Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Még több magyar marad munka nélkül

Az adósságráta az év végén 80 százalék körül alakulhat, az ipari termelés 15 százalékkal csökkenhet, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék fölé emelkedhet a PM prognózisa szerint.
Ez év végén - 295 forintos euró árfolyammal számolva - 80 százalék körül alakulhat az adósságráta - derül ki a Pénzügyminisztérium összeállításából, amelyet az MTI-Eco idézett.

Az első negyedéves előzetes pénzügyi számlák alapján a maastrichti módszertan szerinti államadósság 21 789 milliárd forintot tett ki, a GDP 82,7 százalékát, tavaly év végéhez képest 2470 milliárd forinttal emelkedett.

Az idei év első három hónapjában az államháztartás finanszírozási igénye 286 milliárd forint volt. A finanszírozási igényt meghaladó adósságnövekmény hátterében az árfolyam jelentős leértékelődéséből adódó átértékelődési hatás (több, mint 1.300 milliárd forint) és az állam betétállományának jelentős emelkedése áll.

Az ez évi első negyedév végén az állam jegybanknál elhelyezett devizabetétje 2081 milliárd forintot tett ki, a betétállománnyal "nettó módon" számított adósság 19 707 milliárd forint volt, amely az előzetes GDP becslést felhasználva 74,8 százalékos nettó adósságrátát eredményez.

Az áprilisi adatok alapján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)által publikált - GFS módszertanú (azaz pénzforgalmi) - államadósság 19 206 milliárd forint volt, az év elejétől 1102 milliárd forinttal nőtt az így számított államadósság.

Az emelkedés a központi költségvetés 604 milliárd forintos hiánya mellett következett be. A nemzetközi intézményektől - IMF, EU - felvett, de finanszírozási céllal fel nem használt, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) devizabetétként elhelyezett eszközzel nettósított adósság 17 667 milliárd forintot tett ki.

Az adósság külföldi-belföldi piaci finanszírozását tekintve kiemeli a PM, hogy a külföldiek forint állampapír állománya az időszakot jellemző, nagymértékű negatív nettó kötvénykibocsátás mellett áprilisra tovább csökkent, február közepéhez képest a csökkenés több mint 320 milliárdot tett ki.

A recesszió következtében a nominális GDP minden bizonnyal csökkenni fog - emlékeztet a PM. Az emelkedő nominális adósság mellett ez a hatás tovább emeli az adósságráta értékét. A nominális GDP 1 százalékpontos változása 0,8 százalékponttal módosítja az adósságráta értékét.

A beruházások akár 10 százalékkal is elmaradhatnak az idén a tavalyitól, az ipari termelés 15 százalékkal zsugorodhat, az export 15, míg az import 16-17 százalékkal csökkenhet, a lakossági fogyasztás 8 százalékkal eshet vissza, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék fölé emelkedhet a PM prognózisa szerint.

A meghatározó feldolgozóipari beruházások, az alacsony bázis ellenére is kétszámjegyű mértékben eshettek az első negyedévben. A feldolgozóipari kapacitáskihasználtság a 2008. negyedik negyedévi 65 százalék után az idei első negyedévben 70 százalékra nőtt, de a következő 12 hónapra vonatkozó prognózis kedvezőtlenebb, mint az előző negyedévi.

A beruházások több mint egynegyedét kitevő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatban az idén az első negyedévben növekedéssel lehet számolni, mivel ebben az időszakban a használatba vett lakások száma 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A prognózis készítői hozzáteszik azonban, hogy az idei második félévtől kezdve már várhatóan markánsan visszaesik az új lakások száma, mivel a válság fél- háromnegyed éves késéssel gyűrűzik be a lakáspiacra.

Megjegyzik, hogy a beruházások alakulása nagyban függ a nemzetközi környezettől és a hitelezési aktivitástól, így a visszaesési ütem csökkenése csak az idei év végén mérséklődhet.

A PM az ipari termelésben az idei első félévben még jelentős visszaesést vár, érdemi javulásra az év végétől számítanak, a külső kereslet élénkülésének függvényében.

A pénzügyi tárca szerint az építőipari termelés fokozását célzó kormányzati intézkedések pozitív hatása már megmutatkozik a rendelésállományokban. Az építőipar teljesítménye így a korábban vártnál szerényebben, 5 százalékkal eshet vissza.

Olvasóink írták

 • 14. achilleus 2009. május 25. 17:31
  „7. hozzászólás Hm 2009.05.25. 08:53
  "nagyi8" Makón és a a kistérésgekben nem Fideszes uralom van???? "

  Tekintettel arra, hogy a polgármester MSZP-s országgyűlési képviselő, az egyik polgármester helyettes (amelyiknek az életrajza elérhető a város honlapján) szintén MSZP-s, kétlem.”
 • 13. nemecsekerno_007 2009. május 25. 12:27
  „9. leo35 2009.05.25. 10:35

  Igazad van, nem kell bocsánatot kérni amiért kimondtad, hogy ez a hely milyen valójában. Aki ezen megsértödik az meg is érdemli, mert vak és süket.

  10 millió kommunista, 10 millió hétszilvafás nemes, 10 millió kádárjános, 10 millió dzsentri.

  Tanuljunk meg dolgozni és hagyni másokat dolgozni. Ennyi. Latin-Amerika vagyunk.”
 • 12. 620829 2009. május 25. 11:53
  „leo35!

  az email elment !”
 • 11. leo35 2009. május 25. 11:18
  „leo3274@freemail.hu”
 • 10. 620829 2009. május 25. 11:03
  „leo35!

  TE VAGY 1 A 10%-BÓL...EZT MEG TE HIDD EL NEKEM.
  Az egész magyarhontól nekem is hányingerem van---adózz és kussolj....hát én is befejeztem....egy cég lehet veszteséges is.....eddig 18 éven át nyereséges voltam......én egy dolgot tudok, aki eddig beállt mellém és dolgozott(persze most már csak vállalkozókat keresek viszonteladónak-és van kapcsolatrendszere) jól tud élni viszonteladómként.Adj egy email címet és ha tudsz vállalkozóként dolgozni küldök egy lehetőséget.....a többi már rajtad áll, de csak vállalkozóival lehet végezni....nem mlm ....nem ügynökség és nem biztosítás....én papírgyártó vagyok!”
 • 9. leo35 2009. május 25. 10:35
  „620829 Nem haragszom,de a tények akkor is tények, akármit állítasz.Nemrég költöztem Csongrádba/Makó/ a páromhoz abban a hiszemben,hogy nekem tökmindegy hol lakok,mert élelmes ember révén feltalálom magam,mint elötte annyi helyen már sikerült is,persze sokféle végzettséggel,ill gyakorlattal.Annak ellenére,hogy előző lakhelyemen pl.vezető voltam, hát itt mivel más nem adódott elmentem gyökeret szedni ,jobb hílyán.És ennyi.Csak írom -és írom az önéletrajzokat,néhány sovány interjú 50 -edmagammal,...az is Szegeden,de ott köszönik szépen nem kell nekik bejárós.Na kb.ennyi.Már ott tartok ,irány meginnt külföld,és itthagyom ezt a szarhelyet,már bocs.mindenkinek aki itt él és esetleg boldogul.De ha egy idegen/mint én pl/ megpróbál itt letelepedni,hát nem egyszerű az biztos.”
 • 8. 620829 2009. május 25. 09:00
  „most mindenki meg fog rám haragudni-de nem bánom.a munkanélküliek 90%-a nem is akar dolgozni....tapasztalat...csak írjam alá, hogy nem alkalmas.....mondják!SZÓVAL NEVETSÉGES EZ A FAJTA VINNYOGÁS ÉS NINCS BENNEM EGYÜTTÉRZÉS.....munka van,csak hát ugyi rangon aluli piszkosnak lenni!!!!!!!!!!
  a másik dolog...a zösszes multi parkolója állandóan tele,a plázákban és kocsmákban éttermekben öntik kifelé a pénzt az emberek...hol itt a válság????????????????”
 • 7. Hm 2009. május 25. 08:53
  „"nagyi8" Makón és a a kistérésgekben nem Fideszes uralom van????
  Lehet, hogy én tévedek, de mintha a megyében csak Szegeden lenne Mszp-és vezetés??
  Ha jól értesültem Pécsen egyre jobban zugolódnak az emberek, mivel az ígéretekkel ellentétes döntéseket hozott már!!! az új polgm. azt hiszem Páva úr apróbléma, hogy ők is úgyanezt fogják csinálni csak üres zsbbel ami még rosszabb nekünk!!!
  "Hofi poén" a politikusokról: Jézus a kereszten szenved, szállják a legyek az egyik római katona megsajnálja elkezdi a dárdájával hajkurászni a legyeket Jézus megszóllal hagyd fiam csak még éhesebbek jönnek!!”
 • 6. lopicigazsi 2009. május 25. 08:49
  „Dilettánsok csak véletlenül oldhatnak meg problémákat, de általában inkább elmélyítik azokat.
  Tüntetek a dilettáns döntéshozók ellen!:
  www.afal.hu
  ___________”
 • 5. nagyi8 2009. május 25. 07:53
  „Makón és a Kistérségben már régen haldoklik minden. ,,Köszönet" az MSZP-SZDSZ-PSZM ,,áldozatos munkájának".

  Igaza lehet Makovecz Imre Kossuth díjas építésznek:
  Jól teszik a dolgukat a fentiek, mert ez a feladatuk és ezt kifogástalanul végrehajtják.
  Ők jól élnek.

  Az gazdaság, ipar, kereskedelem azonban agonizál. A kisboltok, üzletek, kisvállalkozók sorra bezártak. Na még nem az összes, de maradt még munka a pusztítóknak. A makói nagyobb egységek is százával bocsátott el munkatársakat. A fenti pusztítók kilátástalanságot, nyomort, letargiát, félelmet és gyűlöletet okoztak már régen ezen a vidéken.

  A makói Expo pedig egy nevetséges vicc. Teljesen haszontalan, semmi eredménye, semmi szerződéskötések. Csak a városvezetés hasznát hozza.

  Van remény is azonban. Pécsett megbuktak az (ország)pusztítók. Reméljük, 2009 június 7.-e a következő országos győzelem a nemzetközi imperializmus makói helytartói felett.

  .”
 • 4. Mignon 2009. május 25. 03:58
  „Tudom: tölük---egy "l". De a tartalom a lenyeg!
  (Meg különben, a forditasert helytallok! Ök is hibasan irtak!)

  :)”
 • 3. Mignon 2009. május 25. 02:34
  „Elnezest, hogy ilyen kesön, vagy koran meg irok!

  Tegnap, Nemetorszagban betiltottak a Red Bull Cola arusitasat a Szövetsegi Egeszsegügyi Felügyelet!
  Allitolag, egeszsegre karos anyagokat, köztük kokaint talaltak benne!

  Az ottani, nemet hozzaszolok irtak:

  Igen! Ertjük! Ezert vannak a Red Bull-nak szarnyai.......! Töllük repülünk!!

  Ennyit ma.

  :):):)”
 • 2. Mignon 2009. május 25. 01:26
  „A Delmagyar külföldi hirei között sehol sem olvasok arrol, hogy
  Horst Köhler-t ujravalasztottak Nemetorszag elnökenek, es arrol hogy
  ma, vasarnap delben verfürdö volt Becsben indiaiak között!!

  Ehelyett, olvasni a moszkvai ovodas lövöldözöröl.

  Ti!

  Ovodasok!”
 • 1. trainman 2009. május 25. 01:04
  „Húzzunk bele! Minket irigyel Európa! Ugrik a Pannon Puma! Gyerünk barátaim, tegyünk a dolgunkat! Újult erővel! Stb! Stb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsmani vizsgálat: aggályos rendőri intézkedések

Az ombudsman az idei március 15-i események vizsgálatakor több olyan visszásságot is feltárt,… Tovább olvasom