Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

SZDSZ: Nem mondhat le az ország az adócsökkentésről

A liberálisok úgy vélik, hogy a stabilitás megteremtése mellett a versenyképességet segítő intézkedésekre is szükség van. Minderről Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Kóka János frakcióvezető beszélt a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülése után Budapesten.
Fodor Gábor a szombati sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az SZDSZ által kezdeményezett plafontörvény a pénzügyi válság miatt még aktuálisabbá vált, most még takarékosabbá kell tenni ugyanis az állami kiadásokat. A liberális politikus hozzátette: készek újragondolni azt, hogy az ugyancsak általuk kezdeményezett adóreform alapba befolyó kiadásokat milyen mértékben használják hiánycsökkentésre és adócsökkentére, de az adóreformról szerintük nem mondhat le az ország.
Szükséges, de nem elégséges a stabilitás visszaszerzése, levegőt kell kapnia a gazdaságnak ahhoz, hogy növekedésnek indulhasson - fogalmazott Kóka János ugyancsak annak kapcsán, hogy nem tartják támogathatónak a jövő évre tervezett adócsökkentés elhalasztását. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint többféle költségvetést kell készíteni jövőre: egyet ami 1-1,5 százalékos növekedéssel és egy másikat, ami ennél is alacsonyabb növekedéssel számol.

A liberális politikus szerint növelni kell a költségvetési tartalékokat, így lehet ugyanis majd védekezni a gazdasági lassulás ellen. Kóka János szerint egyébként a pénzügyi válság a reformok elmaradása miatt a szomszédos országokhoz - így például Szlovákiához - képest is érzékenyebben érinthetik Magyarországot. A válság azokat az országokat bünteti elsősorban, amelyek pazarolnak - mondta.

Fodor Gábor kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy támogatják a kormányfő által szombaton javasolt nemzeti gazdasági csúcsértekezlet összehívását, és ha lesz ilyen, részt vesznek rajta. Fodor Gábor ugyanakkor kiemelte, hogy van egy kisebbségi kormány, amelynek feladata a kormányzás. Elsődlegesen ezért azt várják, hogy a már létező javaslatok - így például a plafontörvény - mellé álljon oda a kormány.

Kóka János bejelentette: a Házbizottság hétfői rendkívüli ülésén kezdeményezni fogja, hogy a költségvetési kiadásokat maximalizáló úgynevezett plafontörvény tárgyalását már hétfőn elkezdje az Országgyűlés, így lehetőség szerint 1-2 héten belül már szavazhatnának arról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti csúcsot kezdeményez Gyurcsány

MSZP-kongresszus: Nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezte szombaton az MSZP rendkívüli kongresszusán Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök. Tovább olvasom