Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

111 éves korában elhunyt a legidősebb magyar - Kati néni még a Monarchiában született és négy nyelven beszélt

Kati néni még az Osztrák-Magyar Monarchiában született 1907-ben. Sokat táncolt és dolgozott - szerinte ez volt hosszú életének titka.
"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bélik Jánosné (született: Piláth Katalin), Piliscsaba város és Magyarország legidősebb polgára, 2018. november 3-án éjjel, életének 111. évében elhunyt. Gyermekeinek, rokonainak, barátainak és mindenkinek, aki ismerte és szerette, osztozunk fájdalmában. Temetéséről a család kérésére később adunk tájékoztatást, hogy együtt kísérhessük utolsó útjára Kati nénit! Nyugodjék békében!" - közölte Piliscsaba alpolgármestere a facebookon.
 
Fotó forrása: Bors

Négy éve, a 107. születésnapján a Bors is köszöntötte az idős asszonyt, akinek 104 éves korában kezdett romlani az állapota. Akkor mesélte a lapnak: Piliscsabán született, ott nőtt fel, és egész életében ott is lakott - a családja az 1700-as években költözött a településre. 
 

– Gyerekként megéltem az első világháborút, majd jött a második, amikor behoztuk a lovakat a házba, s az állatokkal együtt aludtunk, nehogy észrevegye és elvigye azokat az ellenség. Még az ötvenes éveket is túléltem, amikor mindent be kellett szolgáltatni

- beszélt az életéről Kati néni.

– Akkoriban az emberek minden pénzüket földbe fektették, volt rokon, aki a saját termőterületén lett öngyilkos, miután elvették tőle. Láttam Horthyt fehér lovon, hallottam ötvenhatban az itteni fegyverropogást, s tudtam értékelni, ha legalább kenyér került az asztalra. Ma már sok mindenre nem emlékszem, pedig világéletemben jó eszem volt, könnyedén megtanultam a magyar mellett szlovákul, németül és cigányul is.

Forrás: borsonline
Forrás: borsonline

Az is elevenen él bennem, hogy kinevettem a nekem, parasztlánynak udvarló, úri családból származó fiút, aki később hatvanhét éven át a férjem volt

– mesélt párjáról, Bélik Jánosról: három gyermekük született.

Lánya akkor elmondta: nagy és összetartó a család, 37-en is ülték körbe az asztalt. Édesanyja véleményét idősen is mindenben kikérték, és mindig az övé volt az utolsó szó. Sosem volt haragtartó, viszont mindig kimondta, amit gondol. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A KENÓ hétfői nyerőszámai
Elő a szelvénnyel! Tovább olvasom