Apátfalva

2022.10.10. 16:40

Tíz éve történt az apátfalvi rendőrgázolás

Tíz esztendeje történt Apátfalván a megye alighanem legemlékezetesebb rendőrgyilkossága: egy terepjáróval utazó osztrák férfi halálra gázolta a vele szemben intézkedni próbáló motoros járőrt. A gázolót egy makói civil segítségével ártalmatlanították – Móra Ferenc Attila kitüntetést is kapott bátor fellépéséért.

Szabó Imre

Szeged, Kenéz Imre, emlékeznek a megyei rendõrök az Apátfalván elgázolt rendõrre. Fotó: Segesvári Csaba

Ma is ugyanúgy tennék, ahogy akkor tettem

 – mondja Móra Ferenc Attila, az apátfalvi rendőrgázolás makói civil hőse. 

Tíz évvel ezelőtt az egész országot megrázta az, ami Apátfalván történt. Mint megírtuk, a rendőrség október 11-én reggel egy osztrák terepjárókonvojt ellenőrzött sebességtúllépés miatt az M43-as főúton. Az egyik autó sofőrje ellenállt az intézkedésnek: az Ady Endre utcában átgázolt az őt megállítani szándékozó motoros rendőrön. A 34 éves motoros járőrvezető, posztumusz hadnagy Kenéz Imre nem sokkal később belehalt súlyos sérüléseibe.

Az osztrák sofőrt az elgázolt motoros rendőr társa, S. Gábor előzőleg megpróbálta kiszállítani a járműből, majd miután nem engedelmeskedett, betörte a kocsiajtó ablakát. A sofőr végül késsel fenyegetőzve szállt ki az autóból. A rendőr többször rálőtt, de még ezt követően is csak egy civil segítségével sikerült őt megfékezni. 

Móra Ferenc Attila véletlenül épp arra autózott, amikor szemtanúja volt a szürreális jelenetsornak és közbelépett. A dulakodás során az osztrák férfi a rendőr pisztolyát is megszerezte. Ezt a makói civil ütötte ki a kezéből, majd együtt gyűrték le a támadót. Tettéért Bátorságért érdemjellel tüntette ki Pintér Sándor belügyminiszter.

A hummeros gázoló végül 15 év börtönt kapott, de büntetésének letöltése közben öngyilkos lett. Móra, akit telefonon, külföldön értünk el munka közben, azt mondta, később járt a férfi Salzburg melletti szülőfalujában, ahol a temetőben megnézte urnasírját is, fényképet azonban nem készíthetett róla. A falubeliek azt mondták neki, Thomas zűrös fiatal volt, de később csendesebb lett, leginkább a műhelyében dolgozgatott. 

Szerintem már soha nem fog kiderülni, valójában miért történt a tragédia

 – vélekedett Móra, aki azt is megjegyezte, nagyon sajnálja a fiatal rendőrt, akinek a halála értelmetlen volt. A gázoló pedig alighanem nem bírta elviselni a bezártságot.

Kenéz Imrének egy évvel halála után emlékjelet állítottak Apátfalván. A kő pontosan ott áll, ahol elgázolták. Körülötte mostanában is gyakran látni virágokat, mécseseket. Sírja a szegedi belvárosi temetőben van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában