Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Kiderülhet, hogy igazak-e XII. Piusz elleni vádak: Ferenc pápa kutathatóvá teszi a levéltári dokumentumokat

Egyesek azt állítják: az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápa szemet hunyt a holokauszt felett azáltal, hogy nem tiltakozott ellene erélyesen.
Ferenc pápa bejelentette hétfőn: úgy határozott, hogy kutathatóvá teszik a második világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit a zsidók már több évtizede követelnek. Az izraeli kormány és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeum üdvözölte a lépést.

Egyesek azt állítják: az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápa szemet hunyt a holokauszt felett azáltal, hogy nem tiltakozott ellene erélyesen.
    
A Vatikán mindeddig azt állította, hogy XII. Piusz a helyzet súlyosabbá tételét elkerülendő a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidót.
    
Az eddig titkos dokumentumokat 2020. március 2-án teszik hozzáférhetővé.
    
"Az egyház nem fél a történelemtől" - mondta Ferenc pápa a Vatikán Titkos Archívumának tagjaihoz szólva. Hozzátette, hogy XII. Piusz megítélését "némi előítélet és túlzás" torzította.
    
"Örvendünk a döntésnek, amely reméljük, hogy lehetővé teszi a hozzáférést minden fontos archívumhoz" - közölte az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn.
    
A Jad Vasem közleményében derűlátónak mutatkozott, hogy mindez lehetővé teszi "a tárgyilagos és nyitott kutatást, valamint az átfogó vitát általánosságban a katolikus egyház, különösen pedig a Vatikán tevékenységéről a holokauszt idején".
    
Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) is üdvözölte a pápa döntését.
    
"Bő harminc éve követeli a bizottság a Szentszék Titkos Archívumának megnyitását a második világháború időszakára vonatkozón. Nagyon fontos, hogy a főbb  holokauszt intézetek Izraelben és az Egyesült Államokban  tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit" - fogalmazott a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében David Rosen rabbi, az AJC vallásközi ügyeinek nemzetközi igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin elrendelte az INF-szerződés felfüggesztését

Az orosz vezető egyúttal elrendelte a Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépek szárazföldi… Tovább olvasom