Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

40 tonna zöldhulladékot dolgoznak fel két nap alatt - Ön látta már, mi lesz a karácsonyfával? Megnéztük!

Szeged - Szeged összes karácsonyfája a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telep komposztálóüzemében kötött ki. Az ünnep dísze más zöldhulladékkal együtt komposztként végzi, használata különösen előnyös a rossz minőségű futóhomokos földeken.
Posztapokaliptikus katasztrófafilmbe illő díszletek közt vezetett az utunk a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepen a komposztáló üzemig, ahol a december végén még a lakás díszeinek számító fenyőfákat éri utol a végzetük. A szárazság és a szél miatt a telepen mindenhol szállt a por, a szemünkbe is került, és a fogunk alatt is az ropogott.

Kumi Kristóf, a komposztálóüzem vezetője a hangárt megtöltő hatalmas halom fenyő- és más növényi hulladékon át vezetett a 23 tonnás darálógéphez, amelybe egy rakodógép pakolta szorgalmasan a növényi hulladékot. A daráló, amely akkora, mint egy kamion, óránként 8-10 tonna növényi hulladékot aprít föl. A sebessége egy távirányítóval állítható. – Szeged összes fenyőfája itt kötött ki. Ez más vegyes zöldhulladékkal együtt idén 40 tonna – mutatta a halomban álló növényeket az üzemvezető. Ezt a hatalmas mennyiséget mindössze két nap alatt eszi meg a daráló.

Az összeaprított növények innen az úgynevezett reaktorbokszokba kerülnek. Ezekből a hatalmas tárolókból 12-12 sorakozik egymással szemben. 
Ön látta már, mi lesz a karácsonyfával? Megnéztük! Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


– Amikor beindul az anyag, elkezd melegedni. Folyamatosan nyomon kísérjük a levegő hőmérsékletét, az anyag nedvességét, ha szükséges, levegőztetik és utónedvesítik a keveréket. Két hétig itt áll, majd az utókezelőbe kerül, ahol érik még 2-3 hétig, miközben egy másik géppel kétnaponta forgatjuk – vezetett át egy másik hatalmas helyiségbe a szakember, ahol már valóban inkább komposzthoz hasonlít az anyag, mint növényi törmelékhez.

Itt még mindig nem ér véget a karácsonyfák élete, mert az anyag a dobrostába kerül, és így készül el végül a komposzt. A kész komposzt a teljes, 8-10 hetes bomlási folyamat végén, rostálás után nyeri el végső formáját. A keletkező komposzt csak természetes növényi eredetű szerves anyagokból készült, feketésbarna színű, földszerű, szagtalan anyag, amelynek használata különösen előnyös Szeged és a környező települések területén előforduló rossz minőségű futóhomokos földeken.
Kiváló minőségű

2007 nyarán kezdték el üzemeltetni a csaknem 8000 négyzetméteres komposztálóüzemet. 

A telepen Szeged és környező településeinek növényi hulladékát, valamint a térségben keletkezett stabilizált szennyvíziszapot kezelik. A komposztálóüzem megépítésével, ezen hulladékok szakszerű kezelésével egyrészt csökkenthető a hulladék mennyisége, másrészt a korszerű komposztálási technika bevezetésével igen jól értékesíthető, kiváló minőségű termék készíthető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotós szakmai kiállítást tartottak a TIK-ben - Videó

Fotós szakmai kiállítást tartottak a TIK-ben - Videó
Előadás, workshop és kiállítás nyílt pénteken az egyetemi könyvtár épületében. Tovább olvasom