Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Retkes Attila gratulált az FDP elnökének

Retkes Attila levélben gratulált az FDP elnökének a liberális párt németországi választásokon elért sikeréhez - írta az SZDSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Az SZDSZ elnöke Guido Westerwellének, a német Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetőjének írt levelében kiemelte: az FDP 15 százalékos eredménye, amely a párt legjobb szereplése az elmúlt hatvan évben, hatalmas eredmény a liberálisok számára nem csak Németországban, de egész Európában is.

A közlemény szerint ez az eredmény megmutatja, hogy a liberális értékek szerepe a modern társadalomban egyre inkább felértékelődik, azok következetes képviseletére pedig nagyobb szükség van, mint valaha. Az írás úgy fogalmaz, hogy azok a vádak, amelyek az elmúlt hónapokban a gazdasági válság negatív hatásait a liberális gazdaságpolitikák rovására kívánták írni, teljes mértékben megalapozatlanok voltak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a német szavazók nagy része az FDP-től várja, hogy Németországot kivezeti a válságból, és újból növekedési pályára állítja a német gazdaságot.

A közlemény szerint az FDP kormányra kerülése Magyarország számára különösen fontos, hiszen Németország hazánk legnagyobb és legfontosabb gazdasági–kereskedelmi partnere. Retkes Attila külön üdvözölte, hogy a liberális pártelnök az új kormányban várhatóan a külügyminiszteri posztot fogja betölteni, ami a jövőben is garanciaként szolgál majd Németország nyitott, az európai érdekeket teljes mértékben szem előtt tartó külpolitikájára.

A hétfő hajnalban bejelentett hivatalos végeredmény szerint az országos parlamenti választások nyomán Németország legerősebb politikai ereje továbbra is a konzervatív CDU/CSU, amely a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a voksok 23 százalékát kapta. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 14,6 százalékához jutott, ami az eddigi legjobb szereplést jelenti a liberálisok történetében. A Baloldal pártja 11,9 százalékon végzett, a környezetvédő Zöldek pedig a szavazatok 10,7 százalékát szerezték meg. Az FDP-hez hasonlóan ez a két párt is eddigi legjobb eredményét érte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók kerekét szurkálta ki két fiatal Tatabányán

Tíznél több autós tett feljelentést Tatabányán, mindegyikük kocsijának kerekét kiszúrták a város… Tovább olvasom