Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A kerékpárosok kérték: új forgalmi rend a belvárosban - most már csak tolatva tud parkolni a Fekete sas utcában!

Szeged - Elsőre furcsa, ha az egyirányú utcában nem orral áll be a parkolóhelyre az autós, de évek óta van már rá példa Budapesten, és működik. Szegeden a Fekete sas utcában kezdődött a rendszerváltás, amit a kerékpárosok kértek, hogy jobban látsszanak. Nem mindenkinek tetszik a változtatás.
Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy egyik napról a másikra megváltozott a Fekete sas utca Anna-kút felőli végén a ferde parkolók felfestése. Az új rend szerint a két vonal közé csak úgy lehet beállni, ha betolat az autós. Vagyis az egyirányú utcában előre megy, és utána hátra. Korábban orral állt be a parkolni kívánó autós, tolatnia persze akkor is kellett – de csak akkor, amikor újra elindult.

Szerda délelőtt a helyszínen láttunk jó néhány bizonytalan autóst, aki először megszokásból keresztbe állt a vonalakon.
Új forgalmi rend a belvárosban: most már csak tolatva tud parkolni a Fekete sas utcában! Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

– Próbáljuk megfejteni, hogy mi lehet a változás oka, de annál kézenfekvőbbet nem találtunk, mint azt, hogy a kerékpárúton haladó biciklisek biztonsága miatt változott a felfestés – mondja Török Tibor, aki Kálmán Csabával beszélgetett arról, mi a haszna az új helyzetnek. Eltalálták.

Mint Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk, a Magyar Kerékpárosklub volt a kezdeményező. Ha már úgyis útfelújítás van, azt javasolták, hogy a ferde parkolóhelyeket az új aszfaltrétegre azonos oldalon, de fordítva fessék vissza. Vagyis a parkolóhelyekre a gépjárművekkel tolatva tudjanak beállni, és orral kiállni. A módosítás előnye, hogy a forgalomba bekapcsolódáskor a jármű vezetője látja az úttesten közeledő autósokat, kerékpárosokat, így nem hajt eléjük. Másrészt így a csomagtartók, raktérajtók nem a forgalom felőli oldalra, hanem a járda felé nyílnak, így a közlekedők is nagyobb biztonságban vannak. A kerékpárosklub érveit osztotta a városvezetés.
Új forgalmi rend a belvárosban: most már csak tolatva tud parkolni a Fekete sas utcában! Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

– Budapesten néhány éve már ismert ez a rendszer, én is többször jártam ilyen utcákban, és gond nélkül működik. Tény, hogy megszokást igényel, és így nehezebb beállni a parkolóhelyre, mint orral – mondta az alpolgármester. Szerdán napközben táblával rá is erősített az új rendszerre a városüzemeltetés: ezen azt írják az autósoknak, „Kérjük, segítse a tolatva parkolást".
Munkaterület

Az eddig felfestett kétsaroknyi szakaszon nem teljes még a rendszer, egy banki szolgálati autót egyszerűen körbevonalaztak a mesterek, de másutt is találtunk folytonossági hiányt: bizonyára állt még ott kocsi a munkák alatt. A Kossuth Lajos sugárúttól a Károlyi utcáig jutottak el tegnap a festők, de már kint volt a tábla a következő sarkon, ami jelezte, hogy tilos a várakozás, mert átmenetileg, este 6 után munkaterületté válik a parkoló.
Máshogy ferde. Átfestették a parkolóhelyeket.
Új forgalmi rend a belvárosban: most már csak tolatva tud parkolni a Fekete sas utcában! Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízkor bezárt a bazár konvektorfronton, és egyéb tegnapi híreink, mielőtt csütörtököt mondanánk

Tízkor bezárt a bazár konvektorfronton, és egyéb tegnapi híreink, mielőtt csütörtököt mondanánk
Egyébként húsz fokos, borongós kispéntek várható. Ősz van most már teljesen, a zöldségesnél láttunk… Tovább olvasom