Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A szegedi bibliopláza egy éve

Naponta 3-4 ezer látogató, egy év alatt több mint 200 rendezvény, napi egymillió forintos működési költség: csak néhány adat a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ (TIK) első évéből. Az intézmény igazi tudásplázává vált, ahol sokan akár egész napjukat el tudják tölteni.
A TIK városképi jelentőségű épületté vált. Fotó: DM fotó archív
Szeged több mint 85 évet várt egy minden igényt kielégítő egyetemi könyvtár megépülésére. A kolozsvári egyetem Szegedre költözése után, már 1920-ban tervezték az épületet, de a nagy álom megvalósítását csak 2002-ben kezdték el az egykori Ady téri sportcentrum helyén. Határidő-módosítások, tervváltozások után végül tavaly december 9-én olyan komplexumot vehettek birtokba az egyetem diákjai, oktatói, és a város polgárai, amely a remények szerint Szeged modern szellemi központjává válik a közeljövőben.

Az épület megálmodói négy fontos tér összekapcsolódási pontjának szánták a TIK-et – mondja Majó Zoltán, az intézmény fejlesztési igazgatója. Az óriási üvegépületben ugyanis együtt vannak az oktatási, tanulási, szolgáltatási és konferenciatermek. Az eltelt egy év bebizonyította, hogy ezek a tevékenységek nagyszerűen megférnek egymás mellett. Más kérdés, hogy néha a 600 fős nagy konferenciateremben csak 40 hallgató ücsörög, mert csak ennyien mennek el egy előadásra. A fenntartás szempontjából ez luxus – ismeri el a fejlesztési igazgató –, igaz, ez az egyetem ügye, hiszen nem kötelező az előadások látogatása. A másik véglet a Mindentudás Egyetemének sorozata, amelyre annyian kíváncsiak, hogy a terem lépcsőin is alig lehet helyet találni.

Az épületbe belépő napi 3-4 ezer látogató túlnyomó többsége regisztráltatja magát a könyvtár bejáratánál található kapunál, de közülük sokan nem a kölcsönzőbe igyekeznek, hanem valami más szolgáltatásért jönnek. Az óriási átrium olyan, mint egy nyüzsgő város főutcája: itt található például a hallgatói önkormányzat irodája, a jegyzetbolt, de van nyilvános telefonfülke és MÁV-jegypénztár is. A szolgáltatás egyértelműen az intézmény egyik legsikeresebb ágazata, amit az is bizonyít, hogy sok diák szinte az egész napját az épületben tölti. Legtöbben külföldiek, akik már korábban találkoztak ilyen sokfunkciós épületegyüttesekkel.

A tudásplázának is nevezett épület fenntartása sokba kerül. Az első év a TIK-ben dolgozók bére nélkül is eléri a 360 millió forintot. A bevételek elmaradtak a várakozástól, a fenntartási költségeknek csak a tizedét tudja előteremteni az intézmény. A különbséget a Szegedi Tudományegyetemnek kell állnia.


Új év, új név

Fennállásának egyéves évfordulója alkalmából a TIK József Attila nevét veszi fel. Az intézmény Házünnep címmel egész hetes rendezvénysorozattal készül az évfordulóra. Ebből az alkalomból mutatják be például a virtuális szuperszámítógép programot, Odorics Ferenc irodalomtörténész a Mindentudás Egyeteme december 7-i előadásán a névadóról beszél.  

Nagy forgalom, kevés bevétel

Összesen 212 rendezvénynek adott helyet a TIK eddig, melyek közül 107 tudományos, 59 üzleti, 46 kulturális jellegű volt. Előfordult, hogy mindössze 20-an jelentek meg, de például egy pártrendezvényen 1100 voltak. Az év első három hónapja után sűrűsödtek a programok, októberben már 33 esemény helyszíne volt a TIK. Egyes nagy üzleti találkozók több mint egymillió forintot hoztak az intézménynek, de az egyetemi rendezvények bérleti díja kedvezményes. Az eddigi összbevétel nem éri el a 40 millió forintot. 


Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy cég adott két ajánlatot a tenderen

Négy cég két ajánlatot nyújtott be a szegedi busztenderre, amelynek tegnap járt le a határideje. Tovább olvasom