Szeged

2020.12.14. 13:50

Fényes pompában ragyog a szegedi mozdulatlan mozdony – Fotó

Évek óta indít már advent idején díszkivilágítással ellátott villamosokat az SZKT, de Szegednek nemcsak fényvillamosa, fénymozdonya is van – ha nem is járja a várost.

Farkas Judit

20201208 Szeged karácsonyi díszkivilágítást kapott a régi mozdony a MÁV székház udvarán fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Valószínűleg már sok szegedi látta a MÁV-palota udvarában lévő gőzmozdonyt. A közelmúltban a parktükör és a gőzös is „ráncfelvarráson” esett át, a szegedi adventi kivilágítással egy időben fénymozdonyunk is tündökölhet az arra sétálók előtt

– hívta fel a figyelmet Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi titkára.

A székház melletti parkban kiállított 375-ös sorozatú gőzmozdony, ami díszkivilágítást kapott, 1982 novemberében ke­­rült mai helyére. A Délmagyarország november másodikai számában olvastuk: A nem mindennapi látványosság a me­­zőhegyesi fűtőházból – ahol társadalmi munkában csinosították ki – „saját lábán” tette meg az utat a Tisza-pályaudvarig.

Igaz, nem közlekedik, de díszíti az adventi várost. Fotó: Kuklis István

Onnan közúton, nyilván tréleren ért el kora hajnalban az akkor MÁV-kertnek nevezett rendeltetési helyére. A gőzmozdony mellékvonalakon húzott kocsikat, Új­­szeged és Mezőhegyes között ingázott nyugdíjazásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában