Makó

2020.10.27. 11:40

Térfigyelő kamera vigyáz Fátyol Misi új vonójára

Három hónap után végre visszakerült a főtéri Fátyol Mi­­hály-szobor kezébe a vonó.

Munkatársunktól

Misi kezében újra ott a vonó. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Úgy tudjuk, a javítást a szobor alkotója végezte el. Mint megírtuk, a neves cigányprímásnak emléket állító bronzalakot – már sokadjára – a nyár derekán rongálták meg úgy, hogy kitörték a kezéből a zeneszerszámot.

Misi kezében újra ott a vonó. FOTÓ: SZABÓ IMRE

A makói szobrász, Kiss Jenő Ferenc alkotása 2009-ben ke­rült a helyére, és nyomban a turisták kedvence lett, a mai napig sokan fényképezkednek mellette a muzsikus melletti székbe ülve – a helybeli tisztelők még megemlékezést is tartottak a közelében. Ugyanakkor sajnos rongálások célpontjává is vált: időről időre, nagyjából fél-, egyévente mindig tönkretették. Ilyenkor mindig a szoboralak kezében lévő vonóval történik valami, vagy kitörik, vagy meghajlítják. Olyan is előfordult, hogy a letört vonót a közelben, a fűben eldobva épp a szobor ötletgazdája, Bozsogi Attila találta meg, aki muzsikustársa volt Fátyol Mihálynak.

A mostani vandál támadást követően az elkövetőt végre sikerült kézre keríteni. A városházán lapunkat úgy tájékoztatták, az illető ellen folyó hatósági eljáráshoz, amely még tart, az önkormányzat is csatlakozott, jelezve kárigényét. Ha ennek sikerül érvényt szerezni, az az első ilyen alkalom lesz, a korábbi rongálások alkalmával ugyanis mindig a város állta a helyreállítás költségeit. A szoborra egyébként térfigyelő kamera is vigyáz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában