Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A bővülő makói fürdőben új szerepet kap a Maros ajándéka

Makó - A makói fürdőben a bővítés nyomán nyílik egy új részleg, amely a már eddig is ismert marosi gyógyiszapot még szélesebb körben használja. Emellett kutatás indul, amely az iszapból készülő kozmetikai készítmények hasznát vizsgálja.
Nem csak a látványos, teraszos vízeséstoronnyal, a törökfürdő-szerűen elrendezett, ötletes medencékkel, és a merész, kupolás épülettömeggel, hanem egy teljesen új wellness-szárnyával is egyedülálló kezdeményezés a makói fürdő leendő szárnya. Megépítése már csak a pályázati források megszerzésétől függ, hiszen az engedélyes tervek is elkészültek. – A hazai és a külföldi vendégeket a város gyógyiszapjára épülő új szolgáltatások is vonzhatják majd – mondta Széll Sára, a makói kórház reumatológus főorvosa.

Lehet, hogy sokan nem is tudják: hazánkban a hajdúszoboszlói iszapot követően másodikként ismerték el hivatalosan a marosi hordalékból származó anyagok gyógyító erejét, még 1968-ban.

A makói iszapot jelenleg mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati betegségek kezelésére, és sérülések utógondozására használják eredményesen, ám az új fürdőben a kor kihívásainak megfelelő hasznosításra is lehetőség nyílik.

Makovecz Imre látványterve, a makói belváros új épülete.
Látványterv: Makona iroda

– Hazánkban egyedülálló szolgáltatásként medencés iszapfürdőnek is helyt ad a létesítmény, ennek az engedélyeztetése még folyamatban van. Részletesen szabályozni kell: milyen gyakran kell cserélni a sűrű anyagot, és milyen egyéb kockázatai vannak ennek a fürdőtípusnak. A tervek szerint egy kétszer háromméteres medencét töltünk majd fel marosi iszappal, amibe bárki beleléphet – összegezte a főorvos.

Megtudtuk: a marosi iszap nemcsak a mozgásszervi bántalmakra, hanem kozmetikai problémák kezelésére is alkalmas – bár ennek tudományos bizonyítása még csak most kezdődik. Széll Sára szerint többen már most is ráncaik kisimítására, bőrük regenerálására használják a magas ásványianyag-tartalmú Maros-iszapot. A fürdőberuházás elkészüléséig így valószínű, hogy az új szépészeti termékcsalád is engedélyt kap – krém és kenőcs formájában lehet majd megvásárolni. A kezeléseket természetesen a fürdő területén lehet majd igénybe venni.

Vörös Imre, a beruházás hatékonyságát vizsgáló PannonSpa Consult igazgatója elmondta: az eredményes működtetéshez mindenképpen szükség van a hagyományos fürdőelemek mellett igazi vonzerőt jelentő egyéb szolgáltatásokra is. A gyógyászat önmagában nem tartaná el a több mint három és fél milliárd forintos beruházást, ám az ehhez kapcsolódó wellness részleg a kor igényeinek is megfelel. Itt, az elkülönített masszázsszobákban lehetőség lesz az iszappakolásra is, illetve kozmetikai vállalkozások is szalont nyithatnak majd a kupolák alatt.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Ludrew 2009. február 08. 15:18
  „@ameecee
  Unokahúgod ilyet rajzol! Nagyszerű! Gondolom neki is van Prima Primissimája, Kossuth- és Ybl Miklós-díja, sőt Corvin-lánca is! Egy őstehetség elhet az a kislány, én mondom! Csak támogatni lehet, nyolcévesen minden bizonnyal díszdoktor lesz!”
 • 50. ameecee 2008. május 19. 16:20
  „Hát ilyen gusztustalan egy undorító épületet még Makovectől sem vártam volna!!! Pedig ott a Hagymaház, azt hittem azt már nem lehet alulmúlni, de tévedtem!
  Mellesleg nemhogy inkább a játszóterekre költenének ennyit, mint ennek a pnacsernak a terveire! Ilyet a 6 éves unokahúgom rajzol Barbie-kastélynak, nem fürdőnek!!!!!
  Bizáncban biztos mkinek tetszene...
  Kiakadtam.”
 • 49. Tedi 2008. március 24. 11:24
  „benfentes. regisztráltam az oldalon, most próbálom megtalálni, hol megy a folyt.köv.

  üdv, és viszont”
 • 48. bentfentes 2008. március 22. 14:14
  „Tedi! Köszönöm a bíztatást. A jelölés nem rajtam múlik.
  Ez nem elhatározás kérdése. Tömeg támogatás nélkül nincs esély. A helyek már 10 éve ki vannak bérelve. Itt az érdekek és az összefonódások határoznak.

  Úgy látom, hogy a fórum kicsúszott az első oldalról és lassan eltűnik a szemünk elöl. Azt javaskom, hogy a www.marosnet.hu oldalakon találkozzunk.

  Szép napot és kellemes húsvétot!”
 • 47. Tedi 2008. március 21. 15:40
  „benfentes: feltétlen szólok, mihelyst sikerül, egyszer már sikerült, de bíztam az országban, a városunkban, és feladtam az utólagosan kiderült: üres ígéretek miatt a gyeremkeim biztos jövőjét. most inkább az hallom, hogy ne legyek őrült, hogy kutyástól macskástól nekivágnék az ismeretlennek, egy új országba, új környezetbe. én erre azt mondom, az a bátor, aki itt mer maradni. ez a város ki fog halni, nem holnap, de hamarosan. én is egyetértek azzal, amiket leírtál, mind a minkalehetőségekróől, mind az ingatlanokról. a munkalehetőségről csak annyit, hogy most valóban virágzik a városban azoknak a zsebe, akik mindenféle hitelkonstrukcióval ámítják a népet, csakhogy ez a réteg is el fog fogyni, főlg, amikor ráébrednek, hogy nincs munka, nincs miből fizetni a hitelt, és már másikat sem tudnak felvenni, mert lazán felnyomták őket a BAR listára, és amikor ez bekövetkezik, akkor az ügynökök, meg hitelesek is szépen elmennek hagymátpucolni, vagy elvándorolnak. vállalkozást indítani? itt??? öngyilkosság. már a kisiskolások között is felütötte a fejét egy lájtos diszkrimináció, amikor a bartókban a tanárnéni odaszól a gyereknek, hogy biztos nem te szórtad el a mogyorót, mert ti olyan csórók vagytok, hogy csak tv-ben láttok ilyet... beiskolázás??? felejtsd el! tessék jönni marika néni, meg izé néni rokonának előre a sorban, peersze, felvesszük a gyereket.. elfogyott a protekciós?? hááát nem pont most telt be a keretlétszám??? car ügy! itt nem lesz jobb az élet amíg ez működhet a városban, egy független, pártatlan városveztetés kellene, afféle józsibácsi a tanyáról, aki józan paraszt ésszel jobban végig tud gondolni mindent, mint az, akit elhomályosít az operett fesztivál és társai, meg a zsebébe vándorló kenőpénz. nem mondom, hogy egy narancsszínű városháza jobb lenne, mert az ő állandó röhejes és kicsinyes kukacoskodásaik, gáncsoskodásaik is kezdenek az agyamra menni. de valamit itt tenni kell. és mindenki kitenni a fehér házból! mindenkit! a portásnénivel együtt, és a városlakók között dönteni el, hogy kit melyik székbe ültetünk, és ne kihalásos alapon kapjon egy egy ismerős ott munkát, vagy bárki bárhol a városban, hanem azért, mert jól végzi a munkáját, vagy mert kap lehetőséget bizonyítani, és ne a nyelv hosszúsága határozza már meg. Gyesen lévő köztisztviselő kismamát kirúgni??? köztisztviselőket kétszer próbnaidőztetni?? ez jogellenes, ez csak a buzás-féle törvénykönyvben létezik, de ha valaki szót emel?? alá is írta a halálos ítéletét.... na erre varrjunk gombot!
  benfentes induljál pogi-nak, én szavazok rád! mozduljunk meg tömeg! mert ennek nem lesz így jó vége!”
 • 46. lokálpatrióta 2008. március 21. 08:45
  „Tegnap a makói TV-ben polgármesterünk egy órán keresztül rózsaszín felhőket kergetett. Megtudhattuk, hogy Makó soha sem volt ilyen jó helyzetben , mint most. Röpködtek a milliárdok.
  Megtudhattuk, hogy a régi fürdő épületet is áttervezte Makovecz. Nyilván kifizettük neki. Azután tervezett egy másik fürdőt. Nyilván ezt is kifizettük neki. Megtudtuk, hogy 8-10 országos szakértő dolgozik nekünk. Megtudhattuk, hogy a fürdőt a román tehetős rétegnek építjük.
  Örömteli, hogy bejelentette, a makóiak csippkártyát fognak kapni és ezért féláron mehetünk majd 1000 Ft-ért a fürdőbe.
  Azt is megtudhattuk "ha már Makoveczbe vagyunk szerelmesek..." akkor rendeltünk nála még mindenfélét. Én és sokan ezen a fórumon nem vagyunk Makoveczbe szerelmesek.
  Az adás végén kezdtem szégyelni magam. Ha ennyire jó a helyzetem, vajon miért nem érzem? Kitekintve az ablakon nem láttam semmilyen változást a városon az elmúlt 2 évben. Az adóim felemelését azért már megkaptam, 2 éve fizetem a csatorna előtakarékosságot és életem eddigi szakaszában mindig ígérgettek nekem.”
 • 45. bentfentes 2008. március 21. 08:23
  „Úgy gondolom, hogy nem látja jól. Más az, amit kérnek és más az, amiért elkelnek a lakások és a házak. Értékelni a megkötött üzletek alapján szabad csak.
  Minden szabad piacon a kereslet és kínálat határozza meg az árat. Makón a lakosságszám állandó csökkenése és az alacsony jövedelmek miatt kicsi a kereslet. A kínálat éppen az elköltözők, a kihalók miatt nagy. 500 db felett van a családi házak száma, amit kínálnak. A hirdetésekre alig jelentkeznek.
  Ha lakást akar venni, akkor a szemle után kínáljon fél árat. Előbb-utóbb leértékelik a kínált lakást, vagy elállnak az eladási szándéktól.
  Ha még mindig nem győztem meg, akkor nézze meg a négyzetméter árakat. Jelenleg 100 ezertől indul és az új lakások esetén 300 ezerig tart. Ugyanez Budapesten 200-800 ezer és a csillagos ég.
  Makó lakosainak száma a 70-es évekhez képest (32 ezer) mára 30 %-kal csökkent. Szeged nem csökkent, csak alig. Makón csak szigetekben érezhető a gazdaság működése. Persze egy jó állásban lévő a helyzetet a maga szemszögéből értékeli. Szerintem a város gazdasága kritikán aluli helyzetben van.”
 • 44. Kért Elek 2008. március 20. 21:19
  „T. Bentfentes !

  Az alacsony ingatlan árral amit irt, ugye csak viccel. Makón drágábbak a házak / lakások mint Szegeden, egyazon négyzetméterű lakásért majdhogynem dupla árat kérnek el Makón mint Szegeden.
  Vagy ezt csak én látom így??”
 • 43. bentfentes 2008. március 20. 15:12
  „Ha találsz helyet megyek én is.
  A helyzet az, hogy a kiüresedő városunkban az ingatlanok ára is alacsony. Azért, amit kapnék a házamért egy panelt sem tudok máshol venni. De még ezt is lenyelném.
  A nagyobb gond a munka. Nincs álláslehetőség. Nézd meg a kínálatot. Az Alföldön semmi, csak értékesítő (ügynök), az is csak jutalékos rendszerben. Budapest 95% és Dunántúl egyes városai. Fiatal, de tapasztalt, felsőfokú végzettséggel és perfekt angollal, de lehetőleg még másik nyelven is tudjon. És a több száz jelentkezőből egy helyit kiválasztanak. Még vissza se hívnak azért, hogy közöljék, nem te vagy a kiválasztott. Tedi írjál ha sikerült.”
 • 42. Tedi 2008. március 20. 12:19
  „a vezetőváltásra még várni kell, bár ha megtörténne, akkor is fennál az a lehetőség, ami egy ilyen szavazás esetén is, pár ingyen program az öregeknek, és már meg is van a választóréteg... az meg gondolom hülyén festene, hogy csak az a 20-40éves korosztály mehetne el szavazni, akik majd ennek nyögni fogják a terhét. Az egész képviselőtestületet meneszteni kellene, jegyzőstől mindenestől, akkor talán tényleg igazságosabban mennének itt a dolgok, de ezt a személyi kultuszba lassan átívelő vezetést aligha verné ki bárki is a bársonyszékből. sok víznek kell még lefolyni addig. én sem várom meg a végét, inkább elvándorolok, így nem kell néznem a randa csigabelet, nem kell adóznom miatta, nem kel nyomorognom a rengeteg idevárt román között, jut eszembe, amikor kivagyokmivagyok román suhancaz ötévesemmel nagypofáskodott, én éreztem magam carul, mert én "csak" egy helyi lakos vagyok, és mit képzelek, hogy lemegyek a fürdőbe. röhejes.... népszavazok neked benfentes, aztán elvándorolok.. egy jó okot mondjon bárki is, amiért itt kellen maradni... pogi bácsi majd nagyot néz, ha szépen lassan elfogy a támogatók köre, mert ők sem élnek örökké.”
 • 41. bentfentes 2008. március 20. 08:46
  „Átgondoltam, hogy mi lenne egy népszavazás esetén. Elindulna egy kampány mindkét álláspont képviselői között. Az egyik oldalon a hataloml és a pénz. A másik oldalon a meggyőződés, de azt az emberekhez eljuttatni képtelenség. A hatalom azt jelenti ebben az esetben, hogy a média, az információ, a hatalomhoz ragaszkodók tömege, a begyakorlott népmanipulálás. Az értelmes gondolkodásnak nincs esélye Makón.
  Egy másképp gondolkodó, Makót szerető, lokálpatrióta vezetés kell a városnak. A lokálpatriotizmus annyit jelent, hogy a helyi érdekek hangsúlyos előtérbe helyezése a nagyobb közösség érdekei ellenében is. Nézeteim szerint ennek a vezetésnek kampány és más befolyásoló eszköz nélkül az lenne a dolga, hogy felmérje a közvéleménykutatás módszereivel a közösség véleményét és csak ez után hozna döntést. Szép lenne népszavazni, de az nem a tényleges véleményt hozná a felszinre, csak egy manipuláltat. Ebben viszont nagyon jó a polgármester. Majd tart egy előrehozott öregek napját, egy farsangi vacsorát a nyugdíjasoknak, egy karácsonyi mikulászacsó osztást, egy ingyenes operettfesztivált és máris gondolkodás nélkül azt szavazzák meg, amit ő diktál.”
 • 40. Tedi 2008. március 19. 20:33
  „benfentes: először is, csak jelezném, hogy félreértettél, noha visszaolvasva, lehet nem is írtam egyértelműen. tudom, hogy a régi épület le lesz bontva, ha már bontják, hát bontsák. azt jeleztem, hogy az új épület, amit ezután fognak építeni, és a mostani új, már meglévő, de régebbinek számító-ha majd elkészül ez- nos ennek a kettőnek kellene egy stílust képviselnie. a szent jános térre nézőnek, és az új tervezésnek.
  Kérlek járj utána, hogy hol, milyen módon lehetne ezt beterjeszteni, mármint a népszavazásra vonatkozólag. helyi fideszesek nyilván segítségedre lesznek. szép estét.”
 • 39. fürdőző 2008. március 17. 15:15
  „Szerintem ez a terv a törökök idejére készült.A TERVEZŐ nem vette észre azokat már régen kiűztük.Vagy még elvan maradva.Nem kell nekünk kupola meg fa rengeteg.Itt van nekünk a Maros part.”
 • 38. kissmic 2008. március 17. 13:31
  „nincs semmi baj csak pont nem makoveczel kellene terveztetni!
  1 a hagymaház elkészülte után nem sok év számszerint 2-3 telt el és az elejét tatarozni kellet ugy minta a hátulját is!
  a csarnokról meg ne beszéljünk állitolag ha pár centivel hosszab akkor lehetnének országos tét mérkőzések itt is!ami a város gazdagágán is javítana!ennyit kivántam hozzá szólni!”
 • 37. bentfentes 2008. március 17. 12:00
  „A fürdés és a víz elválaszthatatlan a napfénytől. Ezeken az ablakokon nem kerülhet be elegendő természetes fény a belső térbe. Ez nem lehet jó. Ha még azt is hozzá tesszük, hogy az eddigi szabad tér be lesz építve, akkor a nyári napozás miatt ide érkezőknek csak a zsúfoltság és végső esetben az otthon maradás marad.

  A helyi népszavazás ilyen esetben értelmes és szükségszerű. Ez a beruházás meghatározza a város jövőjét. Erről szélesebb körben kellett volna dönteni. Polgártársak! Fogalmazzatok meg értelmes kérdéseket, amit fel lehetne tenni! Ime az enyém:

  1, Akarja-e, hogy Makó város a jövedelme döntő részét a fürdő fejlesztésére költse, azért, hogy a város fürdővárossá válhasson?
  2, Akarja-e, hogy a város mezőgazdasági feldolgozó jellege legyen a meghatározó a fejlesztési lehetőségek kihasználásában?
  3, Akarja-e, hogy Makó város a környező városok munkaerő kiszolgálására a lakókörnyezetét fejlessze és "alvóvárossá" alakuljon?
  4, Akarja-e, hogy Makó város határmenti kereskedővárossá alakuljon?

  Az erőket egy cél érdekében kellene felhasználni. A sodródás nem hozhat eredményt.”
 • 36. bentfentes 2008. március 17. 08:47
  „Tedi tévedsz! Nem a régi mellé húzzák fel, hanem a helyére. Elbontják a régi épületet és az 50 m-es medencét is.

  Nem említettük a fürdő kapcsán azt, hogy minden jóérzésű helyen a helyiek féláron mehetnek a fürdőjükbe. Pl. Gyula, Hajdúszoboszló stb”
 • 35. Tedi 2008. március 16. 15:58
  „CSatlakozom mindazokhoz, akik véleményével mélységesen egyetértek. kezdve azzal, hogy oda lesz a makói úszósport utánpótlása, folytatva azzal, hogy nyilván nem fogja behozni a ráfordított anyagiakat ez az új épület azon időn belül, amíg azok adóznak, akik ezt a tervet jóváhagyták. Gondolkozzunk el azon szerintem, hogy városi-népszavazás legyen ez ügyben, bár én a hagymaház építésekor nem tartózkodtam a városban, de gondolom ott sem kérdezték meg a helyieket, hanem egy teljesen lehetetlen helyre felépítették a szamárfüleket, ami teljesen elveszti a ´varázsát´, mivel el van bújtatva a a panelok meg a csipkesor mögé. Apropó csipkesor, na azt az épületet kellene Makovecznek odaadni, hogy pofozza helyre, mert nem azon kellene gondolkodni, hogy mi tenne jót a városképnek, hanem azt rendbe tenni, ami per pillanat rontja. Az hogy a járdák járhatatlanok? akkorát döccent a babakocsi, hogy a lányom fejjel kiesett a babakocsiból egy járdahibán, vagy agyrázkódást kapott, mert elvágódott a biciklijével, mert nem tudta semerről sem kikerülni a járdahibát, elég végig menni a skálától a horgászbolt előtt a piac bejáratának vonaláig. a legforgalmasabb járdák egyike- és... JÁRHATATLAN, nemhogy kerekesszékkel, vagy babakocsival, még biciklit tolva is! A Bartók iskola előtti placc???? könyörgöm, gyerekek mennek ott naponta több százan. Én kerekesszékbe ültetném a városvezetést, és nekiengedném makónak, pár járda, posta csomagosztály stb stb.. el is lenne napolva a csigabele építése....
  Vissza térve erre a khm.... hát mondjuk úgy épületre, én azt gondolom, hogy a fürdő új épülete, és a sportcsarnok nagyjából azonos vonalakat hordoz , a hagymaházat is valamennyire bele lehet venni ebbe a körbe, de ez az épület egyszerűen annyira elüt az eddigiektől. Szerintem, ha már makovecz, mert a pogi nyilván hozzá fog ragaszkodni, akkor tervezzen olyat, hogy legalább a két fürdő épület valamelyest hasonlítson egymásra, ez olyan lesz, mintha egyik lábamra kék zoknit húznék, a másikra meg kikerisárgát.”
 • 34. N.E. 2008. március 16. 11:59
  „Miközben a város lakossága egyre fogy nem hiszem hogy jó ötlet ilyen
  nagy mértékű beruházásba kezdeni ismét. Inkább azon kellene elgondolkodni hogy miért is van még mindig annyi munkanélküli Makón és a környező településeken. A folyamatosan ígért munkahelyteremtésből nem igazán lett semmi. A fürdő nem oldja meg a problémát inkább még több adósságot ró majd a városra. Megértem a fiatalokat akik innen "elmenekülnek" nem nagy jövő vár itt rájuk. Akik pedig helyben fürdőznének nem tudják majd a belépőt kifizetni inkább elmennek olyan helyre ami olcsóbb,megfizethető. Az épület szerintem is ízléstelen és giccses egyáltalán nem való ebbe a városba.”
 • 33. d 2008. március 15. 11:49
  „NAgyon szép épület,. Látom ebben is lessz fa rendesen!:S”
 • 32. G.M. 2008. március 15. 10:00
  „Sztem Makovecz Imre mikor készitette ezt a minösithetetlen épületet nem gondolkozott el azon hogy idösek is jának a fürdöbe.
  Kedves Fürdözö egyet értek a hozzászólásodhoz igazad van mér kell rokon és német között egy tiszteségesen bejuto ember között külömséget teni?Ezt én sem értem.
  Kért Elek kérdésedre a válasz csak annyi hogy nézd meg a Hagymaházat és a Sportcsarnokot.sztem evel mindent elmontam.
  Mért nem lehet azokat a régi épületeket felújitani amik vannak a városban pl:Régi rendörség épülete,De van más régi épület is.
  Szép napot”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenebéd nagylaki diákoknak

Nagylak - Egy forintjába sem került a nagylaki önkormányzatnak, hogy egy éven át ebéddel lássa el… Tovább olvasom