Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A MÁV lefaragná a veszteséget

A MÁV Zrt. igazgatója azt reméli, hogy jövőre 75-80 milliárd forint lesz a cég vesztesége. Három év múlva nullszaldós vállalatot akar vezetni. A célok megvalósításához korszerűsítésre és ésszerűsítésre lesz szükség a MÁV-nál.
A MÁV Zrt. idei vesztesége 90 milliárd forint, ezt – Heinczinger István vezérigazgató szerint – egyik évről a másikra nem lehet eltüntetni a költségvetésből. Hozzátette: a mostani átalakulásnak az a célja, hogy konszolidálják a cég pénzügyi helyzetét, amihez mindenképpen állami támogatás szükséges. Olyan struktúra kialakításán dolgoznak, amely költséghatékony: minél alacsonyabb költségszinten tudják ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtani.

– Töretlen modernizációra van szükség, mert ha az elavult üzemeltetési és irányítási struktúra, valamint régi járműszerkezet és infrastruktúra marad, akkor azzal csak újratermeljük a veszteséget – jelentette ki a vezérigazgató. Hozzátette: 2010 körül már nullához közelítő számviteli eredményt szeretnének produkálni. Ehhez viszont az kell, hogy jövőre az üzemi veszteséget 10-15 milliárd forinttal tudják csökkenteni. A MÁV Zrt. költségvetése 2007-ben 280 milliárd forint lesz.

– Mivel január elsejétől 16 százalékkal emelkednek az utasszállítás tarifái a MÁV-nak mindent el kell követnie az utasok megtartásáért. Az áremelésnek várhatóan forgalomcsökkentő hatása lesz. Ezt az új menetrend bevezetésével és korszerű járművek jövő évi üzembe helyezésével tudjuk kompenzálni – mondta a vezérigazgató.

Nem lesz viszont konkurenciaharc a MÁV és a Volán között – hallottuk a vezérigazgatótól. Ezt azzal magyarázta, hogy mindkét cégnek a gazdasági minisztérium lesz a vagyonkezelője. Ennek következtében hamarosan összehangolják a vonat- és az autóbusz-közlekedés menetrendjét, amihez minden feltétel adott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelték az építményadót is Szegeden

Legutoljára 2005 januárjától emelkedett a vállalkozásokat sújtó építményadó, évente és… Tovább olvasom