Adományokat várnak

2021.05.08. 19:00

A Hősök ligetében állítanak emléket a vírusban elhunytaknak

Bárki csatlakozhat a Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány kezdeményezéséhez, amelynek során kereszteket állítanak a koronavírus áldozatainak emlékére a dorozsmai ligetben. Érdekesség, hogy itt még a fák is a hősökre emlékeztetnek.

Kiss Anna

Az 1830-as években épített kápolnára helyezik el a kereszteket. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A 19. században pusztított kolerajárvány túlélői fogadalmat tettek arra, hogy kápolnát építenek Kiskundorozsmán, a Hősök ligetében a járványban elhunytak emlékére. Ez a kápolna ma is látható a dorozsmai ligetben, a tetején pedig egy méretes kereszt áll. Most mellé emeltet két újabb fakeresztet a Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány közadakozásból.

Mihálffy Béla önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, a koronavírus áldozatainak ál­lítanak ezzel emléket, hiszen a településrészen is volt, aki elhunyt a vírus miatt, valamint számos családot érintett a járvány. Kiemelte, a kezdeményezéshez nemcsak a helyben élők adományát várja az alapítvány, hanem a Kiskundorozsmáról el­­származottak hozzájárulását is.

Az 1830-as években épített kápolnára helyezik el a kereszteket.
Fotó: Kuklis István

A képviselő hozzátette, a kereszteket a helyi asztalosmester, Petrov András készíti majd el. A keresztek elkészítése és a felállításhoz kapcsolódó munkálatok mintegy egymillió forintba kerülnek, a költség fedezésére a felajánlásokat az alapítvány 11735005-20545747-es számlaszámára várják.

Az egyházi fenntartású Hősök ligetében egyébként a fák is az elhunytakra emlékeztetnek, ugyanis az 1932-ben végzett fásításkor az első világháborúban életüket vesztett magyar katonák emlékére ültették el a liget lombkoronásait. Ebben az évben szentelték fel a kápolna előtt álló stációkat is. Eredetileg 1856-ban készítették el a Jézus keresztútját megjelenítő 14 képet, de 1932-ben Német Kálmán helybeli kőművesmester újabbakat gyártott, ezekhez a pécsi Zsolnay-féle gyárból hozattak fagyálló és színtartó majolikaképeket, darabját 50 pengőért. Ezeket áldotta meg a helyi plébános.

 

A keresztek elkészítése és a felállításhoz kapcsolódó munkálatok egymillió forintba kerülnek, a felajánlásokat az alapítvány számlájára várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában