Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A vízügy örülne, ha gallyaznák a hullámteret Makón

Makó - Az illegális fakitermelők számára igazi paradicsom a Makó környéki Maros-ártér, hiszen sok a senki földje, a közös vagy tisztázatlan tulajdonban lévő erdő, amit gyakran megdézsmálnak.
A fűtési szezonban nem érték komoly károk az egyértelműen körülhatárolható vízügyes vagy dalerdes erdőket.

A téli hónapokban szóbeszéd volt Makón, hogy lopott fát árulnak tüzelőnek, még a képviselő-testület előtt is elhangzott, hogy rendszeresen hallani illegális ártéri fakitermelésről. A hivatalos statisztikákban azonban nem adtak számot nagy mértékű falopásokról, csupán néhány kisebb értékű visszaélés kapcsán tettek feljelentést az illetékesek.

– Bár a társaságunkat számottevő, százezres nagyságrendű kár egyedül Csongrád város térségében érte, tudunk róla, hogy a Makó körüli ártéri erdőkben is voltak lopások, ám a kártétel ezekben az esetekben elhanyagolható. Ellenben felmérhetetlen, hogy mekkora károkat okozhatnak azokban az erdőszakaszokban, ahol nem egyértelműek a tulajdonviszonyok. Ezeket az erdőket ritkán őrzik, így itt nyilván több az illegális vágás is, míg a mi erdeinket folyamatosan ellenőrzik kollégáink – mondta lapunknak Fazekas József. A Dél-alföldi Erdészeti (Dalerd) Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint Makó térségében több senki földje is található, vagyis olyan osztatlan, közös tulajdonban lévő erdőterület, amelynek nemhogy a felügyelete, de az erdészeti gazdálkodása is kérdéses.

A makói Maros-ártérben csak a földmérő mondja meg, melyik erdőszakasz kihez tartozik. Fotó: Segesvári Csaba
A makói Maros-ártérben csak a földmérő mondja meg, melyik erdőszakasz kihez tartozik.
Fotó: Segesvári Csaba

Megerősítette a Maros menti ártéri erdők kusza tulajdonhelyzetéről szóló információkat Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője is. A hullámtéri erdők egy részének tulajdonosa és kezelője szerint nehezen dönthető el, hogy melyik facsoport kihez tartozik. A vízügy a saját erdősávját folyamatosan figyelteti a gátőrökkel, akik ha lopást észlelnek, azonnal feljelentést tesznek.

– A Makó környéki ártéri területen sokszor csak szakemberek és csakis a helyszínen tudják megmondani, hogy melyik terület kihez tartozik, ezt bizonyára a tolvajok is gyakran kihasználják. A folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően nem érte jelentős kár az igazgatósághoz tartozó erdőket ebben a fűtési szezonban. Persze kisebb lopások előfordultak, a legtöbben csak egy-egy köteg gallyat és ágat visznek el, ami még csak nem is szankcionálható, a gátőr ilyenkor csak figyelmeztet – foglalta össze Dobi László, aki nem tudott arról, hogy makói lopás miatt kollégái feljelentést tettek volna.

Gallyhasznosítás

A vízügyi igazgatóság munkáját megkönnyítené, ha a hullámtérben felhalmozódó gallyakat, aljnövényzetet évről évre hasznosíthatnák, tudtuk meg az igazgatótól, hiszen az árvízvédelmi munkákhoz tiszta terepre van szükség. Dobi László szerint üzemszerű hasznosítás sem elképzelhetetlen.

Olvasóink írták

  • 1. azabaj 2008. április 03. 06:05
    „Attól tartok, rövidesen nem lesz miről beszélni, mert a reklám hatására nem marad erdő...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 800 000 Ft-os cigarettafogás Nagylakon

Nagylak - 50 karton karton „Kent", és 100 karton „Marlboro" románzárjegyes cigaretta… Tovább olvasom