Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Budapestről indult az okányi veszélyes hulladék ügye

A fővárosi XXII. kerületi rendőrkapitányság még február közepén kezdett el nyomozni egy cég után, amelynek okányi telephelyén szerdán 15 tonna veszélyes hulladékot találtak.
A fővárosi rendőrök kérték a zöldhatóság munkatársait, hogy vegyenek részt a házkutatáson Okányban. A zöldhatóság 48 órát adott a hulladék megsemmisítésére a cégnek. a határidő pénteken jár le. Az ügynek két gyanúsítottja van, egyelőre szabadlábon.

A Független Hírügynökség információi szerint a rendőrök az ügyben érintett Sapex kft fővárosi telephelyén is találtak veszélyes hulladékot, ezért indult el az ügy és ezért dolgoznak a fővársoi rendőrök a Békés megyei Okányban.

Bartha László, a budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a XXII. kerületi rendőrök még február közepén indítottak nyomozást a cég ellen, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A nyomozásban jutottak el az okányi telephelyre is. Az ügynek két gyanúsítottja van, akik szabadlábon védekezhetnek.

Okányban az egyik épület földszintjén és a padláson 15 tonna fertőzésveszélyes kórházi hulladék volt. A telepen emellett leselejtezett számítógépeket, faxokat, régi laboratóriumi műszereket, felirat nélküli hordókban vegyszereket, illetve veszélyes anyagok tárolására szolgáló üres konténereket is találtak.

Kiderült, hogy a társaságnál február 28-a óta tudtak arról, hogy az okányi telepükön veszélyes hulladék van, de sem a rendőrségnek, sem a környezetvédelmi felügyelőségnek nem szóltak róla, eltakarítani sem próbálták.

A kft. okányi telephelyén pénteken tartottak szemlét a környezetvédelmi felügyelőség, a tisztiorvosi szolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai. Kelemen Béla a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Gyulai Kirendeltségének igazgatója elmondta: szerencse a szerencsétlenségben, hogy jelenleg a hulladékok tárolási körülménye olyan, hogy környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre, de elszállításáról és megsemmisétéséről napokon belül gondoskodni kell.

Az okányi telepre csak a hatóságok munkatársai léphettek be, újságírót, kamerát nem engedett a területre a cég felszámolóbiztosa. A Független Hírügynökség helyszínen lévő tudosítójának annyit sikerült megtudnia, hogy az egészségügyi veszélyes hulladék szabályosan, dobozokba, műanyag konténerekbe csomagolva áll a raktárban.

A kft. korábban engedéllyel végezte az egészségügyi veszélyes hulladék begyűjtését kórházakból és házi orvosoktól, ebből a hulladékből kerülhettet 15 tonna az okányi telepre. A hulladék begyűjtéséért fizettek a cégnek. A hulladékot megsemmisítőbe kellett volna szállítania a kft-nek, amiért viszont a cégnek kellett fizetnie. Azzal, hogy megsemmisítés helyett raktározták a hulladékot, becslések szerint 3 és 5 millió forint haszonra tehettek szert.

A hírügynökség úgy tudja, a kft. tulajdonosa az utóbbi időben csődközeli állapotba vitte a céget, januárban pedig elhunyt. A kft. így jelenleg felszámolás alatt áll, ezért a hulladék megsemmisítéséről a felszámolóbiztosnak kell gondoskodnia.

Kelemen Béla a hírügynökségnek elmondta: pénteken határozatban értesítették a felszámolóbiztost, hogy intézkedjen a hulladék elszállításáról és megsemmisítéséről. Erre a jövő hét közepétől kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP szerint egyre nagyobb a digitális szakadék

Nagyobb kormányzati felelősségvállalást szorgalmaz a KDNP a digitális írástudás elterjesztésével… Tovább olvasom