Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Egységes ítélethozatalra törekednek

Szeged - Cséffán Józsefet, a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökét nevezte ki Handó Tünde június 20-ával az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium élére.
Szolnokon tartotta alakuló ülését az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium, ahol a tagok nagy többséggel Cséffán Józsefnek, a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökének kollégiumvezetői pályázatát támogatták. Az 52 éves bírót Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke június 20-ával nevezte ki 6 évre az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium élére. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény január 1-jétől hozta létre a különbíróságként működő közigazgatási és munkaügyi bíróságokat és a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumokat. Az országban 6 kollégium kezdte meg működését.

– Négy megye, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Jász- Nagykun-Szolnok tartozik hozzánk, amelynek Közigazgatási és Munkaügyi bíróságain folyik első és másodfokon az ítélkezés. Az ő munkájukat fogja össze a kollégium, amelynek tagja a 69 első és másodfokon ítélkező bíró. A bírák helyben ítélkeznek, a kollégium csak egy szakmai burkot jelent. Egyik fő feladatunk, hogy minden megyében egységes ítéletek szülessenek a közigazgatási és munkaügyi perekben – mondta Cséffán József. Eddig a Kúria próbálta koordinálni a döntéseket, de Budapest túl messze van a törvényszékektől, és nehéz volt 200 bíró munkáját összefogni – ezért kellett kialakítani a regionális kollégiumokat.

Cséffán József: A kollégium szakmai burkot jelent. Fotó: Frank Yvett
Cséffán József: A kollégium szakmai burkot jelent.
Fotó: Frank Yvett

– A munkaügyi és közigazgatási perek mintegy 80 százalékában már első fokon jogerős ítélet születik. A munkaügyi bíróságoknál a leggyakoribb ügytípus a munkabérrel és a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos. Január 1-jéig visszamenőleg fogjuk megvizsgálni a hozzánk tartozó 4 megyében hozott jogerős közigazgatási és munkaügyi perek ítéleteit, egy megyéből évi 1500 ügyre számítunk. A bírókkal évente kétszer tartunk majd teljes kollégiumi ülést, de lesznek részkollégiumi ülések, az OBH elnökétől pedig azt kértem, hogy próbáljuk behozni a tárgyalásokba a 21. századi technikát, a videokonferenciát. Az év végére át tudjuk tekinteni a hozzánk tartozó megyékben hozott ítéleteket, így hamar ki tudjuk alakítani az egységes álláspontot – fogalmazott a bíró.

Ezután sem dőlhetnek hátra, hiszen a közigazgatásban és a munkaügyben gyorsan módosítják a jogszabályokat. – Augusztus 1-jétől például a munka törvénykönyve módosul jelentősen: a kollégiumnak az is a feladata, hogy a kijövő új jogszabály dömpingben a bíráknak valamiféle eligazítást biztosítson – magyarázta Cséffán József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurikáta-boom a Szegedi Vadasparkban

Hat aprócska szurikáta kölyök született a napokban a Szegedi Vadasparkban. Még félénkek, de időnként előbújnak az üregeikből. Tovább olvasom