Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A lakosságtól koldul pénzt az ukrán védelmi minisztérium

Siralmas állapotban van a harmadára olvadt ukrán hadiflotta, javításának költségeit a minisztérium emelt díjas, 50 eurocentes SMS-ekben kér az emberektől.
Nem könnyű megtalálni az ukrán hadiflottát az odesszai kikötőben az ott horgonyzó hatalmas tartály- és termetes kereskedelmi hajók mögött. Az egész flotta immár alig több mint kéttucatnyi hajóból áll, amelyek alig nagyobbak egy méretesebb jachtnál, és sok közülük azonnali javításra szorul, pontosabban szorulna. Az ehhez szükséges pénzt a kormány a lakosságtól kéri, mert a szűkös védelmi költségvetésből nem futja rá.

Ennyi maradt az ukrán hadiflottából, amióta Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet, és vele a flotta fő támaszpontját meg hajóinak többségét.

Az ukrán hadsereg történetének legnagyobb válságával kénytelen szembesülni. A haditengerészet elveszítette hajóinak kétharmadát, a szárazföldi erők súlyos fegyverzethiánnyal küzdenek.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő nemrég azt mondta, hogy az országnak igazából csupán 6 ezer hadra fogható katonája van.

A flotta állapota még a szárazföldi erőkénél is siralmasabb. Sok hajó mozgásképtelen, csak kötélen lehet odébb vontatni. A Krím elfoglalása előtt a flotta 75 hajóból állt, azóta ez a szám 28-ra csökkent. Az ukrán flotta ütőképességéről sokat elárul, hogy Oroszország néhány hajót még vissza is adott.

"Az ukrán hadsereg régen is gyenge volt, de most még gyengébb. Egyetlen akcióképes hadihajójuk van" - mondja Pavel Felgenhauer, egy Moszkvában dolgozó katonai elemző.

A védelmi minisztérium a lakosságtól koldul pénzt, emelt díjas, 50 eurocentes SMS-eket kér az emberektől. Eddig már több mint 1 millió dollárt sikerült ilyen módon összegyűjtenie. Annyit, amennyibe egyetlen amerikai elfogó rakéta kerül. Az ukrán katonai vezetőket azonban már ez az összeg is ujjongásra készteti.

"Olyan dolgokra fogjuk költeni, amelyekre a leginkább szükségünk van, például golyóálló mellényekre és egészségügyi felszerelésre" - mondja Bogdan Buta védelmi miniszterhelyettes.

Ukrajna nyugati szövetségesei, beleértve az Egyesült Államokat, kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy segítsenek a hadsereg újrafegyverzésében. Attól félnek, hogy a több fegyver meghiúsíthatja a diplomáciai tárgyalásokat, vagy újabb agresszív lépésekre sarkallhatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Krím "kiválásával" együtt járt az ukrán hadiflotta fő támaszpontján kívül egy sor más bázis és az ott horgonyzó összes hajó elvesztésével. Így hiába van Ukrajnának hosszú partszakasza, kevés befolyása maradt a Fekete-tengeren.

Lesújtóan fest a patinás kikötőváros, Odessza

Odesszában, ahol az ukrán hadiflotta maradéka állomásozik, Oroszország árulásáról beszélnek. A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Ukrajna nem is gondolta, hogy nagy flottára lenne szüksége - mondja Jevhen Lifsic nyugalmazott tengeralattjáró-kapitány. A haditengerészet parancsnokai úgy vélték, elég lesz Moszkva baráti jelenléte. Oroszország Ukrajna függetlenné válása után is a Krímben állomásoztatta hatalmas flottáját, és fizette Kijevnek a bérleti díjat.

"Azt gondoltuk, hogy testvérbátyánk meg fog védeni bennünket" - mondja Lifsic.

Odessza, a patinás kikötőváros fasorok szegélyezte utcáival és díszes, 19. századi épületeivel a turisták kedvelt célvárosa lett az elmúlt években. Egykor tengerészek és kereskedők építették, és ez máig érződik rajta. Legrégebbi városrészében, amely a kikötő fölött emelkedő hegyre épült, tengerészek sétálnak csíkos egyenruhájukban. Mintha egy második világháborús filmből léptek volna ki. Az ukrán tengerészek egy része a Krím elfoglalása után átállt az oroszok oldalára, köztük Denisz Berezovszkij tengernagy, a haditengerészet parancsnoka is. De akik maradtak, szilárdan kitartanak.

"Gyárthatsz akármilyen fegyvert, ezt a szellemet nem tudod mesterségesen előállítani. Ez csak itt létezik" - mondja Lifsic kapitány.

A félsziget elfoglalása után az ukrán tengerészek hetekig macska-egér játékot űztek az orosz hajókkal. Ameddig csak lehetett, igyekeztek megvédeni hajóikat attól, hogy Moszkva rájuk tegye a kezét. Az összetűzések többnyire erőszakmentesek voltak, Kijev nyilvánvalóan attól félt, hogy a halott orosz tengerészek ürügyet szolgáltatnának egy még nagyobb agresszióra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelőtték, belehalt sérüléseibe az egyik leggazdagabb monacói

A 77 éves asszonyt és 64 éves sofőrjét május 7-én lőtték meg, sérüléseikbe mindketten belehaltak. A… Tovább olvasom