Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Iskolai erőszak: az ombudsman felmérést készítene

Míg 2000-ben még csak évi 1-2 panasz érkezett az iskolai erőszak miatt, mára heti 1-2 ilyen jellegű problémával keresik fel az oktatási jogok biztosát - hangzott el az ombudsmani hivatal szerdai sajtótájékoztatóján.
Aáry-Tamás Lajos közölte: hamarosan országos vizsgálatot indítanak az ügyben, amellyel megpróbálnak megoldást találni a fiatalok között, illetve az iskolában terjedő agresszióra. Az ezzel kapcsolatos tanulmány leghamarabb jövő tavasszal készülhet el. Az ombudsman szerint Hiller István oktatási miniszter is támogatásáról biztosította a tervet.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: idén eddig összesen 30 esetben indítottak vizsgálatot iskolai erőszak miatt, de számtalanszor előfordult, hogy az oktatási intézmények fenntartói illetve dolgozói tanácsot kértek tőlük a témában, illetve azt szerették volna tudni, hogy létezik-e precedens az adott esetben.

Mint mondta: a legtöbb panasz a személyiségi jogok megsértése miatt érkezik, de egyre több a testi fenyítés is. Az elbocsátást illetve fegyelmi eljárást maguk után vonó diákverések visszaszorulóban vannak, de volt, hogy egy kamasz annyira kihozta a sodrából a tanárát, hogy az órákra bezárta az iskolai zuhanyzóba. Az is előfordult, hogy egy pedagógus úgy megvert egy gyereket, hogy az kórházba került, és 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett - mondta.

Az ombudsman szerint ugyanakkor sokkal több bejelentés érkezik arról, hogy a fiatalok egymást bántalmazzák, a pedagógusok pedig többnyire tehetetlenül nézik ezt. Előfordul az is, hogy a tanárokat éri atrocitás a diákok vagy a szülők részéről, de az ombudsman ebben az esetben nincs felhatalmazva arra, hogy ajánlást tegyen az ügyben.

Aáry-Tamás Lajos hangsúlyozta, az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében tervezett felmérés kapcsán már több határon túli egyetem is jelezte, hogy rész vesz a munkában, ami nemcsak egy kérdőív kitöltéséből áll majd. A vizsgálat idején minél több oktatási, szociális és mentálhigiénés szakemberrel szeretnének beszélni, hogy megoldást találjanak a problémára - tette hozzá a biztos.

Az ombudsman szerint az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy vannak olyan oktatási intézmények is, amelynek dolgozói nem tudják, mi a teendő akkor, ha egy gyereket baleset ér. Meglehetősen türelmetlenek például akkor, ha lisztérzékeny vagy cukorbeteg gyerek kerül a közösségbe. Előfordult, hogy egy iskola eltanácsolt egy diákot a betegsége miatt, pedig ez nem lehet kizáró ok sehol - mondta a biztos.

Sok kérdés érkezik az ombudsmani hivatalhoz az iskolába behozott tárgyak miatt is. Aáry-Tamás Lajos szerint akkor, ha valaminek az eltűnése szorosan kötődik az iskolába járáshoz - például a tolltartó, vagy a gyerek kabátja - akkor azokért az intézmény felel, és rendőrt kell hívni, ha lopás gyanúja merül fel. A több tízezer forintot érő mobilokért, ékszerekért és divatcikkekért azonban nem felel az iskola - mondta.

Aáry-Tamás Lajos egyébként a rendőrfőkapitány ötletét tartja a legjobb megoldásnak, aki szerint minden iskolának saját rendőre kellene, hogy legyen. A tanárok nem helyettesíthetik a hatóságokat, vagyis nem vizsgálhatják át a gyerekek táskáját. A kegyeletsértő, vagy obszcén öltözködési stílust viszont adott esetben korlátozhatják - tette hozzá.

Az Oktatási Jogok Biztosának intézményét 1999-ben alapították Magyarországon, és azóta is egyedülálló Európában. Alig egy tucatnyi munkatárssal, 16 milliós szakmai költségvetéssel dolgoznak. Évről évre többen fordulnak hozzájuk, és a biztos szerint az általuk kiadott ajánlások 98 százalékát el is fogadják. Az oktatási ombudsman honlapjára évi 3,5 millió esetben kattintanak - ezzel a Magyarország.hu internetes portál felmérése szerint az 5. legnépszerűbb hazai weblap közé tartozik az oldal.

Olvasóink írták

 • 8. áldozat 2008. október 01. 21:58
  „Nagyon gyors, nagyon gyors és radikális, átgondolt megoldásra van szükség.
  Ha nem világos, ombudsman úr, újra mondom: gyorsan kell fontos, pontos törvényt hozni, a késeket elvenni, az oktatásüggyel beszélni!”
 • 7. dodó 2008. október 01. 20:59
  „Egy mai hír nem a DM-től:
  Levizelte a tanárnőt a mokka
  2008-10-01. 09:23
  Sokat segítene az ombudsman munkájának, ha pár hónapra leköltözne Tarnabodra v bármelyik cigányfertőzött településre (természetesen a szívének oly kedves "emberek" közé), nappal pedig az integrált( Értsd:cigányfertőzött) iskolában tanítana! Biztosan megértő és befogadó lenne, talán még szebben nevelne és oktatna bennünket!”
 • 6. radenkó 2008. október 01. 19:40
  „Ezek az agresszív gyerekek mind genetikailag selejt. Valamelyik szülő
  génjével van baj de az is lehet, hogy selejt volt az ondó vagy befogadó állomás.”
 • 5. mosómasa 2008. október 01. 17:55
  „Ha esetleg a szülők is tisztában lennének a saját és csemetéjük kötelességeivel, s nem csak a jogaikkal hozakodnának elő meg nem engedhető módon,s hangnemben, akkor más lenne a helyzet. A gyerek -sok esetben - csak leképezi a szülői viselkedést. Sajnos, sok szülőtárs nem is gondol abba bele, hogy az a diák, aki ma a társát vagy a tanárát inzultálja, lehet, hogy holnap az anyját fogja megverni.”
 • 4. rongybaba 2008. október 01. 17:14
  „Kekecke! Ezt remélem nagyon halkan mondtad!”
 • 3. kekecke 2008. október 01. 15:31
  „és ez még csak a kezdet , nem nagyon lövőldöztek, mint más országokban”
 • 2. Beth_ 2008. október 01. 14:47
  „Szegény pedáns gyerekek, akiket a tanár állandóan eggrecíroztat. talán minden szép lenne, ha a gyerekeknek nemcsak a jogait, hanem a kötelességeit is számba vennénk idővel. Pont.”
 • 1. Erre csak egy megoldás létezik... 2008. október 01. 14:16
  „Töröljük el a sulit! XD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz kitart a távhő áfacsökkentése mellett

Drámai mértékben nő az emberek rezsiterhe az idén már negyedik gázáremelkedés miatt. A novembertől… Tovább olvasom