Fotó: Magyar Bocused'Or Akadémia

Világdöntőbe jutott Veres István és Molnár Bence a Bocuse d'Or-on

Tallinban rendezték meg a Bocuse d'Or európai döntőjét. Hazánkat Veress István és Molnár Bence képviselte. A győztes Norvégia lett, a magyar csapat pedig a kilencedik helyen jutott a világdöntőbe.

Az észtországi európai válogatón versenyző csapatoknak két ételt kellett elkészíteniük, amire 5 óra és 35 perc állt rendelkezésre. Tizenhat ország utazhatott Tallinba, ahol eredetileg májusban főztek volna a csapatok, de a világjárvány miatt elhalasztották az európai döntőt.

A magyarok másodikként kezdett a pénteki versenynapon. A két kötelező hozzávaló, az afrikai harcsa és az észt fürj volt, a magyar csapat gombát és több fajta hagymát használt fel, sokféle módon és puliszkát is készítettek. Veres István, a Babel séfje, mindenképpen szerette volna, ha a szűkebb hazája, Erdély, is megjelenik markánsan a tányéron. Ezen a versenyen ezt el is várják.

A magyar különítmény az eredményhirdetés előtti pillanatokban!

Közzétette: Magyar Bocuse d'Or Akadémia – 2020. október 16., péntek

Konkrétan értékelik, hogy egy egy csapat hogyan mutatja meg a nemzeti jelleget az ételében és esetleg akár a tálalásban. Persze az ízek a legfontosabbak, de ezen a szinten már minden apróság sokat számít: az étel kinézete, tálalása, minden a tányéron szereplő elem és külön a szószokért is pont jár.

Több hónap, amire elkészül a végleges fogás amit a versenyen bemutatnak, ez egy hosszú csapatmunka eredménye: Veres István és Molnár Bence munkáját és a felkészülést, Volenter István segítette.

 

Veres István szerint ilyen a Fish and Chips
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A halas témáról, viccesen azt írta a csapat, hogy „Magyarországon népszerű uborkával és krumplipürével párosították”. A tányéron található a hal és a krumplipüré mellett puliszkakrém, különböző sajtokkal, hagymából készült szósz, illetve pácolt hagyma és póréhagyma is. Ez a versenyfogás egyszerűen csak a Fish and Chips nevet kapta.

Így álmodták meg a fürjet. Ez volt a húsos versenytányéra a magyar csapatnak
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

A fürjet kovászos kenyérrel és rókagombával töltötték meg, köretként pedig itt is főszerepet kapott a puliszka és a hagymák, ezt az ételt ugyanis kifejezetten erdélyire akarta hangolni Veres István. Az ételleírásba azt írták, hogy azért is, mert „a fürj őshonos madár Erdélyben, a puliszka pedig szintén egy tradicionális erdélyi étel”.

A Bocuse d’Or a világ egyik legnagyobb presztízsű szakácsversenye, amit először 1987-ben rendeztek meg, a francia szakácsfenomén Paul Bocuse útmutatásai szerint.

Ez lett a végeredmény Tallinban Fotó: Facebook / Magyar Bocuse d’Or Akadémia

 

Az eddigi legjobb eredmény ezen a versenyen 2016-ban született, akkor Széll Tamás a Bocuse d’Or európai döntőjét megnyerte, a 2017-es lyoni döntőben pedig negyedik lett, ezúttal a zsűribe kapott meghívást, ő is ott volt Tallinban.
Tavaly a magyar csapat 24-ből a 12. volt és Dánia nyerte a versenyt.

Hozzászólások

Gyopáros Alpár: 2018-tól 2022 elejéig 2500 kilométer mellékúthálózat újulhat meg
230 milliárd forintnyi beruházás készülhet el 2021 végére, 2022 elejére.
Törökországban elítéltek 27 embert egy 2014-es hírszerzési ügy kapcsán
Összesen 50 vádlottat állítottak terrorizmussal való kapcsolatok és kémkedés vádjával bíróság elé.
Elhunyt a vb-győztes angol labdarúgó-válogatott egyik kulcsembere
Hetvennyolc évet élt.
Bakondi: a biztonságot, a közegészségügyet veszélyezteti, ha kontroll nélkül beengedik a tömegeket
Németországban 400 ezren vannak, akiknek a politikai menedékjog iránti kérelmét elutasították, de kitoloncolni nem tudják őket.
Rekordkiterjedésű volt az ausztráliai bozóttüzek füstje
Az ezer kilométer kiterjedésű füstfelhő három hónapig egybefüggő volt, 66 ezer kilométert tett meg és a Földtől 35 kilométer magasra szállt.
Szívszorító! Ezt találták a fél éve elhunyt Szilágyi István sírján
Vannak, akik sosem feledik a tragikus sorsú színészt.