Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Drágán vesszük az életet

Minden drágult a válság 2008-as kirobbanása óta, ami a mindennapokhoz kell: az élelmiszer, a vezetékes gáz, a benzin, a buszbérlet. Aminek az ára nem ment fel, arról is azt hisszük, többe kerül, mivel rossz a hangulatunk.
– Ugyanannyiért kevesebb dolgot tudok venni, a minőségi élelmiszerről, a jobb sajtokról, húsokról pedig lemondok – mondta Trócsányi Anikó, miközben a bevásárlóközpont parkolójában az autójába pakolt. – Állandóan a reklámújságokat bújom, figyelem az akciókat – ez régen nem így volt: akkor inkább a vadászösztön munkált bennem. Nagyobb lett a rezsi, főleg a villanyszámla emelkedett, hiába vettünk energiatakarékos égőket.Anikó, aki pedagógus, iskolaigazgató, elárulta: nagy alapterületű panellakásukból is elköltöztek a nagynénihez, akinek kertes háza van, és fával tudnak fűteni. Így sokkal olcsóbban kijönnek a családdal, két egyetemista lányával – igaz, a munka is több. Volt egy új Skoda Octaviájuk, azt nemrégiben 15 éves Toyotára cserélték. – Hiába vagyok iskolaigazgató, a pénzem nem lett több, megérezzük az állandó áremeléseket – tette hozzá.

Nem tartják az árukat.

Olcsóbbak lettek a válság óta a lakások. Az embereknek nincs pénzük, nem mozdulnak a kisebből a nagyobba, egyik városból a másikba. A szegénységnek azok a legnagyobb vesztesei, akik szabadulnának kihasználatlan alapterületű otthonaiktól, és szívesen összébb húznák magukat. Ahhoz, hogy spóroljanak, egy élet munkáját kell elkótyavetyélni. A házakat akár 30–40 százalékkal is olcsóbban adják. A panelek szenvedték el a legkisebb áresést: egy szegedi lakótelepi négyzetméterára a 2008-as 130 ezer forint helyett most körülbelül 105-110 ezer forint.
  
A Csongrád megyei bruttó átlagkereset 2008-ban, a válság kitörésének évében 168 ezer forint volt, ami akkor mintegy 107 ezres nettónak felelt meg. A 2012-es megyei bruttó átlagfizetés 183 ezerre ment fel, de a nettó csak 119 ezerre nőtt: 5 év alatt alig 11 százalékkal, 12 ezer forinttal lett több. Az átlagban benne vannak a havi milliós bruttók, valamint a nagy többség minimálbéres keresete is.

A KSH-tól kapott adatok szerint 5 év alatt minden drágult, ami a mindennapi életünk része, leginkább a vezetékes gáz, a benzin, a buszbérlet, a hús. Talán még legkevésbé a tej és a kenyér ára ment feljebb. Az emberek rossz hangulata az oka annak, hogy még azt a cikket is drágábbnak gondolják, amiért nem is kérnek többet a boltban, erre jó példa az étolaj: 2008-ban is ugyanannyi volt az éves átlagára, mint most, 495 forint.Szeged legolcsóbb önkiszolgáló benzinkútjára jár tankolni Csonka Imre, tegnap 3 és fél litert tett bele a tankba, 1500 forintot csúsztatott be az automatába. A vasúti járműszerelőként dolgozó férfi elmondta: a legfájóbb számára a drága benzin, mivel sokat használja az autóját. – Egyre nehezebb megélni, az élelmiszereken próbálunk spórolni. Négyen vagyunk, a két gyerek már nagykorú, de ők is nálunk esznek hetente legalább kétszer-háromszor – magyarázta.

Találkoztunk elégedett emberekkel is: a Szentmihályon élő nyugdíjas Kedves Erzsébet és fia, Vizireanu Krisztián szerint „normális áron" adnak mindent, ráadásul idén csökken majd a rezsi, a nyugdíjakat pedig emelték. Elmondták, Erdélyből települtek át 21 évvel ezelőtt. Nem értik a magyarokat, miért panaszkodnak, amikor Romániában 30 százalékot vettek el a nyugdíjakból.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Anmari51 2013. február 15. 16:39
  „Anmari51
  43. Pandababa! Ha érintett vagy, illetve érdekel nézz utána ma is van Szocpol igaz több ponton történt változás, nem alanyi jogon jár van feltétele több is az igénybe vételének. Sőt van kamattámogatott lakáshitel is, építésre, új lakás vásárlásra, illetve használt ingatlanhoz és bővítés korszerűsítésre is. Pontos infót a PSZÁF honlapjáról és a nagy kereskedelmi bankok honlapján is megtalálod, pl: OTP, FHB, MKB K&H, Uni Credit Erste.”
 • 66. deszkás 2013. február 15. 13:38
  „A családi pótlék mióta "áll"? A külföldiek nevelési támogatása 2012-ben 80- ról 90 Euróra emelkedett ( hírforrás: Duna tv txt)”
 • 65. jozko 2013. február 14. 17:47
  „62. macs :
  én válaszoltam...”
 • 64. macs 2013. február 14. 17:17
  „63. myckie,
  ne légy ennyire naiv! Mindig lesz valaki, aki úgy gondolja, hogy neki több jár, és a másik miért kapott annyit. :-D”
 • 63. myckie 2013. február 14. 14:42
  „62. macs ,61. jozko
  Röviden: amíg a divide et impera elv látszik a hatalom megtartásának legjobb eszközének, addig a társadalmi béke csak ábránd marad! A jozko által említett vezetői kontraszelekció is ennek a következménye! Alárendelnek mindent (még a tisztességüket is) az adott hatalom kiszolgálásának céljából! Ha a "magánszféra" túlzott vagyonosodása a törvényeknek, szabályoknak (amibe az adóhivatal se tud belekötni) megfelelően jön létre, akkor a megtermelt javak államilag szabályozott elosztásával lehet a probléma! Ezt az elosztási rendszert kellene felülvizsgálni és ha létrejönne egy jobb rendszer, akkor létrejöhenne egy erős, egységes nemzet!”
 • 62. macs 2013. február 14. 13:35
  „61. jozko,
  ki döntse el, hogy kinek hasznos a munkája, kié haszontalan? Azzal mit kell csinálni, aki a közmunkán kívül semmilyen munkában sem reménykedhet és arra is csak pár hónapig?
  "A "magánszféra" vagyonosodása , annak szemmeltartása legyen az Adóhivatal -megkövetelt és ellenőrzött!-feladata."
  Ennyire nem lehetsz naiv! :-)
  Egyébként egyetértek a leírtakkal, csak már nem hiszek a csodákban. :-)”
 • 61. jozko 2013. február 14. 13:03
  „"Drágán vesszük az életet" - és ahhoz képest , hogy nagyon drágán vesszük, bagóért kótyavetyéljük el.
  Na jó, hogy diplomatikus legyek: alulfizetve!

  Amíg az ordító társadalmi igazságtalanságokhoz nem mer nyúlni a kormány, amíg a feneketlen zsákokra foltot nem varrnak, nem lesz miből értékén megfizetni a jó munkát!
  Munkát , kenyeret!?
  Pontosítanám:
  Aki nem , vagy haszontalanul dolgozik, az ne is egyék!
  Aki hasznos munkát végez /beleértve a jó erkölcsű, egészséges, kötelességteljesítésre nevelt és taníttatott
  gyermekei nevelését is!/- az legyen a társadalom számára nélkülözhetetlen és a
  munkabéréből megélni tudó munkaerő!
  Legyen érdekképviselete a társadalmi rétegeknek- de az"érték" zsinórmértéke a társadalmi hasznosság legyen!
  Ne lehessen közpénzen fizetett "érdekképviselő" vagy vezető olyan , aki alulképzettsége /iskolázatlansága/
  vagy a munkája társadalmi hasznosságát tekintve mértéktelenül túlfizetett, túlvagyonosodott -így a rá bízott, rá számító tömegek tényleges élethelyzeteit nem ismeri és valójában semmi köze hozzá mert átélni, felfogni képtelenés érdektelen!
  A "magánszféra" vagyonosodása , anak szemmeltartása legyen az Adóhivatal -megkövetelt és ellenőrzött!-feladata.

  Röviden : lehetetlent kérek, mert a pénzt, a hatalmat , a befolyást a politikától szinte lehetetlen elválasztani -
  viszont lehet és kell is számonkérni!
  Közben esetleg elengedhetnénk egymás torkát...és használhatnánk a józan eszünket!
  Amíg mindenki ellenség, addig mindig valaki, valami ellen harcolunk - és nem valamiért!
  Jól tudják ezt azok, akik kihasználják!
  Ők ülnek a pénzesszákon- és dobnak időnként pár marék gyönygyöt, vagy inkább színes üvegcserepet, hogy legyen tétje is a marakodásunknak!
  Statiszták vagyunk ott, ahol főszereplőknek kellene lennünk.
  Megváltozhat ez - de a fő célkitűzésekben meg kell egyeznünk.
  Egységesebb nemzettel már nem annyira könnyű packázni!”
 • 60. bambulla 2013. február 14. 09:01
  „dehogy drága
  minden olcsóbb :(
  szeretett kormányunk gondoskodik róla
  itt van pl. a rezsiszámlák
  elhitetik, hogy azt ők oldották meg
  nos az elektromos áramnak az ára nagyot esett a megújuló energiák miatt
  ezt nem ők intézték
  a gáz ára szintén esett
  más országokba pl Lengyelország ott 17% lett olcsóbb
  szóval ez az igazság
  ennyit a nagy intézkedésekről”
 • 59. myckie 2013. február 14. 08:14
  „56. kormoska
  Nekem is tetszett 35.partizánok írása, amely jó része fedi a valóságot! Szlovákia, Csehország felemlegetésénél még említhette volna a hazai sajtó által is ismertetett új autó problémánkat! A Szlovákoknál egy új autó vásáréásánál az autó ára+ 2 egyéb költség, nálunk az autó ára+ 10 egyéb költség, amit ki kell fizetni! Miért? Nagyrészt azért, hogy az erre az üzletágra is ráépülő bürokráciát finananszírozni tudják. Ez az egész magyar gazdaságra jellemző. Minden túlszabályzott, rugalmatlan, sok-sok lépcsőn keresztül átmenő (korrupció melegágya) engedélyezési struktúra az ami a fejlődést nagyban gátolja! A Mo-n dolgozó népesség legalább fele ezt mértéktelen bürokráciát szolgálja ki , tehát a foglakoztatás struktúráján is változtatni kellene!”
 • 58. szegedi75 2013. február 13. 22:45
  „Már elnézést, amit írni fogok!de emlékszem arra hogy a nagyagymamám falujúban 20évvel ezelőtt jöttek Romániából menekült Magyarok, hogy mi volt? kaptak házat, munkát meg mindent! és már elnézést de ez a Mihály telken élő nyugdíjas már nem tudja hogy mi is történt? Román vagy Magyar? mi az hogy nem érti a Magyarokat? akor most kitől kapod a nyugdíjad? szégyellje magát!!!! miközben azok a Magyarok aki itt születtek semit nem kaptak! hát persze hogy neki mindegy4 kíváncsi lennék a nyugdíjára!”
 • 57. baltazar 2013. február 13. 22:19
  „56!
  Szerintem hiába indulna be újra a lakossági hitelezés, mint ahogy 2007 előtt ez megtörtént. Az emberek egy része BAR listás, másik részének nincs elfogadható jövedelme a bank szerint, a harmadik része pedig vállalkozó, és eleve a banknál az rossz pont, a negyedik társaság pedig megveszi zsebből amit akar, nem hitelből.
  Szóval a mi kis országunkban a külföldi bankok nagy része fiókokat fog bezárni először, majd ki fog vonulni. Nem tudják már megvezetni a kijózanodott embereket.Amelyik bank nem volt korrekt, azokat elkerülik az emberek a jövőben.”
 • 56. kormoska 2013. február 13. 20:08
  „35.partizanok
  Tényleg nagyon jó lett az az írás,mindent elmond,megindokol.
  Nem véletlen alakult úgy,hogy a bebukott lakás-autó-személyhitelek aránya a volt KGST országok közül messze Magyarországon a legmagasabb!
  Csehországban is fel lehetett volna venni ilyesmi hiteleket,de ott a lakosság bölcsebb-előrelátóbb vagy egyszerűen jobban tájékozott.
  A magyar emberek többsége mindig Nyugati színvonalon akart élni,de inkább csak majmolni tudta azt.Sokan azt hitték 2004-ben eljött a kánaán.
  Ha hirtelen újra beindulna a lakossági hitelezés,a többség ugrana mint gyöngytyúk a takonyra!
  Amíg ez eljön addig tovább"kaszálnak"a fogyasztói csoportok.....”
 • 55. macs 2013. február 13. 19:08
  „50. Mil,
  ki mehet manapság 40-50 évesen nyugdíjba? Azt mondod sok a nyugdíjas, akkor miért küldik el az állami intézményekből azt, aki betöltötte a 62. életévét? Miért küldik el a bírókat?
  Sőt, sokan tovább dolgoznak nyugdíjasként, orvosok, tanárok, most vagy elmennek nyugdíjba, vagy maradnak, de akkor az állam az elvett nyugdíjnak megfelelő összeggel kiegészíti a bérüket. Szóval, miről beszélünk?”
 • 54. vnki 2013. február 13. 18:38
  „Nem hiteles interjúalany (Trócsányi Anikó) lett kiválasztva sajnos...
  Egy egyházi iskola igazgatójának nem telik sajtra??? Hmm.....
  Az iskolájában tanított, majd elbocsájtott, jelenleg állás-ellátás nélküli tanárnőnek még kenyérre sem telik!

  No comment!”
 • 53. papika56 2013. február 13. 17:38
  „Jan. ban 2401 cég szünt meg. 61 % több mint 1 éve ! Hány új munkanélküli lett ezálltal ???
  63 féle adó van ma Magyon...SEHOL nincs ennyi.
  A " bóvli " állampapirokat 5, .5,5 % ....kifogja visszafizetni 5--10 év múlva ??? IMF adott volna 2, --2,2 % os hitelt ..nem kellett ov nak.
  " ov. toleráns politikus . Elfogadja mások véleményét, mindaddig ..míg eggyezik a sajátjával . "
  Mekk Elek Bóvli kormány !”
 • 52. roxper 2013. február 13. 17:05
  „A tudathasadásos frakk-luki nickre már ráférne egy kis moderálás, rettentően berezeltem, csicska hopp és ugrassz a németeknek...”
 • 51. roxper 2013. február 13. 17:02
  „50.
  Döntsük el mi a jó, anno a gyurcsányék bevezették, hogy nyugdíj melletti munka adózzon, akkor jöttek az ellenzékiek és hápogtak, hogy abból a kis nyugdíjból csak éhen dögleni lehet, mi az hogy nem dolgozhatnak mellette csak adófizetés esetén.
  Neked meg az a problémád, hogy állítólag nyugdíj mellett dolgoznak és elveszik a helyet a fiataloktól.”
 • 50. Mil 2013. február 13. 16:00
  „Nem értem miért kell köpködni az erdélyi nyilatkozót. Megjegyzem bunkóság és tudatlanság "lerománozni". Ő azt akarta mondani, hogy Romániában ennél is rosszabb a helyzet. NEm beszélve az Eüről, amiről szintén volt cikk nemrég, hogy átjárnak ide, mert nekik még ez az általunk sokat köpködött magyar EÜ is nem kicsit jobb..
  A magyar egy nyámnyula, elkényelmesdett panaszkodós nép, csak ahhoz ért hogy sírjon mint a fürdős<moderálva>, a kádári szocializáció miatt mindent az államtól vár mint a sültgalamb, és erre a kormányok rá is játszanak, ORbán kimondottan egyfajta kádárizmust épít. Bele is fog bukni. Csak sajnos az országgal együtt.
  Visszatérve a nyugdíjra: gyurcsányék óta az első számú prrioritás, újraválasztási okok miatt, a nyugdíjak folyamatos emelése, holott a gazdaság nem termeli meg ezek fedezetét. Ezért is van a kismillió adó. És ebben fogunk elsüllyedni. És nem a nyugdíj a sok, mielőtt valamelyik megint elkezd rinyálni, hanem a nyugdíjas. 40-50 éves emberek mennek nyugdíjba tömegével, mellette meg dolgoznak, röhej.. Ezzel kiszorítják a munkaerőpiacról a fiatalabbakat.
  SZóval fel lehet készülni, hogy Románia, a balkán felé fogunk konvergálni, nem a nyugathoz..”
 • 49. macs 2013. február 13. 14:41
  „47. adalen27,
  nagyon igazad van. Sajnos az utóbbi időben az oszd meg és uralkodj elv érvényesül, és sikerül az embereket egymás ellen fordítani. Akik egymással veszekednek, azok nem fognak leülni és megbeszélni a problémákat, nem fognak megoldásokat keresni, nem fognak összefogni. Kérlek olvasd el pandababa hozzászólását, remélem keresetlen szavait elmondja az idős szüleinek, rokonainak is, hogy ők is tudják merre hány méter. :-(
  42. jozko,
  igazad van! És tényleg kell a megoldás, és tényleg fájni fog, de nem mindegy, hogy hogyan csináljuk. Nagyon nagy szükség lenne egy, a társadalom által is elfogadott preferencia lista, ami alapján elkezdődhet a munka. És ehhez a listához, nevezzük nemzeti minimumnak, minden politikai erőnek tartania kellene magát!”
 • 48. baltazar 2013. február 13. 14:03
  „35!
  Igazat tudok adni sok mindenben,amit írtál, DE (!)
  Szerintem a problémák gyökere az átgondolatlan és korrupció gyanús privatizációs lépések, amivel az ipart és a mezőgazdaságot tönkreverték örökre, valamint az vissza nem térítendő akkori egzisztencia hitelek. A nagy pártállam két részre osztódott, és két zsebet kellett tömni ciklusonként. Közben az egyszerű ember elhitte, hogy rendszerváltás történt egészen addig, amíg nem vesztette el a munkáját, házát, megélhetését. Az átlagember pedig úgy számolt, hogy a tuti biztosnak hitt jövedelme elbírta az autó, a lakás és a tévé részletét is. Nem gondolták sokan azt, hogy ez egy nagy hazugság, amiben élünk.
  Én személy szerint rendszerváltás előtt láttam tömegesen építeni lakóházakat, paneleket, és nemrég a válság előtti időkben. Ha nem gyűrűzött volna be a válság, akkor még ma is tömegesen épülnének lakóházak, adnának hitelt a bankok fűnek-fának, és talpon tudnának maradni a KKV-k, az építőcégek. Szóval lehet, hogy meg lettek vezetve az emberek, hogy ez egy jóléti állam, de valljuk be, hogy mindenki jobban szeretne élni, boldogabban. Nem pedig Trabanttal, 15-20 éves autóval járni, és nem egy ezeréves, folyton javításra szoruló tévét nézni.
  Megjegyzem: ha valaki most is beteszi a megtakarítását(ha véletlenül van) a bankba, akkor a kamat olyan kis összeg, hogy az nevetséges. A bankba félretett pénz elinflálódik, abból lakásra gyűjteni egy ifjú párnak igen nehéz, évtizedes megszorítás lenne.
  Jó az amit írtál a valóságra, de írj valami jövőbeli elképzelést is, hogy milyen perspektíva van M.o.-on jelenleg egy életet kezdő fiatal házaspárnak.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt

Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal. Tovább olvasom