Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Több százan is tüntethetnek a Provident ellen

Működő pénzintézet ellen ritkán tüntetnek emberek - ma ez is bekövetkezik: a Provident Zrt. haragosai gyülekeznek ma, akár több százan is.
A Provident eddig egyetlen kérésre sem volt hajlandó megosztani költségstruktúráját, azaz megmutatni, hogy a hiteldíjban mekkora részt képvisel a kamat, mennyi a kockázati prémium és mekkora a házhoz járó ügynökök miatt a bankinál vélhetően jelentősebb költségtényező a visszafizetendő díjból. A mostani tiltakozás révén ugyanakkor felerősödhet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi kezdeményezése, amely szerint valahol meg kellene húzni a kamatsapkát. Az ombudsman megtiltaná a jegybanki alapkamat mértékének tízszeresét meghaladó költségű kölcsönnyújtást - hasonló rendszer működik Lengyelországban. Más országokban a fogyasztási hitelek átlagkamatához viszonyítva számítják ki a kamatsapkát.

Az esetenként 400 százalékos teljeshiteldíj-mutató mellett kihelyezett kölcsönök visszafizetése vidéken sok helyen okoz megoldhatatlan problémát, ám a jelenlegi szabályozás szerint a Provident és a hozzá hasonló cégek az érvényes jogszabályok alapján nyújthatnak ilyen szolgáltatást. Más kérdés, hogy a Napi Gazdaságnak korábban Binder István, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője jelezte: miközben a felügyelet rendszeres ellenőrzéseinél a kézzelfogható dokumentumok azt mutatják, hogy a jelenleg a piacon működő három cég (Provident, Athlon, KáPé) kínosan ügyel arra, hogy közléseik megfeleljenek a hivatalos előírásoknak, addig a felügyelet panaszstatisztikái szerint a cégek üzletkötői számos esetben igyekeznek megtéveszteni az ügyfeleket a tényleges hitelteherrel kapcsolatban.

A most tüntetésre készülő Antiprovident csoport egy másik úton is elindult: adócsalás miatt tett feljelentést a társaság ellen, miután az - állításuk szerint - 2001 áprilisától 2006 októberéig semmilyen nyugtát vagy elismervényt nem adott azoknak, akik kifizették az aktuális törlesztőrészleteiket. Tény, hogy a cég számla- és bizonylati rendjének hiányosságai a PSZÁF-nak is feltűntek, s a szervezet kétmillió forintra meg is bírságolta a Providentet - adócsalás ügyében ugyanakkor a felügyelet nem intézkedhet. Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, a munkacsoport egyik vezetője ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy ilyen mértékű mulasztást ilyen "olcsón" meg lehet úszni.

A mai tüntetés kapcsán azonban a Provident egy másik törvényt bizonyosan megszegett: a társaság ugyanis a múlt hét elején leszereltette az összes cégtábláját a bankközpontnak helyet adó irodaházról: a két emeletet bérlő Provident neve sem a ház előtt, sem a recepción lévő bérlők listáján nem látható. Márpedig a 2007. évi LXI. törvény által módosított cégtörvény 7. paragrafusa kimondja: "a cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie". Példa nélküli, hogy egy ügyfelekkel foglalkozó hazai hitelintézet "arctalan" akarjon maradni. Egyes hírek szerint a társaságnál ma munkaszüneti napot rendeltek el, de úgy tudjuk, a tiltakozók petícióját átveszik.

Olvasóink írták

 • 16. Kraftwerk 2009. március 03. 19:50
  „Találtam egy"érdekes"felmérést a Provident honlapján!!!
  Nézzétek meg ti is Kedves Forumozók!!!!A hazugság tárháza kinyitotta kapuit!!!!:))
  http://www.provident.hu/pages/elegedettseg
  Ezt nem lehet kihagyni........:))
  Gondolom,ezek a tüntető emberek sem azért tüntetnek,mert remek a Provident szolgáltatás....:))”
 • 15. zubrovka 2009. február 17. 14:19
  „A PSZÁF erkölcsi felelőssége vitathatatlan. Nekik nem lett volna szabad -vagy ha nem az ő kompetenciájuk,akkor más szervezetnek nem lett volna szabad a népre szabadítani ezt a hitelintézetet. Nem volt nekik mindig ilyen sodró reklámjuk csak azután,hogy őket kiismerve az ügyfelek hátat foditottak nekik. Most már csak azok maradtak akikért polgármesterük kiállt. A PSZÁF álszent,amikor azt állitja,hogy elfogadható a kamatra vonatkozó srtatégia. Aki a négyszeres THM-et fizeti annak mindegy,hogy ebből mit számítanak kamatnak és mit más költségnek,ő négyszeres összeget fizet vissza.”
 • 14. Kraftwerk 2009. február 16. 20:54
  „Eleve nem kellett volna az ilyen és ehhez hasonló bankot-bankokat beengedni az országba!!44
  Sőt!!!A működését sem kellett volna megengedni!!!Az egész rendszer arra épült,hogy ha vissza is tudod fizetni folyamatosan a tartozást,akkor a lejárat előtt 1-2 héttel megkeresnek egy általa kiváló ajánlatnak mondott ajánlattal személyesen vagy levélben,miszerint:Rendesen törlesztettél,ügyes vagy,de itt a következő fantasztikus ajánlatunk,amit CSAK ÖNNEK KÍNÁLUNK......Gondolom ismerős mondatok.....Na gondol egyet a faszika,és megfontolja eme remek(nek)mondott ajánlatot,és beleugrik..........és beledöglik..............
  Na ezt hívják ördögi kőrnek,mert ennek az a lényege,hogy folyamatosan a Provident ügyfele legyél,ők mindent meg is tesznek ennek érdekében,és soha ne tudj kiszállni a körforgásból.....
  Mert ha egyszer kiszállsz,akkor a közvetítőnek is kevesebb lesz a százalékos részesedése.......és ez senkinek sem jó.............”
 • 13. flexsnake 2009. február 16. 17:17
  „Végre valami elkezdődött. Azért a magas thm nem engedhető meg, azért van a PSZÁF hogy az ilyen dolgokat felügyelje, dolgozzon.
  Persze nem kötelező hitelt felvenni de központilag mindenképpen maximalizálni kell a THM-et.
  Mindig lesz aki a gyors hitelhez folyamodik mert ezt üzleti szempontokat nézve, a kiskutyának is megadják. Ez benne az üzlet. De egy ördögi kőr.”
 • 12. katcsi 2009. február 16. 15:24
  „figyusz!
  providentes ismerös mondta! a a legtöbben fiatal anyák , egyedülállok, vagy friss házasok szaladnak ezért a hitelért
  pld elromlik a mosógép, a hütögép és nincs más segitség
  szerintem mint utolso mentsvár ez
  , csa az a szomoru , hogy aztán minden hétvégén jönnek is a pénzértés bizony nagyon ciki a szomszédok elött
  iszonyat nagy kmat
  és szinte már bün”
 • 11. joy 2009. február 16. 15:22
  „Ritka hülye prolitikát folytat egy hitelintézet, amelyik így arctalanná akar válni.
  Az minden leendő ügyfélnek azt kell jelezze, lop-csal-hazudik, velük nem szabad szóba sem állni!”
 • 10. ankusz 2009. február 16. 15:17
  „kutyuka!Már ne haragudj de akinek ennyire nincs pénze,hogy lesz hetente arra pénze h törlessze?Mégis miből?”
 • 9. vovozs 2009. február 16. 15:07
  „elromlott a mikrom 10.000 bárhol kapok de kell a provident. ez is csucs reklám volt”
 • 8. kutyuka 2009. február 16. 15:05
  „Sajnos,van aki ilyen szerencsetlen emberek, pont ez az!A Provident azokat az embereket jatsza ki,akiknek nincs mas lehetoseguk!Nincs hova fordulniuk penzert.Nem kell oket lehulyezni,mert elegge nyomaszto lehet nekik mar igy is!Momentan ismerek embereket,akik felvettek,nekik igy a jo es kesz.Egyebkent meg felhaborito,hogy ekkora THM-mel dolgozhatnak LEGALISAN Mo-n.Nekem szerencsere sose kellett,de ez igy is maradjon!”
 • 7. ankusz 2009. február 16. 14:27
  „Ugyan már!Aki a Providenthez fordul nem normális!!!!Nem kell nagybetűs vagy kisbetűs rész hozzá hisz el is mondják még a reklámba is....a reklám is nevetséges....nincs pénzük ajándékokra,új tv-re meg ilyesmi....de van h hetente törlessze.Nevetséges...Erre szokták azt mondani aki hülye halljon meg.Bocsesz de így van!”
 • 6. Mathiasking 2009. február 16. 14:22
  „Tudjátok, hogy még mi a legnagyobb ámítás? A nyugdíjas lakóparkok! A nagyi és nagypapi beköltözik, kap egy kis zsebpénzt is, de a törvény szerint az örökösök fogják megfizetni! Ezt a kib...t még reklámozzák is! Van ismerősöm aki már nyögi ezt a kölcsönt! Továbbá oda van az örökség is!”
 • 5. Piki 2009. február 16. 14:13
  „Na jhaaa.
  Amikor a TV reklámban is arra bíztatja a nagypapi, nagymamit, hogy Provident hitelre vegyenek az unokának szülinapi ajándékot. Behalok mááááá!!!!! :D”
 • 4. antikos 2009. február 16. 13:50
  „A provident pénz egy nagy geciség! A szerencsétlen emberek legnagyobb lehúzója, a cigány kamatosok csak tanulhatnának tőlük...
  Egyébként a bankok hiteltechnikájának érdekes szegmense, ha csak egy pici belegondol az ember nem semmi.
  Beraksz 10.000 chf bankba erre o.5% a kamat vagyis 50 CHF egy év alatt ez kb. 10.000 forint
  .
  Ha hitelt akarsz 10.000 CHF-t kapsz 8% körül, vagyis évi plusz 800 CHF kifizetésére. Ez kb 160.000 forint!!! Na meg a kezelési költség stb..
  Itt már csak 16 szoros!!! bruttó nyereség keletkezet plusz a egyéb költségek.
  A másik nagy lehúzás ha hitelt veszel fel akkor eladási árfolyamon kapod a CHF-t, ha törlesztesz mindig vételi árfolyamon teszed, a kamatot is!!!

  Tehát egy hitelügyletnél a bank piszkosul lehúz, nem beszélve a provident, cofidick stb. cégekről.

  Sajnos ez van. Az amcsiknál 100% körüli a finanszírozott hitelezésre számított plusz összeg, vagyis ha 1% a betétre 2%- a hitel kamat. Ez is brutális bruttó100%-os hozamot hoz!!! Brutális úgye???

  Ja és a bankok nem áfásak!!!!”
 • 3. KamuNeni 2009. február 16. 13:34
  „Business az business ahogy mondjak.
  A penzt jo volt felvenni es budos visszafizetni. Mindenki tudta mennyibe kerult. Akkor nem szamitott, most rogton szamit amikor vissza kell adni. A provident nem csinalt semmi rosszat avval hogy penzt adott. Akkor mi rosszat csinal mikor a megegyezes alapjan akarja a visszafizetest? Ok idoben a megegyezes szerint adtak, idoben a megegyezes szerint akarjak vissza kapni. Business az business. Mindenki addig nyujtozkodjon ameddig a takaroja er. Aki ilyen kamatra vesz fel penzt annak tudina kell hogy csak huzza halasztja a kikerulhetetlent. (a tonkremenest).
  El kell fogadni es olyan megoldast valasztani ami csokkenti a hatast. Eddig is stressz alatt volt az illeto es meg ennek az uj hitelnek a stresszje is hozza adodik. Minek?
  Uszni kell az arral nem ellene. Mindezek mellett szerintem is meg kell szabni egy ceg mennyi kamatot szamithat a rovid ideju kolcsonok eseteben. Szemetseg amit csinalnak de nem ok a felelosek ok csak kihasznaljak a torveny altal nyujtott lehetosegeket. A zacik ugyanazt csinaljak. Nem??”
 • 2. efje 2009. február 16. 13:20
  „Te, ha egy 92 eves neni elindul a zebran es kozben zoldre valt a lampa az autosnak, attol meg nem lehet elutni. Ez a ceg tobbek kozt a nehezen olvaso, iskolazatlan emberek tudatlansagat is kihasznalja. Az ombudsmannak igaza van. Kell egy felso hatar. Mellesleg ugyanugy antiszocialis mint a nyerogepek. Nem szabalyozza a torveny, ami pedig a parlamentben ulok mulasztasa.”
 • 1. karlvonbanhoff 2009. február 16. 12:52
  „Az odáig rendben van,hogy ez a cég sima uzsora kamatra adta a lóvét,de minden hirdetésükben ott volt a THM,sőt legtöbbször még ki is volt számolva egy X összeg,mennyibe kerül a delikvensnek,mennyi időre !
  Na most aki ezek után rálépett a jégre, az ne csodálkozzon,hogy csúszik !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét gyengülni kezdett a forint

A bankközi devizapiacon hétfőn 11 órakor 302 forintot ért egy euró, a svájci frank 202, az amerikai… Tovább olvasom