Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Felpaprikázott termelők

A magas költségek miatt egyre kevésbé éri meg paprikát termelni. Tíz éve ugyanannyi volt a paprika felvásárlási ára, mint most, a költségek azonban azóta a duplájára emelkedtek - állítják termelők.
A Békés megyei Nagybánhegyesen például szinte minden család a paprikából él. A termelők többsége már az ültetési időt is eltolta egy hónnappal, a fűtési költségek miatt ugyanis egyre többen mondanak le a fóliás paprikatermesztésről. A termelők életét nehezíti, hogy az unió több vegyszert is betiltott. Az eddig bevált szerek helyett most újakat kell bevezetni, ami költséges. Az emelkedő költségek miatt többen is fontolgatják, hogy jövőre csökkentik a termőterületet.

Olvasóink írták

 • 7. miracle 2008. május 22. 16:46
  „Ne ragozzuk. Van x termék, amit nem lehet eladni (csak olcsón) erre megy a siránkozás. Erre nem az a megoldás, hogy csak azért is, hanem átnyergelünk másra (azt azért elég nehéz elhinni, lássuk be, hogy csak és kizárólag a paprika él meg ott). Urambocsá mezőgazdásznak se muszáj lenni.”
 • 6. Termelő 2008. május 22. 09:52
  „Na azé itt van a burgonyán kívül más is,nem csak az! ;-))”
 • 5. Termelő 2008. május 22. 09:51
  „Ja és az ország különböző pontjain mást-mást termelnek! Az ország egy része,gabonás,a másik meg szántóföldi ésatöbi növényeket termeszti ha elég érthető voltam!”
 • 4. Termelő 2008. május 22. 09:47
  „Ki ám! :-)) És ha csak gabonának jó azon kívül az ottani talaj akkor mi van? Ja és benne van a cikkben,hogy fólás módszerrel csinálják jobban! Mifelénk meg majdnam mindenki krumplit termeszt,akkor mnj oda és világosítsd fel őket,meg itt erre minket is,hogy ne csak azt! :-O”
 • 3. miracle 2008. május 21. 19:06
  „Háppersze. Mind köztudomású, ahol a paprika megél, ott az összes többi növény kipusztul...”
 • 2. Termelő 2008. május 21. 14:22
  „Talán azért mert az ottani körülmények másnak nem biztos,hogy jók nem? Oszt lehet,hogy azért termeszt az egész falu paprikát! :-O Sőt fóliában méghozzá!”
 • 1. miracle 2008. május 20. 19:23
  „Így kell ezt csinálni nálunk. Kismillió más dolgot is lehetne termeszteni, de nem, az egész falu paprikát termel. Ha veszteséges, akkor is. Ha nem lehet eladni jó pénzért, mert az egész falu azt árulja, akkor is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyatámadás Enesén

Két nagytestű kutya támadt egy 68 éves férfira a Győr-Moson-Sopron megyei Enese-Péterházpusztán… Tovább olvasom