Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Üres a közösségi ház

Saját portáján, ingyen, merő hivatásszeretetből tart mesefoglalkozásokat Cserepes sori roma gyerekeknek Tiszai Annamária. A nemrég megnyílt közösségi ház munkatársa lett volna, de foglalkoztatását nem szavazta meg a kisebbségi önkormányzat. A ház üresen kong.
Ingyenes foglalkozások a roma gyerekeknek. Jobbról Tiszai Annamária Fotó: Schmidt Andrea
Háromlábú iskolatábla Tiszai Annamária portáján, az udvaron, rajta a gyöngybetűs írás: „rozskenyér". És a gyerekek íráspróbálkozásai. A Cserepes sori roma gyerekek imádnak ide járni, ottjártunkkor folyton azt kérdezgetik Tiszai Annamáriát – becenevén Anima –, mikor kezdődik a mesefoglalkozás. – Leterítünk egy nagy szőnyeget a fa alá, ott a „mesevár". Meg persze az egész udvarban – mondja Anima. Emitt tankönyvekkel, füzetekkel megrakott asztal, amott a réges-régi tábla. Mesefoglalkozást heti egyszer tart – merő hivatástudatból, nulla forintos térítés ellenében – a regisztrált munkanélküli Annamária. Heti kétszer pedig iskolai előkészítőt, Gyümölcs a tudás fájáról címmel. Utóbbit Dinnyés Péter matematikussal együtt, a szegedi önkormányzat szociális alapjának pályázati támogatásával.

Miért nem a közelben lévő, kimondottan ilyen célokat szolgáló, pár hónapja megnyílt Amaro Kher (A mi házunk) Roma Civil Információs Központ és Közösségi Ház termeiben történik mindez? Mert a ház nemrég bezárt, rövid működés után. Vagyis nem zárt be, de tulajdonosa, a cigány kisebbségi önkormányzat nem szavazta meg Annamária, a környékbeli gyerekekért évek óta sokat tett művelődésszervező foglalkoztatását. A tevékenysége alapján romák és nem romák közt egyaránt elismert, roma származású Kovács Klára foglalkoztatását ugyancsak nem. A ház vezetője, Virág Zsolt pedig nélkülük nem akarta tovább vinni az ügyeket; Animához hasonlóan ők is regisztrált munkanélküliek. Ráadásul kiderült, a ház kerítése dőlőben van, életveszélyes, közösségi programokat nem lehet benne lebonyolítani, míg meg nem javítják. Mindezek összeredményeként a ház üresen kong.

Miért nem szavazta meg a kisebbségi önkormányzat Tiszai Annamária és munkatársnője foglalkoztatását? – Annyi csalódás, átverés érte már a CKÖ tagjait, hogy el sem tudták hinni, valakit tényleg érdekel az ügyük, és nem saját zsebre dolgozik – mondja Anima. Pedig munkabérének csak tíz százalékát kellett volna fizetnie a kisebbségi önkormányzatnak – kilencven százalékát a munkaügyi központ állta volna. Kovács Klára foglalkoztatása szintén nem rótt volna terheket a kisebbségi önkormányzatra – „a város ajándéka" lett volna.

A heti egy mesefoglalkozást azért megtartja a gyerekeknek az udvarán Anima. Amíg jó az idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom