Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Galambpiszok a belvárosban

Vásárhelyen a Kossuth téri műemléképületekről az Andrássy utcára költöztek a galambok, ahol nem védekeznek a madarak ellen. Így reggelente jelentős mennyiségű guánó gyűlik össze a járdán.
A vásárhelyi Andrássy utcán takarítják a galambok piszkát az épületekről Fotó: Tésik Attila
Kellemetlen és undorító – így fogalmazták meg a hódmezővásárhelyi járókelők sommásan véleményüket a Kossuth téri átjáróház, illetve az Andrássy utcai kirakatsor elején a földet reggelre rendszeresen elborító madárpiszokról. Egyikük, Nagy Tamás nyugalmazott kertészmérnök szerint a járdára kerülő guanó akár veszélyes is lehet az egészségre.
Különböző módszerekkel tartják távol a vásárhelyi városközpont épületeitől a naponta jelentős mennyiségű ürüléket termelő galambokat. Igaz, nem mindegyik műemléki vagy műemléki jellegű épülettől tartják távol a madarakat.

A házigalambok száma évek óta változatlan. Lakhelyük azonban az utóbbi években némileg megváltozott, a Kossuth téri műemléki épületekről és a fákról valamelyest távolabb költöztek. Most a legforgalmasabb Andrássy utcai kirakatsor fölött éjszakáznak.

A Fekete Sasról tüskés korona és elektromos riasztó tartja távol a galambokat, a bíróság és a posta épületét nem nagyon kedvelték eddig sem, ahogy a városháza tér felőli oldalán és az ógimnáziumon sem nagyon csoportosulnak. Rajokban tartózkodnak azonban még napközben is a Kossuth tér 6. számú palota – itt található a vállalkozói központ – díszein. Ennek szembetűnő jelei láthatók a földszinti üzletek előtt, illetve a Andrássy utcai kirakatsor elejének mindkét oldalán.

Az épületeket hálókkal is meg lehet óvni a madaraktól, ahogy ez történt az Andrássy utca 3. számú épületen, igaz csak fél sikerrel, a galambok az ablakok timpanonja helyett most esténként a magasabb díszeken gyülekeznek, alszanak. A Nagytakarék gyönyörű épületén nincs látható védelem ellenük, így aztán gyakran kell a bankbejárat környékén a járdát súrolni.

A műemléki épületekre a különféle madárriasztók felszerelése engedélyköteles, ezt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi kirendeltségéhez kell beadni – tudtuk meg Mátyus Zoltánné. A kirendeltségvezető-helyettes elmondta: azokat az eszközöket engedélyezik, amelyek nem rontják az épületek látképét, azaz szinte észrevehetetlenek. Ilyenek a gyengeáramú vékony vezetékek, amelyek elriasztják a madarakat, vagy a vékony dróthálók – ezeket elsősorban a szobrokon alkalmazzák –, melyek teljesen távol tartják az állatokat. Hozzátette: Vásárhelyről mostanában nem érkezett egyik módszer alkalmazásával kapcsolatban sem kérelem.

A különféle védőeszközök felszerelése nagyon drága, akár egymillió forintra is rúghat, így a társasházak nem élnek a lehetőséggel. A galambpiszok eltávolítására maradt a jól bevált módszer, amelyet több üzlet dolgozói is reggelenként elvégeznek, amikor egyszerűen felsúrolják a bejárat és a kirakat előtti járdát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól bírták a maratoni ülést

Majdnem étlen-szomjan ülte végig a kilenc órát a vásárhelyi közgyűlés két új tagja, a miépes Tóth… Tovább olvasom