Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Csernus Imre: Az igazi nő ápolt, sugárzó

Szeged - A drog, a nevelés témakör után A nő címmel írt könyvet Csernus Imre: félelmeinket, elhibázott kapcsolatainkat állítja pellengérre a pszichiáter, akivel Szegeden, az IH Rendezvényközpontban beszélgettünk.
A nyers modoráról elhíresült szakember befejezte a tévés karriert, és a magánéletben nem kiabál többet, mint bárki más. Csernus hiányolja a mosolygós, boldog, sugárzó hölgyeket.

- Drogma című könyvében a drogfüggőkkel foglalkozott, a szülői minta fontosságát emelte ki a Ki nevel a végén-ben. Miért éppen a nők kerültek terítékre legújabb, 2007 októberében megjelent könyvében? Ennyire rossz állapotban lennénk?
– Nemcsak a praxisomban, hanem szűkebb-tágabb környezetemben is azt tapasztaltam: igen. A párommal sokat beszélgettünk erről, és társaságban is előfordult, hogy többen összenéztünk: Úristen! És ez derül ki a hozzám érkező levelekből is – most is vagy nyolcvan e-mail várja, hogy megválaszoljam.

– Mi az, ami ön szerint hiányzik a mai nőkből?
– A gerinc hiányzik. Nincs tartásuk, önbizalmuk, büszkeségük. Prostituálódnak a belső bizonytalanság miatt: azért, hogy megkapják a szeretetet. Meg akarnak felelni másoknak – nem önmaguknak –, hogy elfogadják őket. A magánytól való félelem miatt szereznek maguk mellé valakit, akivel aztán társas magányban élnek tovább. Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő! Ha nem tudja megélni a nőiességét, a gyerekeinek is rossz mintát közvetít.

Csernus Imre pszichiáter eszköze a kiabálás. Fotó: Schmidt Andrea
Csernus Imre pszichiáter eszköze a kiabálás.
Fotó: Schmidt Andrea

– És milyennek kellene lennünk? Milyen az igazi nő?
– Az igazi nő mosolygós, sugárzik. Ápolt, igényes. A kisugárzás a legfontosabb, de ahhoz belső béke kell. Sokan csak cipelik a nemüket, szinte teherként – én úgy hívom őket: nőneműek. Érdemes megnézni, mennyi hölgy jár görnyedten. Nem büszkék a mellükre, rejtegetik. A mell a nő egyik éke, ha erre sem, hát mire büszke? Nagyon kevés a boldog nő. Nézzen csak szét a barátnői között, meglátja a megfelelő arányt!

– Könyvében körüljárja a kérdést: miért maradunk meg a posványban, a rossz kapcsolatban, munkahelyen, ahol kihasználnak minket?
– Mert nem mernek váltani, újba belevágni, és ez a férfiakra is érvényes. Egy kapcsolat lezárása fájdalommal jár, amit igyekszünk elkerülni. A legtöbb ember érzi, hogy valami nem stimmel. De inkább áthárítja a felelősséget a rohadt világra, az egzisztenciális nehézségekre, a szemét anyára, az alkoholista apára. Pedig rossz mintákat kaphatunk a szülőktől, de rajtunk múlik, mit kezdünk az életünkkel – ami rövid.

„Megkaptuk"

Fontos, hogy a szellem, a lélek mellett a testkép is rendben legyen – mondta el a pszichiáter. A majd harmincéves újságírónő tövig rágott körmeire annyit mondott: akár egy 12-13 éves gyerek keze – félelmeink jó része ugyanis gyerekkorunkból ered. A túlsúly elemzésére nem maradt idő, de biztosak vagyunk benne, hogy annak magyarázatára is lett volna frappáns ötlete.

– Az ország úgy ismerte meg: „a kiabálós doki a tévéből". Időnként meglehetősen nyersen ébreszti rá a pácienst: övé a felelősség. Írásaiban is használ vulgáris kifejezéseket. Miért ezt a módszert választotta? És hogy reagálnak erre a hölgyek?
– 70-80 százalékuk sírva fakad, aztán beismeri, hogy igazam van. Ha nem érnének ennyire erőszakos ingerek minket a fogyasztói társadalomban, nem lenne szükség a kiabálásra. Azt gondoltam: ez hatásos lesz, meghallják. De a magánéletben természetesen nem ilyen vagyok. Az esetek 10 százalékában emelem fel a hangom, ahogy mindenki más. És a munkám során is több a halk szó, a cinikus mosoly.

– Néhány hónapja felröppent a pletyka: új műsorral jelentkezik a TV2-n. Láthatjuk még a televízióban?
– A hír kacsa volt. Nem vállalok több tévés műsort. Praktizálok, előadok.

– Egy hallgatója mondta: a kisugárzása betölti a legnagyobb termet is. Előadásaira előre elkapkodják a jegyeket. Mi a véleménye a „Csernus-mítoszról", az ön körül kialakult kultuszról?
– Az emberek eljönnek, mert láttak a tévében, olvastak ezt-azt, és az olvasott problémákat felismerik életük egy szakaszában. Vagy elráncigálják őket – általában a nő a férfit. És van, aki azért hallgat meg, mert azt hiszi, varázsütésre megszépül az élete. De az orvos csak megmutatja a lehetőségeket, a döntést mindenkinek magának kell meghoznia. És legtöbben, akik ott ülnek a teremben, nem változtatnak semmin. Nincs mítosz. Egy ember van, aki édes szájízzel szeretne meghalni, és tudja, milyen törékeny és rövid az élet.

Szülésznek készült

Csernus Imre 1966. március 2-án született egy vajdasági kisvárosban, Verbászon. Eredetileg szülész szeretett volna lenni. A Viasat3 csatornán futó, Bevállalja? című műsorral vált az ország kiabálós pszichiáterévé. Évekig rendelt Lipótmezőn, az OPNI-ban, ahol elsősorban drogfüggőket kezelt. Hat könyve jelent meg, jelenleg előadásokat tart, praktizál, többek között a győri ETO pszichiátere. Elvált, évek óta boldog párkapcsolatban él.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. pszichologus 2010. március 28. 14:54
  „Teljes mértékben egyetértek ezekkel a feltevésekkel.A prostituált szót nem általánosítva mondja,hanem arra,hogy valóban vannak olyan nők akik azt hiszik,hogy jó már az első vagy a második randi után lefeküdniük a partnerükkel.Holott ez nem így van,emiatt tekintik a fiúk az ilyen lányokat rongyként.Nem adják meg a férfiaknak a vadászösztön technikát.És emiatt válik egy lány nem érdekessé a fiú szemében,mert nincs miért menni nincs miért harcolni.Az tény és való,hogy a fiúknál is vannak "strigulázók",de akinek van egy kis esze az nem foglalkozik az ilyen emberekkel.Valóban 3 dolog hiányzik a mai nőkből: Tartás,önbizalom,büszkeség.
  Sok nő nem büszke,hanem egyből tud igent mondani,holott ez nem jó ,kéretni kell magunkat nem kell egyből odalökni,hogy itt van azt kezdesz velem amit akarsz!
  Akinek nem tetszik a könyve annak nem,de ajánlom a Férfi illetve a Nő című könyvét.Abban minden okos dolog benne avn.
  De ez az én véleményem.”
 • 30. jonaszoltan 2009. július 04. 00:17
  „csernus doki sajnos sok baywatch filmet nezett....(pamela anderson)
  onnan van ez a merhetetlenul magas merce..
  pedig ok az igazi prostik..
  miert akarja hogy mindenki olyan legyen????”
 • 29. Rencs´ 2008. október 28. 21:30
  „Tényleg hitelesebb lenne ez a pár mondat egy ápolt, megnyírt, megborotválkozott, vonzó pasitól, aki mellesleg nem az orrában kotor, mikor interjút ad...”
 • 28. dornita 2008. szeptember 27. 11:22
  „Környezetemben szinte mindenki olvasta a könyvet és mindenkire nagy hatással volt. Többen csak most döbbentek rá, hogy évek óta csak a meleg sz...-ban ülnek, punnyadnak az üres házasságukban. Most eszméltek fel, változtatni kéne, mert telnek az évek, fogy az idő arra, hogy másképpen ( boldogabban ) éljenek.”
 • 27. S:-) 2008. szeptember 26. 15:58
  „A végén úgyis csak az számít, kinek milyen hozománya, stafírumja van, az emberek nem önmagukért szeretik a másikat általában.
  Ez a könyv is inkább az önszereteről és önbecsülésről szó, ami szintén nagyon elit dolog, a nők nem fognak reprezentatív társat találni ezzel.”
 • 26. bobca 2008. szeptember 26. 08:45
  „Az igazi nő menekül a Csernus doki-féléktől:)))
  Ezért az bánatában könyvet ír.”
 • 25. DiegoWallraff 2008. szeptember 25. 21:48
  „Miért még a csapból is az folyik, hogy a mai nő milyen?Meg hogy család vagy karrier kezdetű baromság? Ez utóbbi meg a szingliség már a hatvanas években is létezett, csak akkor nem voltak együgyű női újságok, meg Csernus is a piros kisautót vitte műszakira. Szerintem egy férfi is legyen jó apa, jó férj, jó szerető, jó munkaerő, plusz segítsen a házimunkában is. A f@szom tele az állandó, nőkről való okoskodással, amiket ált. pasik művelnek, akiknek nagy része olyan hülye a nőkhöz, mint tyúk az abc-hez.”
 • 24. kekecke 2008. szeptember 25. 19:50
  „a fotón nem kiabálni készül . . .”
 • 23. edit05 2008. szeptember 25. 18:26
  „Maximálisan egyetértek "szerintem jó könyv"-vel!
  Aki nem olvasta az ne alkosson a könyvről véleményt!
  Csernus dokit nem kell szeretni, de jó könyveket ír.l”
 • 22. 38 múltam 2008. szeptember 25. 18:06
  „17-esnek
  Semmi irígység nincs bennem,de egy mázlista vagy!Nem baj,hogy tegezlek,ugye?Elmúltam már 50,jó nőnek taratanak,mégsem akadt horogra egy IGAZI.Azért nem adom föl,továbbra is tervezem a jövőm.Gyerekeim és unokám jól vannak.....”
 • 21. rongybaba 2008. szeptember 25. 17:22
  „-Ja,és IZA 3! Küldjük neked Csernus dokit? Szerintem ő az aki Neked a megfelelő ember lenne!”
 • 20. rongybaba 2008. szeptember 25. 16:59
  „A 16-oshoz kiegészítésképp: ... no meg büdös a lábuk!”
 • 19. szerintem jó könyv 2008. szeptember 25. 16:51
  „Szerintem mindenki olvassa el a könyvet és utánna alkosson véleményt. Csernus doki nem azt írja le, hogy a nőnek úgy kell kinéznie mint egy szupermodell és közben legyen jó anya és kitünő szerető.
  A könyv lényege az, hogy minden nő a saját életét élje, legyen boldog a párkapcsolatában, legyen önmaga és ne váljon a családja rabszolgájává. Sok olyan esetet ír le amikor a nő közel az 50-hez jött rá, hogy nem élt, nem volt boldog és ráadásul elhagyta a férje egy fiatalabb nőért.
  Azt tanácsolja, hogy lépjünk ki a rossz párkapcsolatból, merjünk keresni igazi boldogságot olyan párral aki megérdemel és tisztel bennünket.”
 • 18. S:-)) 2008. szeptember 25. 16:32
  „Ott van egy pici pigmentfolt az orra alatt!”
 • 17. egy igazi nő vagyok 2008. szeptember 25. 16:30
  „attól vagyok igazi nő, hogy egy igazi férfi van mellettem”
 • 16. tapossuk a nőket még jobban a földbe 2008. szeptember 25. 14:08
  „És a férfi mikor kerül "terítékre"? Csernus doki! Lomposak, loncsosak, csapzottak, lenőtt a hajuk, mocskos a cipőjük, fekete a körmük, meg sörből van a hasuk. Kitérgyelt a nadrágjuk, borostásak, szőrös a fülük, meg az orruk.
  Ja, meg a kisujjuk kilóg a szőrös orrukból.”
 • 15. blondino 2008. szeptember 25. 13:48
  „Iza,

  írj nekem!

  egy vmirevaló krapek (nem orrbányász)”
 • 14. blondino 2008. szeptember 25. 13:43
  „Elvált, évek óta boldog párkapcsolatban él.

  aha.


  - Az igazi nő mosolygós, sugárzik. Ápolt, igényes.
  és Imre? aha.”
 • 13. Iza3 2008. szeptember 25. 13:27
  „Mindenki!

  Én egy "ápolt, csinos, feszesmellű, karcsú, széparcú....", harmincas nő vagyok. Még sem kellek a kutyának sem.....
  Miért? Mert vannak igényeim és pont nem az "orrbantúrkálós, alkoholista félhülyékre" hajtok. Hajtok? Mit hajtok....? Nincs ebben a városban már egy valamirevaló férfi sem.
  Kilátástalan...... Minden esetre és Csernus doki nélkül is rendbetettem ez előző elcseszett életem. Kiléptem belőle már két éve. Egyedül vagyok azóta is, de még mindig jobb, mint ha a férjem 17 éves szeretőjét kellene nap mint nap a lakásban kerülgetnem.....
  Csernus doki rendben, de mindenkinek magának kell az élete gondjait megoldani és nem könyveket bújni ehhez. Ez csak a Csernus-félék pénztárcáját tömi jó vastagra.”
 • 12. pufff 2008. szeptember 25. 11:56
  „köszönöm a javítást!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megütötte a főjegyzőnőt az elnök asszony

Szeged - Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke szerdán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt. A kiáltozást az egész megyeháza hallotta. Az nem derült ki, min kaptak össze, és ki volt a kezdeményező. Tovább olvasom