Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Már csak a mentőszolgálat biztosíthat nagy rendezvényeket

Kétszer annyi rendezvény biztosítására kérték fel a mentőket a dél-alföldi régióban májusban, mint egy évvel korábban. Ennek vélhetően egy jogszabályváltozás az oka: nagy látogatottságú vagy veszélyes programokat már csak az OMSZ biztosíthat.
Szakmailag egységesített színvonalú rendezvénybiztosítás – ez volt a célja az államtitkárságnak, amikor miniszteri rendeletmódosítást hajtott végre két hónappal ezelőtt. Ennek lényege, hogy 10 ezer fő feletti rendezvényeket, nemzetközi sporteseményeket, autó- és motorsport, illetve lovassport rendezvényeket már csak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) biztosíthat.

A jogszabály korábban is pontosan előírta, milyen eseményre milyen biztosítás kell, azonban azt bármilyen egészségügyi szolgáltató elvégezhette, ha volt érvényes működési engedélye. Mivel pedig piaci versenyről volt szó, előfordult, hogy a kedvezőbb ár érdekében a szolgáltatók belementek szabálytalan kompromisszumokba.

– Ezer fő feletti rendezvényre például esetkocsit kell biztosítani, háromfős személyzettel. Előfordult azonban, hogy csak ketten voltak, így spóroltak. Volt olyan is, amikor alulbiztosítottak, vagyis nem volt annyi mentő a helyszínen, mint kellett volna. De probléma volt az is, hogy a biztosítást vállaló szolgáltató nem mindig rendelkezett háttérkapacitással, így a mentőszolgálatot hívta, hogy szállítsa el a már ellátott beteget. Ez viszont nem tervezett kapacitáshiányt eredményezett a mentőknél, ráadásul előfordult, hogy utólag nem is fizették ki az OMSZ költségét – magyarázta Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója.

Nagy rendezvényeket már csak az Országos Mentőszolgálat biztosíthat. Illusztráció: Segesvári Csaba
Nagy rendezvényeket már csak az Országos Mentőszolgálat biztosíthat. Illusztráció: Segesvári Csaba


A módosítás ezeket a visszásságokat igyekszik megszüntetni, viszont továbbra sem szorítja ki az alternatív mentőszervezeteket a rendezvények piacáról. Még a nagy eseményeken is jelen lehetnek közreműködőként, ha az Országos Mentőszolgálat megállapodást köt velük. Csongrád megyében csupán néhány alternatív mentőszervezet működik.

Zentay Attila elmondta: májusban kétszer annyi megrendelésük volt rendezvénybiztosításra Csongrád megyében, mint egy évvel korábban. Eddig azonban egyetlen esetben sem volt szükség külsősök bevonására, meg tudták oldani saját kapacitással. – Ezeket az egységeket tartalék kocsival dolgozó, szabadidejükben munkát vállaló mentősökből állítjuk ki, vagyis a napi ellátást sosem veszélyezteti egyetlen rendezvény sem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltott fürdőzés: három gyerek fulladt a Tiszába

Három gyerek fulladt a Tiszába a magyar határtól mindössze egy kilométerre lévő szerbiai Gyálon. A gyerekek tiltott helyen fürödtek. A lányt elsodorta a víz, két fiú ugrott utána – mindannyian odavesztek. Tovább olvasom