Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Gerincsérültet és méhcsípést is elláttak

Szeged - Huszonegy Csongrád megyei önkéntes segédkezett idén a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatán. 946 sérülést láttak el, 12 alkalommal hívtak mentőt. Többek között egy fiatal lányhoz, akinek a gerince tört el.
– Leggyakrabban horzsolásos, vágásos sérüléseket, napégés, méhcsípés okozta bőrpanaszokat kellett ellátnunk. Az egyik legsúlyosabb eset az volt, amikor egy fiatal csúszdán csúszott le, és beverte a padkába a fejét – nagy vágás lett rajta. Egy alkalommal mentőt is kellett hívnunk egy vérző orrú lányhoz – sorolta Bali Ilona. A 22 éves szegedi lány 2009 óta a Vöröskereszt aktív tagja. Indult a Magyar Vöröskereszt által rendezett elsősegélynyújtó versenyen, ahol csapatával országos harmadik helyen végeztek. Majd jött a lehetőség: vállaljon önkéntes szolgálatot valamelyik Balaton-parti strandon. Az elmúlt években Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonlellén is dolgozott.

– A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2007-ben indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 23 strandon. Idén már 19 település 27 fürdőhelyén dolgoztak önkénteseink, Alsóörstől egészen Zamárdi felsőig – mondta el lapunknak Buknicz Ivett. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnökétől megtudtuk: a dél-alföldi régió vöröskeresztesei a kezdetektől maximális létszámmal vállaltak szolgálatot. Az önkéntesek egyhetes turnusokban váltják egymást, a Csongrád megyeiek július 6. és 15. között dolgoztak. A szolgálat megkezdése előtt két nappal érkeztek a helyszínre, ahol félautomata defibrillátoros képzésen is részt vettek. A strandok többségén ugyanis életmentő műszer is a vöröskeresztesek rendelkezésére áll.

Gyorssegély a Balaton partján Buknicz Ivett (középen) vezetésével. Fotó: DM/DV
Gyorssegély a Balaton partján Buknicz Ivett (középen) vezetésével.
Fotó: DM/DV

– A strandokon két-két önkéntesünk dolgozik reggel 10-től este hatig. Együttműködnek a vízi mentőkkel, de csak a parton végezhetik az elsősegélynyújtást. Több strandon azonban nem dolgoznak életmentők, mert az önkormányzatoknak az egy fizetett szolgáltatás. A Vöröskereszt szolgáltatása azonban ingyenes, mindössze azt kértük cserébe, hogy az önkénteseink ebédjét biztosítsák. A Vöröskereszt így háromszori étkezést, szállást és az útiköltségüket is téríti – magyarázta Buknicz Ivett.

Az északi parti önkéntesek Balatonakalin, a déli partiak Fonyódligeten, a nyugatiak Balatongyörökön alszanak. A központi szállásról reggelente busszal, vonattal, biciklivel vagy gyalog indulnak a szolgálati helyszínre. Egy-egy fárasztó nap után jut idő a kikapcsolódásra is: vacsora után a fiatalok csobbannak egyet a Balatonban, majd a szálláson csapatépítő foglalkozásokon vesznek részt.

400 önkéntes, közel 3000 eset

Hét turnusban összesen 350–400 fiatal vesz részt a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtó programjában. A dél-alföldi régióból 56-an, Csongrád megyéből összesen 21-en jelentkeztek a munkára. Turnusukban összesen 946 sérülést láttak el, 12 alkalommal hívtak mentőt. Köztük egy gerincsérült lányhoz – a matracon feküdt, amikor ráugrottak társai. Az ellátottak között volt koponyasérült, aki nekiúszott a mólónak, egy kétéves kisgyermek, aki epilepsziás rohamot kapott. A balatoni önkéntesek ebben az évben eddig közel 3000 esetben nyújtottak segítséget. A szolgálat utolsó turnusa tegnap kezdődött el és jövő héten vasárnap ér véget.

Olvasóink írták

  • 2. szeged1 2011. augusztus 17. 23:02
    „Egyetlen egy baj van: a képen a mi kis Bali Icusunk van, nem pedig a másik leányzó... :-)”
  • 1. favágó 2011. augusztus 15. 12:57
    „Dicséretes kezdeményezés. Esetleg lehetne tovább bővíteni. Gondolok itt a Velencei tóra, Tisza tóra stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közhasznúságát félti több szegedi civilszervezet

Ismerkednek a civiltörvénnyel a szegedi civilszervezetek. Tovább olvasom