Helyi sport

2013.08.07. 20:55

Lékó: sértő megjegyzés volt

A szegedi sakknagymester, Lékó Péter sértőnek találta a nemzetközi sajtóban használt Drawcula becenevet, miközben az utóbbi három tornáján egyaránt a holtversenyes harmadik helyet szerezte meg. Kétnapos szegedi pihenés után ma már Norvégiába utazott.

Mádi József

Holtversenyes harmadik hely a kijevi rapid szupertornán, holtversenyes harmadik hely a Grand Prix negyedik állomásán, a kínai Pekingben, majd holtversenyes harmadik hely a dortmundi nemzetközi tornán – a szegedi sakknagymester, [namelink name="Lékó Péter"] így zárta az utóbbi három, igen jelentős viadalát.

– A partikon sokszor nem a végeredmény a sorsdöntő, hanem a játszmák minősége. Nagyon szoros az élmezőny, fél ponttal öt-hat helyet is lehet visszacsúszni vagy előrelépni. Akár egy hetedik pozíció is lehet ugyanolyan jó eredmény, mint egy harmadik. Ezen a három versenyen egyetlenegy partit vesztettem Kramnyik ellen, pedig nyerhettem volna, de a további játszmákban is több volt – vélte Lékó, aki elárulta, örült az angol Adams dortmundi sikerének, aki kilenc évvel idősebb nála. – Jóval negyven fölött is lehet tehát klasszis produkciót nyújtani. Irgalmatlanul erős a mezőny, hiszen az élvonalhoz tartozó 18 és a 45 év közötti versenyzők még jól tudnak teljesíteni, ezért értékes minden egész pont, minden rivális elleni minőségi parti.

Drawcula – a sok remi (angolul: draw) miatt ezzel az ízléstelen viccel szórakozott a nemzetközi sajtó Lékóval, elfeledve, hogy a kiválóság, a jelenlegi legmagasabban jegyzett magyar sakkozó mi mindent ért el eddigi pályafutása során.

Az elegáns Lékó Péter (balra) és egyik ellenfele, Alekszandr Griscsuk elemez egy partit Kínában. Fotó: MTI

Az elegáns Lékó Péter (balra) és egyik ellenfele, Alekszandr Griscsuk elemez egy partit Kínában.
Fotó: MTI

– Megmondom őszintén, sértő megjegyzés volt. Amíg fantasztikus ellenfelekkel küzdöttem Pekingben, addig ezt az ízléstelen megjegyzést találtam a neten. Nem is tudom, hogy ez hogyan jöhetett ki, vagy milyen érdekek vannak mögötte. Talán véletlenül vagy sem, éppen ezután nyertem Karjakin ellen, aki Oroszországban a vb-cím várományosa, több millió dollárt ölnek bele, és fantasztikus stábbal dolgozik. Élsportolóként hosszá kell szoknom, hogy kapok hideget-meleget, de azért reálisan is tájékoztatni kellene azokat a szurkolókat, akik mellettem állnak. Egyébként a sakkban már nem ajánlható fel a döntetlen, amely rendre végigjátszott partik után születik meg – jegyezte meg a kiválóság.

A norvégiai Tromsőben augusztus 10. és szeptember 3. között rendezik meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű világkupát. A viadalra a 15. helyen kiemelt Lékó az Élő-pontjai alapján kapott meghívást, és a rendezők által jelölt norvég Leif Erlend Johannessennel (2520) mérkőzik meg augusztus 11-én.

– Igen sűrű a versenynaptáram, hiszen alig két napot voltam itthon, ma pedig már elutazom. Nem várok semmi különöset ettől a világkupától, de maximálisan összpontosítok majd. Kiszámíthatatlan a kieséses verseny, amelyen nincs különösebb célom – tette hozzá végül Lékó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában