Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Fogas kérdés Csongrádon

Az ifjúsági ház felújításán már nem, az épület üzemeltetésén viszont még tanakodnak a csongrádi önkormányzatnál. A város áprilisban 54 millió forint támogatást nyert a létesítmény korszerűsítésére, de arról még folyik a vita, hogy a település egymaga, vagy külső vállalkozást is bevonva működtesse a megújult intézményt.
Nem várt akadályokba ütközik a csongrádi ifjúsági ház felújítása – a döntéshozók még tanakodnak. Fotó: Bíró Dániel
Nyolc hónappal a pályázati siker kihirdetése után csak annyi biztos Csongrádon, hogy belátható időn belül fel fogják újítani az ifjúsági házat. Azt még nem tudni, a korszerűsítés mennyibe fog kerülni a városnak, a rászánt pénzért mekkora modernizáció hajtható végre, és az sem egyértelmű, hogy ki és milyen formában fogja üzemeltetni a közösségi házat. Mint arról lapunkban legutóbb beszámoltunk, a kivitelezők versenyeztetésének első köre nem járt eredménnyel. Az átalakításra jelentkező cégek több tízmillió forinttal drágább ajánlatot tettek, mint amekkora – 76 milliós – forrás rendelkezésre áll. A zsákutcába futott közbeszerzési eljárás után Bedő Tamás polgármester azt javasolta, módosítsák a terveket, szakaszolják a munkát, illetve némi, 10-20 milliós pluszforrást is biztosítson a város a beruházáshoz.

A képviselő-testület pénteki ülésén már arról folyt a vita, hogyan is lehetne a település költségvetését legkevésbé terhelve felújítani és működtetni az intézményt. Az biztos, hogy az önkormányzat teljes egészében nem bújhat ki a feladat alól, hiszen a győztes pályázat beadásának feltétele volt, hogy a pályázó tíz éven keresztül vállalja az épület működtetését. A grémium elé került négy változat közül kettőt támogattak a képviselők, így ezeket fogják részleteiben kidolgozni december közepéig.

Az egyik szerint az önkormányzat teljes egészében magára vállalná az üzemeltetést, amelynek költsége éves szinten 10-12 millió forint. Meg kell fontolni, hogy önálló intézményként, vagy a művelődési központhoz csatolva működtessék a közösségi házat, amely otthont nyújthatna az évek óta mostoha körülmények között dolgozó Alföld néptáncegyüttesnek, illetve a városi fúvószenekarnak. A másik alternatíva arról szól, hogy a művelődési központ lenne a fő üzemeltető, de az épület bizonyos részeit – így a földszinti nagytermet – vállalkozásnak adnák bérbe. Ha lenne erre ajánlkozó, akkor őt bevonnák a végleges kiviteli tervek kidolgozásába. Hozzá kell tenni: az önkormányzat tavaly is megpróbált magántőkét mozgósítani az ifjúsági ház mellett, de az akkori ajánlat – felújításért cserébe tízévi ingyenes használat – senkinek sem indította be a fantáziáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszajár a támogatás?

Visszafizeti Csongrád azt a 186 millió forint állami támogatást, amit az Állami Számvevőszék szerint… Tovább olvasom