Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Aranybánya: uniós lépést sürgetnek

Verespatak - Tiltsa be az Európai Unió a cianidos bányászatot a tagállamok területén, és lépjen föl határozottan végre a verespataki aranybánya megnyitását lehetővé tévő román törvénytervezettel szemben – kéri Bánki Erik, Tőkés László és Sógor Csaba.
Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői Janez Potocnik környezetvédelmi uniós biztosnak írt levelükben emlékeztettek: három évvel ezelőtt Áder János és Tőkés László javaslatát megszavazva az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes körű tilalmát az Európai Unióban. A bizottság azonban a mai napig nem szerzett érvényt a határozatnak. Most arra kérik Janez Potocnikot, adjon magyarázatot a késlekedésre.

Az akkori parlamenti határozat azt is kérte, hogy a tilalom életbelépéséig a tagállamok ne támogassanak olyan projekteket, amelyek cianidos technológiát alkalmaznak. Románia ezt a kérést hagyta figyelmen kívül. A magyar néppárti képviselők hangsúlyozzák, a verespataki bányanyitás a 13 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezésnél is súlyosabb környezeti katasztrófát okozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemüvegesnek lenni jó!

Nem is olyan rossz szemüvegesnek lenni – gondolhatták azok a gyerekek, akik ellátogattak szerdán a szegedi Bartók térre, ahol ötödik alkalommal rendezte meg a Prágai Látszerészet a szemüveges gyerekek klubdélutánját. Tovább olvasom