Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Napi jelentés: Bordány is küzd a vízzel

Bordány - A vasárnapi özönvíz miatt víz alá került Bordány egy része. A Dudás utcai gyűjtőcsatornát felbontották, az utca csatatérre hasonlít. A szépkorúak állítják: itt még soha nem volt ekkora víz.

Soha nem volt folyójuk, de még egy patakjuk sem. A mostani ítéletidőtől még víz alá került a település. A helyszínen jártunk.
Az elmúlt héten közel 200 milliméter eső hullott Bordányra és térségére. A településen átvezető esőgyűjtő nem bírta a terhelést: az utcákon hömpölygött a soha nem látott mennyiségű csapadék. A probléma kezelésére a Dudás utca nagy részén kiemelték az átereszeket, megszüntették a kapubejárókat. Az utca lakói jelenleg pallókon át közelíthetik meg ingatlanjaikat, a helyreállítás még hónapokat vehet igénybe.

Árvíz után Bordányban. Fotó: Segesvári Csaba

Szemerkélő esőben is dolgoztak a csatorna mellett. – Ázik a barack, tönkremegy a termés. A község vizének 80 százalékát ez a csatorna vezette el – magyarázta a megáradt patakként hömpölygő csatorna mellett álló Tóth György. A férfi szerint a mostani megoldással megmentették a falut, gyorsabban levonulhat a víz. Elköszöntünk, és továbbsétáltunk: a bordányiak portáikról figyelik a rendkívüli vízfolyást. – Az épületek megtámasztása a legfontosabb feladat. Homokzsákokkal védjük a házak talapzatát a vízmosástól. A környéken úsztatott alapra épültek a vályogházak, ezért is fontos a vízmentesség – mondta Lippai Géza bordányi építészmérnök, aki szabadsága alatt vett részt a védekezésben. Megtudtuk: a főelvezetőként használt Dudás utcai csatorna a Halasi főcsatornába torkollik – nem az elhanyagoltsága miatt telítődött meg, hanem a rendkívüli mennyiségű eső miatt. A kapubejárók átereszei ugyan leszűkítették a vízfolyás útját, de az elmúlt 80 évben ez nem okozott problémát. Ilyen rövid idő alatt ennyi eső még sosem esett.

Folyamatos a szivattyúzúgás, a keresztutcából a tömlőkön keresztül érkezik a csatornába a vízutánpótlás. – Egy kicsit apadt már, szerdán majdnem elárasztotta a házunkat is – magyarázta az utcán beszélgető Lovai Mihályné. Az idős asszony hozzátette: „Ha elég jó erőben lennék, a vizes talajból simán ki tudnám csavarni a fát!".

Árvíz után Bordányban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Bordányban a példás összefogás miatt a lakóépületekben alig keletkezett kár. Szerda este, amikor kritikusra fordult a helyzet, a helyiek szegedi nyolcadikosokkal együtt töltötték a homokzsákokat. Balogh Ferenc, Bordány polgármestere a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a védekezés következtében felbontott Dudás utcát újratervezik. Nem építik vissza az átereszeket, így a jövőben, ha ekkora eső esik, akkor sem önti el a víz Bordányt. Az új, kiszélesített csatorna fölé hidakat építenek az átereszes bejárók helyett. Így akadály nélkül távozhat a nagy mennyiségű csapadék. – 300 méteren bontottuk fel a csatornát, amelybe 3 környező utca vize is becsatlakozik. Az elmúlt időszakban fél év esője hullott le, ezt már nem bírta semmilyen elvezetőrendszer – közölte a delmagyar.hu-val a polgármester. Balogh szerint, ha hirtelen jön a felmelegedés, akkor a vízzel borított termőterületeken egyszerűen „megfőnek" a termények. Sőt, egész ültetvények is kipusztulhatnak. A védekezéssel kapcsolatban elmondta: 200-an vettek részt a víz elleni küzdelemben. Szerda este komoly összefogással sikerült a bordányi dűlők több száz hektárjáról bezúduló víztől a Széchenyi utcát megmenteni. A szennyvízcsatorna megépülése miatt a Dudás utcai házakhoz előre elkészítik a bekötéseket. Azért, hogy a tényleges kivitelezésnél ne kelljen újra visszabontani az elkészült csapadékelvezető rendszert.

A szántóföldi belvizekről Balogh elmondta: a 91-es földosztáskor betemetett vízelvezető árkok újbóli kiásásával próbálják enyhíteni a kárt. Hozzátette, a palánták kipusztulásával és a felázott talaj okozta munkakiesés miatt jelentős terményhiánnyal kell 2010-ben számolni.

Olvasóink írták

 • 16. Miska 2010. június 08. 08:31
  „A Pannon tenger újra támad!”
 • 15. Szotlan 2010. június 06. 16:56
  „reagens ha rendesen utánna néztél volna valamely vízügyi térképnek, akkor tudnád hogy olyan nincs hogy Sándorfalva-Bordány csatorna. Bordányból dorozsmára megy a csatorna. Bordányb területén utoljára 2001-ben takarította ki a vízgazdálkodás a csatornákat és akkor sem az összeset. Azért minden évben kérik a pénzt s ők vannak felháborodva, ha csinálni kell valamit.”
 • 14. flexsnake 2010. június 06. 15:05
  „de megvagytok ijedve egy kis víztől. Kell az a földnek ugye :D
  így jár aki tanyára költözik :D”
 • 13. Miska 2010. június 04. 19:36
  „4. Reagens:
  Tiszaszigeten és Újszentivánon egész jó csatorna van a Tisza felé ki az országhatártól nem messze.
  A 63 miskából (hihi) azt a kb 20km kanálist egy 25 fős brazil gépsor márciustól októberig letakarítja az igaz (egy embernek napi 5m árokhosszt kell letakarítani).
  Havi 300 körül jön ki a gázsijuk fejenként, ennyiért még bozótvágót, ásót, kapát, talicskát, láncfűrészt is hoznak sajátot és a kitermelt dzsungelt is eltakarítják!”
 • 12. Alors 2010. június 04. 16:54
  „Hát, jól jött volna egy csatorna... de kábeltévé már van... szépen sorban:)”
 • 11. Ferrer 2010. június 04. 15:09
  „4. reagens
  "De Szőregen 63 milkóért megcsinálták a bányagödör "szabadidőparkot", milyen jó nekik!"
  63 millióba került az a kis játszótér? Vagy nem ugyanarról beszélünk? :)) am jó volt ott régen lógni.”
 • 10. Ferrer 2010. június 04. 15:05
  „Szívás.”
 • 9. csakhogy 2010. június 04. 14:56
  „És Orbán felemeli kezét, felnéz az égre, sóhajtva de büszkeségtől dagadva felkiállt: Víz menj a helyedre! Rendet akarok! A víz gondolkodik 2/3 töbségben van.......... hát legyen de adj egy két napot.”
 • 8. segesvarics 2010. június 04. 14:04
  „Köszönöm a szidást is meg a dicséretet is. Tegnap kaptunk e-mailt Bordányból, azért mentem ma ki. Azt sajnos nem tudom, hogy a szegedma.hu-s kollégák épp miről írnak, bevallom ma épp nem követtem.

  A többi kollégám is rengeteget dolgozik, őket is érdemes figyelni.

  Köszönöm, h olvastok.

  Üdv,
  Csaba”
 • 7. utazó81 2010. június 04. 14:02
  „Én meg naív azt hittem ez belvíz és nem árvíz.”
 • 6. gróf 2010. június 04. 13:19
  „Igazad van Natasa, tényleg ugyanarról szól a kettő cikk és mindkettő Bordányban készült fotókkal van illusztrálva. Az egyik bővebb szöveggel és több fotókkal. Lehet nem is tudnak egymásról.
  Viszont az összes tv híradó is a vízzel van tele és nem csak a duna vagy mtv közölheti a képeket a káoszról.
  Nem értem mi a gondod...
  Én nem erről az egy cikkről ítélem meg az újságírót...sok van neki és jók...ha ez szerinted nyalás, ám legyen.
  Igazából nem megyek tönkre idegileg a véleményed miatt.
  Gyanítom egy béna újságíró vagy ...sőt lehet Segesvárinak a munkatársa...
  Írjál Te is jó cikkeket és megdicsérlek majd...szupi? :D
  Vagy csontig ha akarod...”
 • 5. N.P. 2010. június 04. 13:14
  „D.M.
  Van valamiféle telefonszám, ahol erre a célra lehet adakozni a szám felhívásával. Közöld!!!!!!!”
 • 4. reagens 2010. június 04. 13:10
  „Nem kell belvízért, árvízért Bordányba menni!
  Domaszéken se sokkal jobb a helyzet, Gyálarét-Hattyason se, Tápén se, Szőregen se..
  Majd ha csónakkal kell a Széchenyi téren menni akkor tűnik csak fel?!
  Szeged körül az utóbbi években egyedül a Sándorfalva-Bordány csatornát restaurálták - mégis Bordányban hömpölyög a víz -, másutt mivel nem igazán volt árvízveszély Botkáék idején, ezért semmi nem történt.
  A csatornázás meg nem old meg mindent.
  A Szőreg, Újszentiván, Tiszasziget, Kübek térségbe semmit (!!) nem törődtek a csatornahálózattal (mármint a belvízi-árvízi csatornákkal). A Maros-Szőreg-Kübek közti csatorna totál lepusztult, látszik a makói útról is, na olyan végig, vagy rosszabb! Pedig ez kéne, hogy levigye a Marosba a terület belvízét! Mivel lepusztult, így öntözésre se jó, hogy is löhet így igazán jó termésátlagot, mezőgazdaságot csinálni a környéken?!
  De Szőregen 63 milkóért megcsinálták a bányagödör "szabadidőparkot", milyen jó nekik!
  Majd mögtudják..”
 • 3. Natasa 2010. június 04. 13:06
  „gróf igazad van eredeti ez a cikk, ügyes, de néhány nappal ezelőtt mintha már láttam volna máshol kísérteties hasonlóságban. <moderálva>”
 • 2. achilleus 2010. június 04. 12:35
  „2010-06-04 12:21
  Rendkívüli helyzet: Orbán Viktor Edelénybe érkezett (+videó) - Megérkezett Edelénybe a miniszterelnök. Orbán Viktor olyan embereket látogatott meg a Borsod megyei városban, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. A kormányfő ezután a megáradt Bódva folyóhoz megy, várhatóan ott nyilatkozik majd újságíróknak. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány is - hangzott el a Duna Televízió Híradójában pénteken, nem sokkal 12 óra előtt.”
 • 1. gróf 2010. június 04. 12:22
  „Legyen a DM neve Segesvarics journal... mert egyedül több és jobb cikkeket ír mint az összes többi újságíró a lapnál és a fotókat is Ő készíti, bár lassan gyanítom ikrekről van szó vagy tud teleportálni.
  Biztos nincs rászorulva egy ilyen hablatyoló dicséretre, de ez van.

  Sajnos ilyen eseményről kell cikket írni, de én is szeretnék tudni arról ami történik másokkal a régióban, most ez a hír...együtt érzek Velük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi államtitkárok: Becsey Zsolt és Czene Attila

Szeged - Két szegedi van az Orbán-kormány 42 államtitkára között: Czene Attila olimpiai bajnok úszó… Tovább olvasom