Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Megújul a szegedi Gróf-palota teteje

Szeged, Szabadka - Felújítják az idén 100 éves szegedi Gróf-palota tetőszerkezetét: a fedélszék megerősítése, a tetőfedés cseréje is megvalósul 2014 áprilisának végére, a jellegzetes Zsolnay kúpcserepek eredeti minták alapján történő újragyártásával.
A 2006-ban műemlékké nyilvánított, Tisza Lajos körút 20. szám alatti szecessziós palota rekonstrukciója a Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában című projekt része. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban Szabadkával működik együtt Szeged önkormányzata, mint vezető partner. A közel 345 ezer eurós összköltségű – ebből Szeged költségvetése mintegy 172 ezer euró – projektet Európai Uniós, állami támogatással és saját erőből finanszírozzák.

Szabadkán a világörökségi védettségű zsinagóga északi homlokzatát újítják fel, Szegeden pedig elkészül a szintén szecessziós, Fekete sas utcai Schaffer-palota homlokzat- és tetőrekonstrukciós terve – tudtuk meg a projekt pénteki nyitórendezvényén a szegedi városházán. Az önkormányzat fejlesztési irodájának irodavezető-helyettese, Oláh Miklós elmondta: a Gróf-palota tetejének felújítása beázások, statikai problémák miatt is aktuális. A Gróf-palota és több híres szabadkai épület tervezőjének, Raichle J. Ferencnek az emlékkiállítását rendezik meg, valamint monográfia készül az életéről. Az egyéves projekt része még egyebek mellett egy határon átnyúló turisztikai programcsomag összeállítása, leporellók, weblap és mobiltelefonra letölthető alkalmazás készítése.

Olvasóink írták

  • 1. Tambitoma 2013. április 06. 07:13
    „És ki fizeti? Az társasház vagy állami? Gondolom iszonyatos költsége van. Az

    ikv?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánckarból lett főszereplő

Gömöri Krisztián sérülése miatt a Mária főhadnagy ma esti előadásán is a tánckar tagja, Nemes Roland játssza Zwickli Tóbiás szerepét a nagyszínházban. Tovább olvasom