Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Bizakodóbb a magyar lakosság

A GKI fogyasztói bizalmi indexe a tavaly januári 12 éves mélypontjáról az év közepéig mérsékelten javult, majd novemberre ismét az év eleji szintre romlott. Decemberben azonban ismét a 2007 évi, augusztusban mért csúcspontját érte el.
Különösen a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulására vonatkozó várakozások javultak észrevehetően - derül ki a GKI által az Európai Unió támogatásával készült felmérésből. A lakosság optimistábban tekint megtakarításai képessége és a munkanélküliség alakulása elé. Az áremelkedésről alkotott várakozás, a szintén a nyártól megfigyelhető romló tendencia ugyancsak megfordult és kissé enyhült az aggodalom.

Az ipar szereplőinek konjunkturális reményei ezzel szemben rosszabbak lettek decemberben, különösen a rendelések és a saját készletek megítélésben. Nem meglepő módon az exportra termelők reményei viszont javultak a külföldi megrendelések alakulásáról. Az építőipar a jelek szerint kikerült a novemberi mélypontról, javuló várakozások övezik a következő időszakot.

A kereskedelem hangulata ugyan kissé javult, de változatlanul igen alacsony a bizalmi index. Optimistábbak a szektor helyzetének megítélésében, de határozottan növekedett a következő negyedévi áremelkedések várt mértéke.

A szolgáltató ágazat hangulata vegyes képet mutat: a forgalom növekedésében bíznak a cégek, az üzletmenet várható alakulásában azonban pesszimistábbak voltak decemberben, a foglalkoztatottak létszámának megítélése pedig nem változott novemberhez képest.

A magyar gazdaság helyzetére az üzleti szféra változatlanul tekint, a lakosság körében viszont november után decemberben is jelentősen javult a gazdaság megítélése, de a vélemény változatlanul igen pesszimista - derül ki a GKI konjunktúra-indexéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrofális volt a gabonatermés 2007-ben

Mintegy 18-20 százalékos termelésnövekedést vár az idén a mezőgazdaságban a tavalyi eredményekhez… Tovább olvasom