Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Amikor orvosok fekszenek a betegágyon

Szeged - Laikussá válnak és időnként félnek az orvosok is, ha kényszerűségből a kollégáik keze közé kerülnek. A legtöbben együttműködőbbek, mint sok „civil" beteg, de ha egy orvos hisztis, akkor nehezebb vele, mint egy hisztis laikussal.
– Ez lélektanilag nagyon érdekes dolog. Kicsit fél az ember, és egyből nem orvosi, hanem laikus szemmel nézi, mi történik vele és körülötte – mondta Benedek György, a szegedi orvoskar dékánja arról, hogyan élte meg, amikor ő maga is kollégái keze közé került. Szívkatéterezésre volt szüksége, amit régi ismerőse, Ungi Imre, a szegedi invazív kardiológiai részleg vezetője végzett el néhány éve. – Azt láttam: itt aztán rend és fegyelem van, Imre pedig magabiztosan dolgozik. Az üvegfal túloldalán álló két professzor jobban izgult, mint én. Ez végül is érthető: az orvoskar dékánját katéterezték – magyarázta a professzor. Korábban pedig – amikor vakbélműtétre feküdt be a sebészeti klinikára – szobatársát kellett megnyugtatnia: a legjobb kezekbe került, ne izguljon, nem lesz semmi baj. Neki – mint „fél-bennfentesnek" – jobban elhitte ezt az idős bácsi.

– Ilyenkor civillé válik az ember: nem kommentáltam semmit, nem okoskodtam, mert attól kivannak a kollégák. Biztonságot adott, hogy ismertem, aki operált. Valójában elég családias volt a hangulat – mesélte Szarvas János traumatológus, aki januárban szenvedett korcsolyabalesetet. A bokája tört el. Utána munkahelyére szállították a mentők, páciensként. A szakorvos azt mondja, ő betegként jobban betartja az előírásokat, mint sok laikus, akit maga is kezelt – ugyanis pontosan ismeri a lehetséges szövődményeket. Hogy idén jégre megy-e, még nem tudja: kollégái szerint nyugodtan, kisfia viszont ellenzi a további korcsolyázást.

– Általában együttműködőbbek az orvosként dolgozó betegeink az ellátás során, mint a laikusok, de azért vannak kivételek – mondta Simonka János Aurél, a szegedi traumatológai klinika vezetője. Ha egy orvos hisztis, akkor nehezebb vele, mint egy hisztis laikussal. Leginkább viszont az jellemző: nem hívogatják állandóan a nővéreket, orvosokat, ha a műtét után valamijük fáj – inkább kérnek egy fájdalomcsillapítót. Úgy tapasztalta, az orvosok „fakírabbak", saját betegségükkel kevésbé foglalkoznak, mint másokéval. A professzor azt mondja, bár erre még nem volt szükség, saját klinikájára bátran befeküdne, mert megbízik a kollégáiban. – Egyébként is tudják, hogy az altatásból felébredve ellátnám a bajukat, ha valami nem stimmelne – jegyezte meg viccelődve.

Fogászok közt nincs vita

Az orvosok ugyanúgy félnek a fogorvostól, mint a laikusok, de többnyire kevesebbet kell nekik magyarázni a kezelés előtt vagy közben – tudtuk meg Benedek Gábor fogásztól, akinek több orvospáciense is van. Mint mondta, 99 százalékuk megbízik benne, és fogászkollégákkal sosem keveredik szakmai vitába. Más szakmában dolgozó orvosoknál fordul elő olykor, hogy jobban tudják, milyen kezelésre van szükségük, mint a fogorvos.

Olvasóink írták

 • 6. joy 2009. április 20. 10:45
  „Amikor én kompressziós csigolyatöréssel bekerültem a traumára, mindent megtettem, minél hamarabb kikerülhessek. Egyetlen sportoló srác tudott megelőzni, ő utám következő napon jött szegecselt lábbal, és előttem egy nappal hazamehetett.
  Azért hála a dokiknak, nővéreknek, főképp a gyógytornásznak, 9 éj teljes panzióval megúsztam. A többi otthuni gyógyulás, majd vizes rehab kellett.
  Hála Égnek, orvosi meló csupán az X tipusú átvilágításokra, és kiértékeléseire szorítkozott.

  Engem nagyon meglepett, hogy a legtöbben úgy eleresztik magukat, mint a defektes gumi.
  Mintha nem is akarnának meggyógyulni!.
  /Én még a vegyesfőzeléket is megettem /nem az éhség miatt/, pedig rettentően utálom, csak megszabaduljak a kórházi ágytól.”
 • 5. trixi11 2009. április 19. 18:44
  „Amikor a hóhért akasztják... :DDD”
 • 4. rozator 2009. április 19. 16:39
  „kintornás!1977 óta fizetek biztosítást(nem minimálbéren)!Senki nem hányta le az orvosokat, ha jól tudom a tanársegéd is orvos! A 2-3 professzor meg továbbra is várom a katéterezésemhez! (te ultraidióta)”
 • 3. kintornas 2009. április 19. 14:31
  „Idióták. Meg kellene becsülni az orvosokat! Nemcsak lehányni őket. Egyébként meg te ultraidióta, a tanársegéd sokszor jobban csinálja a dolgokat, mint a professzor. Fizessetek extra egészségbiztosítást, na akkor majd lehet okoskodni. Fogadjunk, hogy minimálbérre vagytok bejegyezve, és TB-t sem ismeritek.”
 • 2. dudo00 2009. április 18. 23:11
  „"Úgy tapasztalta, az orvosok ,,fakírabbak", saját betegségükkel kevésbé foglalkoznak, mint másokéval."
  Fakírok azok mindenki fájdalmával és betegségével szemben! Tisztelet a kivételnek...”
 • 1. rozator 2009. április 18. 19:22
  „Csak azt szeretném, ha engem is katrétereznek két másik professzor izguljon az üvegfal mögött!(a tanársegéd katéterez, a takaritónő meg izgul! hogy mikor jöhet!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnóti-emlékév kezdődik

Szeged - Születésének 100. évfordulója alkalmából Radnóti Miklós-emlékév kezdődik Szegeden, ahol a… Tovább olvasom