Szegedi hírek

2023.08.29. 19:30

Szegeden verseng az informatikusok új generációja

Elkezdődött kedden Szegeden a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, körülbelül ezer fő érkezett a világ 90 országából a megmérettetésre. Minden nemzet négy versenyzőt delegálhatott, hazánk szervező országként nyolcat. A 360 versenyző a Pick Arénában küzd meg egymással.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Szegeden zajlik auguszus 28. és szeptember 4. között a világ legnagyobb presztízsű informatikai diákversenye, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI). Körülbelül ezer fő érkezett a világ 90 országából: 360 versenyző és csaknem 300 nemzetközi kísérő és vendég. A versenyt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezte.

Az IOI nyitóceremóniájának az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs központ adott otthont kedden, ahol a szervezők népművészeti és zenei előadásokkal, Magyarországot és a hazai Nobel-díjasokat bemutató kisfilmek vetítésével adtak ízelítőt a nemzetközi delegációknak a magyar kulturális hagyományokból és tudománytörténeti eredményekből. A nyitórendezvényen bemutatták a nevezett nemzetek versenyzőit, valamint a szervezők egy szimbolikus gombnyomással hivatalosan is elindították a diákolimpiát.

Szabó Gábor korábbi rektor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az SZTE már több nemzetközi diákversenyt rendezett, de a résztvevők kimagasló létszáma és a megmérettetés presztízsértéke tekintetében az IOI a legrangosabb mind közül. 

– Nyilván az informatika jellegéből kifolyólag nagyon nagy az érdeklődés. Nem csekély mértékben azért, mert sok cég van itt, akik szeretnék látni azokat a fiatalokat, akiket adott esetben majd le tudnak szerződtetni. Az informatika egy olyan szakma, ahol nagyon gyakran már az egyetemről elviszik a fiatalokat, ez egyébként egy általános probléma, mi is küzdünk vele itt, Szegeden – mondta el lapunknak Szabó Gábor, majd azzal folytatta, hogy a munkaerőpiac vonzása miatt mesterképzésre már nehéz hallgatókat találni, a doktoranduszokat pedig egyenesen „vadászni” kell. 

– Úgy gondolom, ez a rendezvény a szegedi egyetemet egy időre a figyelem középpontjába helyezi. Jogosan, hiszen az SZTE-n az informatika renoméja, múltja megérdemli, hogy egy ilyen konferencia rendezésében részt vegyünk – fogalmazott. 

A nyitóceremónián részt vett Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára is, aki a fiatalokat köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy már a megmérettetés kezdetén nyertes minden versenyző, aki bejutott a diákolimpiára. Szegedet a felsőfokú informatika oktatás hazai bölcsőjeként méltatta.

– Neumann János születésének 120. évfordulóját ünnepeljük, nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen rangos, nemzetközi versenyt ide tudtunk hozni az emlékévben. A jövő informatikusainak krémje, elitje itt van – fogalmazott az államtitkár, majd kiért arra, hogy a kormány fontos célja az informatikai szektor fejlesztése. 

– A készülő iparstratégia egyik legfontosabb ágazata lesz az informatikai szektor a hat kiemelt ágazat között – közölte. 

Az IOI-t 1989 óta rendezik meg évente a középiskolás korosztály számára. Az egyéni megmérettetésre minden ország 4 versenyzőt, hazánk szervezőként 8 főt delegálhatott. Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna, ahol a 360 versenyző két versenynapon mérheti össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés.

Benjamin Burt, az IOI elnöke a nyitóprogramon hangsúlyozta, hogy a diákolimpia nemcsak egy verseny, hanem kultúrák közötti találkozó is egyben. Arra biztatta a fiatalokat, hogy járjanak nyitott szemmel, beszélgessenek, ismerkedjenek egymással. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában