Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kiterjedt áramszünet Chilében

A chilei főváros, Santiago és több nagyváros is áram nélkül maradt több órára vasárnap este egy transzformátor okozta zárlat miatt, így sötétségbe borult Valparaíso kikötőváros és Concepción is, amelyet súlyosan érintett a legutóbbi pusztító földrengés.
A helyi média és szemtanúk jelentése szerint az áramszünet helyi idő szerint este kilenc óra előtt tíz perccel - közép-európai idő szerint hajnali egy óra előtt tíz perccel - következett be, s csaknem az ország egész területére kiterjedt, az északi Taital városától a tőle 3500 kilométerre délre fekvő Chiloé szigetéig. Több millió chileit érintett az áramkimaradás.

Egy órával az áramszünet bekövetkezte után már pislákolni kezdtek a fények több településen, s hétfő hajnalra nagyrészt már helyreállt az áramszolgáltatás.

Rodrigo Hinzpeter belügyminiszter bejelentése szerint helyi idő szerint röviddel éjfél után Chile területének 80 százalékán már ismét volt áram, s a nagyobb városokat, így Santiagót és Valparaísot fokozatosan kapcsolják vissza az elektromos hálózatba.

A miniszter szerint változatlanul áram nélkül van Biobió tartomány, amely komoly károkat szenvedett a február 27-i pusztító földrengésben. Chilei illetékesek szerint órákba telhet, míg maradéktalanul mindenütt helyreáll az áramszolgáltatás az országban.

Chilét február 27-én rázta meg pusztító erejű földmozgás, s azóta több nagyobb utórengést is regisztráltak, legutóbb csütörtökön.

Ugyanakkor a chilei központi áramelosztó-rendszer (Sistema Interconectado Central - SIC) gondjait nem hozták összefüggésbe természeti csapással az első nyilatkozatok, s később - mint Rodrigo Hinzpenter belügyminiszter bejelentette - a szakemberek kiderítették az áramszünet igazi okát: egy 500 kilowattos transzformátor meghibásodása okozta az áramellátás összeomlását.

A meghibásodott transzformátor a Temuco városában - Santiagótól csaknem 700 kilométerre délre - található, Cahrrúa alállomáson, s a SIC tájékoztatása szerint ez a létesítmény látja el árammal a főváros körzetét. A transzformátor hibája következtében automatikusan leállt az alállomás másik transzformátora, s ennek hatása tovább gyűrűzött, majd az egész hálózat összeomlásához vezetett.

Az áramkimaradással gyakorlatilag megbénultak a vonalas és mobil telefonok is, Santiagóban leállt a metró, amelynek állomásai teljesen elnéptelenedtek. Egy időre leállt a kitermelés a chilei állami rézbányászati vállalat, a Codelco tárnáiban.

Hinzpenter belügyminiszter azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy lehetőleg maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, hacsak nincs különösebb indokuk, s minden elektromos készüléket kapcsoljanak le a hálózatról, mivel annak újraindítása általában túlfeszültséggel jár együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működik a kávémeghajtású autó

Néhány technikai problémá ellenére teljesítette a célul kitűzött 376 kilométeres távját a… Tovább olvasom