Szegedi hírek

2023.02.11. 07:00

Elhúzódhat a színházi igazgatói pályázatok elbírálása

Az aspiránsok meghallgatása után szakmai véleményező bizottság tesz majd javaslatot a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának személyére. A bizottság javaslatát követő harminc napon belül kell majd döntést hoznia a szegedi közgyűlésnek.

Koós Kata

Barnák László a elhúzódó procedúra miatt félti a társulatot. Archív fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Nemzeti Színház, azzal együtt a REÖK és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatói pozíciójára kiírt pályázatok jelenleg az elbírálási szakaszban vannak. A következő lépés az aspiránsok meghallgatása lesz, a szakmai véleményező bizottság március 8-áig tesz majd javaslatot az igazgató személyére a városi közgyűlésnek. A közös – azaz állami és önkormányzati – működtetési megállapodás alapján a 9 tagú bizottság úgy áll össze, hogy két tagja a színház által delegált személy, az üzemi tanács és a szakszervezet képviselője, két tag az önkormányzat, öt pedig a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízottja. A bizottság javaslatát követő harminc napon belül kell majd döntést hoznia a szegedi közgyűlésnek.

– Ez hosszú idő. Már csak azért is, mert el kell kezdeni a szerződtetési tárgyalásokat, és meg kell tervezni a következő évadot. Március 1-ig ugyanis minden határozott idejű munkavállaló számára nyilatkoznom kell, hogy foglalkoztatom-e őket a jövőben. Mire áprilisig eljutunk, gyakorlatilag kész lesz a következő évad – mondta el lapunknak Barnák László főigazgató. Hozzátette, az elhúzódó procedúra miatt félti a társulatot.

– El is mondtam a kollégáknak, mennyire fontosnak tartom, hogy az igazgatói pályázat ne befolyásolja a munkánkat. Mindenki igyekezzen arra koncentrálni, hogy elkészüljön a Hegedűs a háztetőn, hogy hamarosan újranyitnak az épületeink, és elkezdődik A kalóz próbafolyamata – közölte.

Elmondta, nem érte meglepetés versenytársai személyét illetően. Mint korábban megírtuk, Peller Károly operettszínész és Tóth Péter zeneszerző is versenybe szállt a főigazgatói posztért.

– Viszonylag kicsi a színházi szakma, gyorsan terjednek a hírek. Céljaik tekintetében azonban mégis meglepődtem, amikor mindkét másik pályázó azt nyilatkozta az operatagozat erősítésével kapcsolatban, hogy vissza kellene nyúlni a Vaszy Viktor-féle hagyományokhoz. Aki egy négy évtizeddel ezelőtti világot próbál visszahozni, azt gondolom, hogy nem a jelenre reflektáló színházat szeretne csinálni. Annál erősebb operatagozati elhivatottság jelenleg nincs az országban, minthogy ebben az évadban két opera is készül a Szegedi Nemzeti Színházban. Ráadásul az egyik olyan bemutató, amelynek színpadi változata még nem volt az országban – fejtette ki Barnák László.

Hamarosan záruló igazgatói ciklusát a válságmenedzselés időszakaként jellemezte, hiszen alig ocsúdott a társulat a pandémiából, ismét be kellett zárni a kapukat a közgyűlés döntése miatt, amelyet a rezsiválságra válaszul hoztak.

– Nem ért véget ez az időszak, ebben minden színházi szakember egyetért. Izgatottan várja az egész szakma, hogy például a Németh Antal Program mekkora pályázati keretet biztosít. Úgy érzem, az elmúlt években a változó körülmények között is sikeresen, telt házakkal tudtunk utat találni, a jövőben is a stabilitás lesz a legfőbb cél mind gazdasági, mind egzisztenciális és művészeti szempontból. Biztos vagyok benne, hogy számos izgalmas tervvel készülnek pályázó társaim, a kérdés, hogy azokból mennyi a megvalósítható. A papír mindent elbír, de az elmúlt időszak jól bizonyította, hogy az élet nem éppen a papírformát követi – mondta, majd úgy fogalmazott, elmúlt az az időszak, amikor a színházvezetőknek lehetősége volt nagyokat álmodni.

– A mögöttünk álló években az álmok helyett a túlélés kapta a hangsúlyt. A munkavállalók megóvása attól, hogy a színházi szakma elhagyására kényszerüljenek. Ez nem csak Szegedre érvényes, hanem az ország egészére a bezárt időszakok, a bevételkiesések, a minket körülvevő inflációs helyzet okán. Sem a kormányzat, sem az önkormányzat nem tud most extra forrásokat irányítani a kultúra területére. Tehát, ha valaki színházigazgatóként felelőtlenül álmodik nagyokat, annak nagyon gyorsan nagyon rossz következményei lehetnek – tette hozzá.

Azt is elmondta, hamarosan nyilvánossá teszi pályázatát.

– Az előző pályázatomat is viszonylag gyorsan nyilvánossá tettem, hogy a társulat tagjai, a közönség és a szakmai körökben érdeklődők is megismerhessék. Transzparens és nyitott módon gondolkodom a színházvezetésről, az önkormányzati meghallgatásnál sem kértem zárt ülést – közölte.

Pályázatában leírta, a következő ciklusban egy művészeti tanács segítené munkáját. Tagja lenne rendezőként Koltai M. Gábor, aki az aktuális évadban állította színpadra az Élve megégetve – boszorkánytéboly című színművet, Tárnoki Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, Fábián Péter, aki társrendezője volt a Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz, illetve a Black Comedy produkcióknak, valamint Dobszay Péter karmester, aki korábban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar vezetője volt, jelenleg a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában