Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Tízéves a makói Bartók Ifjúsági Fúvószenekar

Nevében egy azóta már megszűnt általános iskola él tovább: tízéves a makói Bartók Ifjúsági Fúvószenekar. A jubileumot nemzetközi fesztivállal szerették volna megünnepelni, ez azonban pénz hiányában elmarad.
Legutóbb a hétvégi húsosfazék-fesztiválon, hazai közönség előtt muzsikált ötvenkét taggal a makói Bartók Ifjúsági Fúvószenekar – óriási sikert aratva. A csapat egy évtizede alakult az azóta megszűnt Bartók Béla Általános Iskola negyedikes-ötödikes kisdiákjaiból, és a csapat nyolcvan százaléka ma is az egykori alapítókból áll – mondja az együttesről a karnagy, Deák Sándor. A zenekar eleinte helyi rendezvényeken játszott – a makói zenerajongókhoz mindmáig hűségesek, karácsonyi koncertjük például mindmáig nagyon népszerű – , mára azonban szinte egész Európát bejárták Olaszországtól Németországon át Franciaországig. Számtalan fesztiválon léptek föl, ezek sikeréről egész kötegnyi elismerő oklevél tanúskodik.

A Bartók idén nyáron szerette volna a tízesztendős jubileumot méltóképpen, egy itthoni nemzetközi fesztivállal megünnepelni. Meghívtak volna néhány együttest, amelyekkel az évek során szakmai kapcsolatot alakítottak ki – ez azonban pénz hiányában, úgy tűnik, elmarad. Külföldi szereplések nélkül azonban az idei nyár sem múlik el, a legközelebbi vendégszereplés Makó szerbiai testvérvárosában, Adán vár a társaságra.

A zenekar egyébként, mint Deák Sándortól megtudtuk, mindmáig iskolai csapat. A működéshez az intézmény költségvetésén kívül az önkormányzat pályázataira számíthat, emellett olykor maguk a tagok, illetve szüleik is a zsebükbe nyúlnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senkinek sem kell a makói Korona étterme

Egy kínai érdeklődő kérését figyelembe véve felére csökkentette a makói Korona Szálló éttermének… Tovább olvasom