Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Keddtől újra lezárják Devecsert és Kolontárt az átmenő forgalom elől

Devecser, Kolontár - Kedd reggeltől ismét lezárják a vörösiszappal elöntött Kolontárra és Devecserbe vezető utakat az átmenő forgalom elől, azokon csak a település lakosai, valamint a védekezésben részt vevő gépjárművek közlekedhetnek.
A kárfelszámolási munkát irányító katasztrófavédelmi tisztek elmondása szerint erre azért van újra szükség, mert kedden 40 teherautóval megkezdik kihordani a mindenszentek és halottak napi leállás alatt összegyűjtött, és a települések üres telkein deponált szennyező anyagot, és az erős gépjárműforgalom akadályozza a közlekedést, valamint balesetveszélyes.

Az ünnepi hétvége előtt megnyitották a 8-as utat, így Ajka felől néhány napig ismét közlekedhettek személyautók Kolontárra, valamint Devecserre. A települések határaiban posztoló géppisztolyos rendőrök nem ellenőrizték az arra haladó autósokat, de keddtől újra csak fokozott rendőri ellenőrzés után lehet bejutni a településekre.

A szigorított bejutást várhatóan addig fenntartják, amíg a kolontári és a devecseri bontásra ítélt házak törmelékeit el nem szállítják.
Devecserben már úgy bontják majd a munkagépek a házakat, hogy a törmeléket különválogatva (fa, fém és beton) bedarálják még a teherautóra pakoláskor, így sokkal kevesebb helyet foglal majd a vörösiszappal szennyezett anyag a megsérült tározó közelében kijelölt deponáló helyen.

Az eddigi, nem végleges adatok szerint Devecser 21 elöntött utcájából 225, Kolontáron 35, Somlóvásárhelyen két lakóházat kell lebontani, de erről határozatokat még nem adtak ki. Kolontáron eddig 10 házat semmisítettek meg, két nap alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány átalakítaná a családi pótlék rendszerét

Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas, „milliós fölötti" havi jövedelmű családok. Tovább olvasom