Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis fedetlen, így könnyen bőrig ázhatunk várakozás közben. Az elmúlt három évben valamelyest javult a helyzet – 31 darab plexis megálló épült. Körbejártuk a belvárost, hogy megvizsgáljuk a buszmegállók állapotát.
Körutunkat a Honvéd téren kezdtük, ahol a 10-es és a 20-as buszok, valamint a két 36-os járat végállomásán legalább harmincan várakoztak. Sári Sándorné a környéken lakik, innen jár be a városba. – Ha nem esik az eső, akkor mindig leülök valamelyik padra, mert nagyon fáj a térdem – panaszkodott a nyugdíjas asszony, aki esernyőt is tartott magánál, mert mint mondta, nem szeret elázni a buszra várva. – Olyan megállók kellenének mindenhová, mint amilyenek a Centrumnál és a Novotelnél vannak. Ott van hová behúzódni az égi áldás elől – fűzte tovább a mondandóját az asszony. Szerencséjére még csak nem is szemerkélt. Az autóbusz sofőrjét is megkérdeztük, panaszkodnak-e az utasok a fedett megálló hiánya miatt? – Ritkán trécselek velük, de még nem kifogásolták. Az biztos, ha elered az eső, akkor mindenki gyorsabban kapkodja a lábát a felszállásnál.

Negyvenezernél is több

Szeged autóbusz-forgalmának 435 megállója közül a jármű- és az utasforgalmat tekintve is toronymagasan vezet a Mars tér. A legutóbbi utasszámláláskor 21 ezer 695 felszálló és 20 ezer 333 leszálló utast jegyeztek fel itt egyetlen napon. A második legforgalmasabb szegedi buszmegálló a Széchenyi téren fogadja az utasokat – tudtuk meg Engedi Józseftől, a Tisza Volán forgalmi főmunkatársától.

A jó példaként emlegetett Novotel előtti buszmegálló háromüléses fedett pavilonjában két idősebb nő várakozott. – Kényelmesebb ülve a várakozás, de az elszomorító, hogy mennyire elhanyagolt ez a megálló. Mindenütt csikkek és szemét. Ha még nem törték vagy nem rúgták be valamelyik plexit, akkor biztosan össze van firkálva – mutatott körbe Bóka Mátyásné. Ebben a megállóban még így is jó a helyzet: az öt műanyag falelemből csak kettő hiányzik, és a padok is megvannak.

Pomázi Anita a belvárostól távolabb, a cipőgyári megállóban várt a tízesre. Elmondása szerint naponta legalább négyszer tíz percet strázsál buszmegállóban. – A külvárosi rész nagyon elhanyagolt. Le se merek ülni egy megállóban, mert biztosan piszkos lesz a ruhám – bökött rá a rozsdás székekre a gyógyszerészhallgató.

Drágán fizetnek a vandálkodásért

2005-ben négy, tavaly tizennyolc, az idén – három hónap alatt – kilenc plexis buszmegállót adtak át Szegeden. Valamennyit önkormányzati finanszírozással. A korábbi években reklámszerződés alapján is helyeztek ki pavilonokat, összesen 15-20 darabot. Egy fedett megálló átlag félmillió forintot kóstál. A szabvány öt egységből áll. Egy megrongált hátfal pótlása 36 ezer forintba kerül – beszélt a költségekről a városüzemeltetési iroda környezetgazdálkodási osztályvezetője, Vaskeba György.

Szeged helyi járatainak buszmegállóit a Tisza Volán megrendelésére a környezetgazdálkodási kht. tisztítja. Bakacsi Zoltán szállítási részlegvezetőtől megtudtuk, hogy ketten takarítják a szegedi megállókat. – A belvárosban naponta, a többi helyen hetente kétszer vagy háromszor takarítunk. Legalább hetente egyszer a körtöltésen kívüli területekre, így például Baktóra és Petőfitelepre is eljutunk. A kukák pótlásáról is gondoskodunk. Havonta átlag tíz szemetes tárolót kell kicserélnünk vagy megjavítanunk.

Szeged legforgalmasabb buszmegállója, a Mars téri, tíz helyi járatú autóbuszt és két trolit fogad. Váradi Miklósné is itt várakozott. Egy csikket szorongatott a kezében, a cigitartós dobozt kereste a kukán. Hiába, mert letörték. – Nem először járok így. A kukába nem merem dobni a csikket, mert félek, hogy kiég a doboz – és már mutatja is, hogy a szóban forgó szemetes is megolvadt már.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott közgyűlés, csütörtöki ülés

A Szabad Demokraták Szövetsége tisztújító küldöttgyűlése miatt az önkormányzat szervezeti és… Tovább olvasom