Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Leszavazták a legfőbb ügyészt a Parlamentben

Leszavazta az Országgyűlés hétfő délután a legfőbb ügyész válaszát, amelyet az MDF frakcióvezetőjének interpellációjára adott.
Herényi Károly arról az ügyészségi vizsgálatról érdeklődött, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Cigány Labdarúgó Bizottsága ügyében indítottak. A hétfői plenáris ülésen Kovács Tamás válasza volt az egyetlen, amelyet leszavaztak a képviselők az interpellációknál.

Herényi Károly interpellációjában az MLSZ 1995-ben létrehozott Cigány Labdarúgó Bizottságáról beszélt, amely a roma fiatalok mellett más kisebbségekhez tartozó tehetségeket is felkarolt, több neves személy támogatta munkáját. 2006-tól azonban az MLSZ elnöksége megszüntette az érdemi együttműködést a kisebbségi bizottsággal, csökkentette a támogatását, és nem biztosított tovább sportfelszereléseket sem ingyen. A bizottság a kisebbségi ombudsmanhoz, Kállai Ernő pedig a Legfőbb Ügyészséghez fordult, és vizsgálatot kért az ügyben.

Az MDF frakcióvezetője szerint az ügyészségi vizsgálat során a kisebbségi bizottság tagjait nem kérdezték meg, a valódi problémát nem vizsgálták. Ehelyett rendreutasították őket, és kérték, hogy a jövőben kellő gyakorisággal ülésezzenek. Ezt azonban addig is megtették, de az MLSZ sem helyiséget, sem titkárt nem biztosított a munkájukhoz - hangzott el az interpellációban.

Kovács Tamás válaszában azt mondta, hogy az ügyészség csak azt vizsgálhatta, a szövetség szervezetei betartották-e saját szervezeti, működési szabályaikat, mivel a jogköre csak erre terjed ki. Az MLSZ gazdálkodását a Legfőbb Ügyészség nem vizsgálhatta, így a bizottság támogatásának csökkentését sem, mivel erre nem volt jogköre ebben az esetben. Megállapították, hogy a kisebbségi bizottságot nem a szervezeti, működési szabályainak megfelelően működtették, az ügyészség megtette a hatáskörébe tartozó intézkedéseket, és értesítette erről a kisebbségi jogok biztosát.

Herényi Károly a választ nem fogadta el, így szavazott arról az Országgyűlés: 168 "igen", 179 "nem" válasz született, 17-en tartózkodtak. A parlament a választ nem fogadta el, az interpellációt az ülést vezető alelnök kiadta az alkotmányügyi bizottságnak.

Olvasóink írták

  • 2. benq11 2008. november 03. 21:25
    „hu
    http://mrahalom.myminicity.com/”
  • 1. dodó 2008. november 03. 19:55
    „Báncsák a romákokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságkezelő lépések nem enyhítik a kockázati tényezőket

A Magyarországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag egyelőre visszaállította a bizalmat a hazai gazdaság… Tovább olvasom