Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Ha nem lesz végszavazás, sztrájk sem lesz

Csak abban az esetben állítják le a hétfőre tervezett országos általános sztrájkot az érdekvédők, ha a kormány felfüggeszti az egészségbiztosítással kapcsolatos törvényalkotást.
Csak abban az esetben állítják le a hétfőre tervezett országos általános sztrájkot az érdekvédők, ha a kormány felfüggeszti az egészségbiztosítással kapcsolatos törvényalkotást, azaz nem bocsátja hétfőn végszavazásra a javaslatot, és társadalmi egyeztetés indul a kérdésben. A szakszervezetek péntekig adtak időt a visszavonásra, ekkor ülnek ugyanis le egyeztetni a kabinet képviselőivel.

Az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), a MAGOSZ, a Munkástanácsok és a LIGA Szakszervezetek közösen bejelentették csütörtökön, az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslat végszavazásának napjára, azaz hétfőre tervezett sztrájkjaikat.

Az érdekvédők csak abban az esetben vonják vissza a tiltakozó akciókat, illetve a munkabeszüntetéseket, ha a kormány felfüggeszti az egészségbiztosítással kapcsolatos törvényalkotást, azaz nem bocsátja hétfőn végszavazásra a javaslatát - közölte Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke. Ezt péntekig várják, ekkor egyeztetnek ugyanis a szakszervezetek a kabinet képviselőivel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülése után. Szombat délelőtt már nincs lehetőség a több ágazatot érintő országos munkabeszüntetés visszavonására - tette hozzá az érdekvédők vezetője.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke elmondta: a BKV-s szakszervezetek, egy kivételével, kiszálltak a sztrájkból. Hétfőn így a jegyellenőrök, pénztárosok, vonalellenőrök és műszaki dolgozók nem veszik fel majd a munkát.

Az egészségügyi dolgozókat tömörítő EDDSZ kétórás munkabeszüntetést tart hétfőn. A szakszervezet vezetője, Cser Ágnes elmondta: intézményenként eltérő, hogy mikor kezdődik a sztrájk. Annyi biztos, hogy csak sürgősségi betegellátás lesz a munkabeszüntetés ideje alatt.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) forgalomlassító demonstrációkat tart december 17-én az ország 40 pontján. Jakab István, elnök nem beszélt egyelőre a pontos helyszínekről, mert még tart azok bejelentése.

Szombaton 11 órától demostrációt is tartanak az érdekvédők az Alkotmány utcában, Budapesten. Azokat várják ide, akik szakmájukból kifolyólag nem sztrájkolhatnak, de ellenzik a az egészségbiztosítás piacosítását - mondta Gaskó István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

420 ezer regisztrált munkanélküli november végén

November végén csaknem 420 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma az Állami Foglakoztatási… Tovább olvasom