Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Négy magyarból három nem fekteti be a pénzét

Nemhogy a legelőnyösebb pénzügyi konstrukciót nem leljük, de még a magánbefektetési hajlandóságunk is kirívóan alacsony - derül ki a GfK Csoport által a The Wall Street Journal Europe megbízásából készített, egész világot átfogó Befektetési Barométer felmérés eredményeiből.
A megtakarításaik kamatoztatására egyik befektetési formát sem választó magyarok aránya - a kelet-európai átlagot is felülmúlva - 75 százalék. A legnépszerűbb konstrukció hazánkban a döntésképes befektetők körében még mindig a bankbetét (11%) és az életbiztosítás (10%), a Nyugat-Európában már jól bevált nyugdíjalapokba a magyar befektetők mindössze 5%-a invesztál. Hiányos pénzügyi ismereteinkre már a jegybank is felfigyelt.

Inkább biztonság, mint hozam

Általánosságban elmondható, hogy tízből nyolc magánbefektető számára a megtakarítások kamatoztatásakor fontosabb a biztonság, mint a magas hozam, de a magyarok kockázatkerülő magatartása még Európában is kirívó: ma Magyarországon 75 százalék azok aránya, akik pénzük kamatoztatására egyik vizsgált befektetési eszközt sem veszik igénybe. Ez a szám Kelet-Európában 67 százalék, a nyugat-európai országokban pedig 42 százalék. A magyar megkérdezettek megtakarításaik kamatoztatására a kockázatkerülés megtakarítási formáit, a jó öreg bankbetétet 11 százalékban (reményteli, hogy ez az arány 2004 őszén még 22 százalék volt), az életbiztosítást pedig 10 százalékban választják. A Nyugat-Európában már jól megszokott nyugdíjalapokba (ahová a britek 90%-a fektet) nálunk mindössze a befektetők 5%-a invesztál.

Mesebeli 7 millió, na de hová fektessük?

A kutatók kérdésére, miszerint mit kezdenének a magyar megkérdezettek 7 millió forinttal, milyen befektetési formát választanának, 27 százalékuk tanácstalan volt.

Akik tudtak válaszolni, azok egyötöde a mérsékelt kockázattal, ugyanakkor mérsékelt hozammal kecsegtető bankbetétre szavazna, és ugyancsak 20 százalék kutatna más, a felmérés során nem vizsgált, egyéb eszközök után. Kötvénybe 8 százalék, életbiztosításba és az Európában egyébként harmadik legnépszerűbb befektetési formaként szereplő részvényekbe, részvényalapokba 7-7 százalék fektetné pénzét.

Megtakarítási remények

Magyarországon még a kelet-közép-európai átlagnál (30 százalék) is lényegesen többen, mintegy 43 százalék véli úgy, hogy sokkal kevesebbet fog megtakarítani idén. További 21 százalék számít arra, hogy valamivel kevesebbet, 30 százalék pedig arra, hogy nagyjából ugyanannyit tud majd félretenni, mint az elmúlt egy évben. A legpesszimistább jóslatokat megfogalmazók aránya 2003 ősze óta - amikor is 22 százalékot ért el - közel duplájára emelkedett, de a legutóbbi, 2007 tavaszi felméréshez képest is magasabb.

Nem megfelelő tájékozódás - orvosol a jegybank

Tanácstalanságunkra már a jegybank is felfigyelt. A hiányos pénzügyi ismeretek végsősoron a pénzügyi stabilitást is veszélyeztetik, ezért a magyar jegybank ma már minden végzős középiskolásnak eljuttatja alapvető pénzügyi ismeretekre okító füzetét.

Aki nem szán időt a piac megismerésére, vagy nem kéri szakember tanácsát a pénzügyi lehetőségeiről, és nem hasonlítja össze a termékek és szolgáltatások minőségét, az nagyságrendbeli összegekkel rövidülhet meg. A körültekintő tájékozódás igaz a kockázati tényezőkre is. Ez a hiányosságunk pedig a gondtalan nyugdíjasévek biztonságát vagy gyermekünk továbbtanulását is veszélyeztetheti - mondják ma már oly sok fórumon a banki, biztosítási szakemberek.

"Sok ember a pénzét még mindig otthon, vagy az inflációt alig, vagy semennyire sem meghaladó befektetésekben tartja, esetenként még a 15 évvel ezelőtt választott bankjukban. A biztonságos, belátható befektetések köre azonban az elmúlt 15 évben jóval nagyobbra bővült, ami még 10 éve a legjobb befektetés volt, az mára elavulttá válhatott. Úgy tűnik, a fejekben még nem játszódott le a rendszerváltás, azonban fontos tudni, hogy a megfelelő tájékozódáson és befektetésen nemegyszer milliók is múlhatnak" - figyelmeztet Vörös Viktor, pénzügyi tanácsadó.

Olvasóink írták

 • 4. mami 2008. január 24. 22:07
  „Olyan szívesen rakogatnám be a bankba a kis pénzecskémet bár csak lenne miből. Ha én gazdag lennék......... Majd a másik életemben talán. Álmodik a nyomor!”
 • 3. BOCS 2008. január 24. 17:48
  „KÉRDEM ÉN! A LEGTÖBB EMBER MIBŐL TUDNA MA MAGYARORSZÁGON TAKARÉKOSKODNI! A KERESET EGYENLŐ AZ ÉHBÉRREL. HA VALAKI MÉGIS TUD VALAMELYEST SPÓRÓLNI, HA BETESZI A BANKBA, ELVISZI A KAMATADÓ, A KEZELÉSI KÖLTSÉG, ÉS MÉG SORÓLHATNÁM. MIMARAD NEKI! PÁRFORINTTAL TÖBB, MINT AMIT BETETT. AKKOR MEG MIÉRTELME VAN! ITT IS A BANKOK JÁRNAK JÓL.”
 • 2. Kolompar Romeo 2008. január 24. 11:50
  „Mi az, hogy 4 emberbol 1-nek van penze??? Kedves vezetoink, van itt meg lehetoseg ujabb reformokra (magyarul megszoritasokra), hiszen van meg mit lenyulni!

  Hat mibol finanszirozzak a szuper palyazatokat, tanacsadokat es haverok cegeit?

  Azonnal keretik cselekedni!”
 • 1. mirror 2008. január 24. 11:42
  „azok akik otthon csücsülnek a pénzükön egyszerűen lúzerek. a pénzügyi tanácsadó által "leszólt" bankbetét, szerintem a mai nem kevésbbé nyugtalan pénzpiaci helyzetben korántsem rossz megtakarítási forma. persze az igazi hasznot a részvényeken és a különböző befektetési alapokkal lehet elérni (tudom, per pillanat ez nem igaz :) ). De mivel itt sok ember nem néhány hónap alatt szerzett pénzecskéjéről van szó, teljesen érthető ha a biztos kamatot nem áldozza fel a "kockázat oltárán".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A médiavisszhangot kifogásolja a bíróság a Tánczos-ügyben

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságához fordult a Vas Megyei Bíróság:… Tovább olvasom