Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

A nők az anyaság első évében a legmagányosabbak

Életük legszebb korszaka kellene hogy legyen. De az első gyermekes édesanyák a szülés utáni első esztendőben a legmagányosabbak, állítja egy kutatás.
Elszakítva a családtól, a barátoktól és a munkatársaktól egészen más helyzetben találják magukat ahhoz a meghitt világhoz képest, amit elképzeltek. Háromból két anya több kilométeres távolságra él az édesanyjától, 53 százalékuk magányosnak és elszigeteltnek érzi magát. Tízből kilenc arról panaszkodik: hiányzik neki az elveszített társasági élet, amelyet még a gyermekük születése előtt annyira élvezett, és kétharmaduk azt mondja, hogy „elvágva érzi magát a normális élettől".

– Elhagyni a munkát és gyermeket vállalni nagy fizikai és érzelmi igénybevétel a nők számára – mondta Elena Dalrymple, az Anya és Baba magazin szerkesztője. – A gyermektelen barátok elsodródnak, a nagyszülők kilométerekre vannak, a szomszédok éppen hogy csak köszönő viszonyban vannak egymással, más anyukák pedig, akikkel össze lehet futni bevásárlás közben, más típushoz tartoznak, és a társasági élet, amit az ember korábban megtapasztalt, teljesen leépül. Ezalatt a babák túlzottan követelőzők, és az első gyermekes anyák nagyon magányosak a mi modern, antiszociális társadalmunkban. Hogy a magány ellen küzdjenek, a mai anyáknak kapcsolati hálót kell kiépíteniük a szomszédaikkal és a barátaikkal. De csak tíz százalékuk keveredik a szomszédokkal. A megkérdezett nők majdnem fele azt mondja: igazából sosem beszélgetett a szomszédjával. Harmaduk fél, húsz százalékuk pedig úgy érzi: senki nincs, akivel beszélgethetne. Általában az átlagos első gyermekes anyák csak napi 90 percet töltenek más felnőttek társaságában – kivéve, amikor partnerük hazaérkezik – és 34 százalékuk azt mondja, hogy általában az egész napot egyedül tölti. Negyedük azt állítja: a baráti kapcsolatai megszakadtak, amióta megszületett a gyermeke. Csak 19 százalékuk érzi úgy, hogy a kapcsolatai megerősödtek.

Forrás: Daily Mail. Fordította: Nyemcsok Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídblokád Budapesten: helyreállt a rend

Lassan rendeződik a helyzet a városban, a hídfoglaló tüntetők kisebb csoportokra oszlottak szét. A… Tovább olvasom