Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Robbanás az iráni főváros közelében

Bomba robbant az iráni főváros közelében álló Khomenei imám mauzóleumánál - jelentette szombaton a FARS.
Az iráni hírügynökség szerint a detonációban két ember sérült meg. Az iszlám köztársaság forradalmi vezetőjének sírhelyénél történt robbanás okáról egyelőre nem adtak hírt. Ezalatt Teheránban a rendőrök könnygázzal és gumibotokkal kergették szét a vitatott elnökválasztás elleni újabb tüntetések résztvevőit. Továbbra is ellentmondásosak a hírek arról, hogy az iráni reformer ellenzék vezetői az újabb tüntetések mellett, vagy azok ellen foglalnak-e állást. A szombatra hirdetett demonstrációk megtartása azután vált kérdésessé, hogy az iráni rendőrség bejelentette: készen állnak arra, hogy erőszakot alkalmazzanak a tüntetések megakadályozására.

Az iszlám köztársaság belügyminisztériuma egyetlen demonstrációt sem engedélyezett az országban. Közleményük szerint a "betiltott tüntetések résztvevőinek a törvény szigorával kell szembesülniük". Ezért több ezer rendőrt vezényeltek az iráni főváros nagyobb tereire, ahol mindezek ellenére újabb demonstrációk kezdődtek szombat délután. A biztonságiak könnygázzal és gumibotokkal verték szét az összegyűlt embereket.

Az iráni elnökválasztások vitatott eredménye miatt tiltakozó reformer ellenzék szombatra tervezett, újabb demonstrációinak szervezői közül néhányan lefújták a tiltakozó akciót a hatóságok fenyegetésére. Mások azonban kitartanak a tervezett tüntetések mellett. A választások óta tartó tüntetések és zavargások miatt már csaknem tucatnyian haltak meg az erőszak következtében Iránban.

A reformistának mondott Muszavi és hívei a múlt hét pénteki elnökválasztás megismétlését követelik, miután a sokak által vitatott hivatalos végeredmény szerint a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád a szavazatok csaknem kétharmadát szerezte meg. Mir Hosszein Muszavi azt állítja, hogy a voksoláson sok helyen csaltak. Ezért kérte a hatóságoktól, hogy töröljék el az eredményt. Muszavi egyúttal felszólította a híveit, hogy folytassák tiltakozásukat: "Felszólítom az iráni nemzetet, hogy folytassátok tiltakozásotokat az egész országban békésen és törvényesen."

Mahmúd Ahmadinezsád tagadta, hogy a választásokon bármiféle csalás történt volna. A hivatalos eredmények szerint a szavazatok 62,63 százalékával győzött a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád. Legfőbb riválisa, a reformerek jelöltje, az egykori kormányfő, Mir Hosszein Muszavi a voksok 33,75 százalékát kapta. Az iráni belügyminisztérium közleménye szerint 85 százalékos volt a részvétel: a 46 millió jogosultból összesen több mint 39 millió iráni szavazott.

A hatóságok abba beleegyeztek, hogy a szavazatok egy részét újraszámolják. De ezt az ellenzékiek nem fogadják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílik az új Akropolisz Múzeum Athénban

A görög kormány újabb kísérletet tett a múzeum szombat esti megnyitója előtt a Parthenon… Tovább olvasom