Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Visszatorlódás ellen nem segít majd a pluszsáv

Röszke, Tiszasziget, Ásotthalom - Hiába dolgoznak tempósan a magyar rendőrök a röszkei határátkelőn, ha szerb kollégáik keze alatt – ahogy múlt szombaton is – nem ég a munka. Ezen a problémán a magyar átkelő ősztől kezdődő bővítése sem fog segíteni. Tiszasziget továbbra is csak rövid ideig van nyitva szerbnek és magyarnak, az év végén nyíló ásotthalmi átkelőt pedig – a jelenlegi tervek szerint – szintén csak e két nemzet fiai használhatják majd.
Röszke személyforgalma tavaly 5 millió 582 ezer 760 fő volt, közülük több mint 2 millióan nyáron használták az átkelőt. Összehasonlításképpen: 2004-ben még csak 4 millió 47 ezren léptek ki és be Röszkénél.

A nyugat-európai munkahelyeikről nyári vakációra hazatérő vendégmunkások számának drasztikus emelkedése miatt az elmúlt években rendre többórás várakozás alakult ki a határ kilépő oldalán: 2011-ig a 2-3-4 órás várakozások szinte mindennaposak voltak a júliusi hétvégéken. Tavaly zajlott le legzökkenőmentesebben az átlépés: a rendőrök már a legkisebb torlódás esetén Tompa felé irányították az érkezőket, 1 óránál többet szinte senkinek nem kellett várnia. Most hétvégén újfent 3 órás várakozás alakult ki Röszkén: szombat reggelre a Szerbiába belépő kocsisor visszatorlódott a magyar határátkelőhelyig, így az országból való kiléptetést magyar részről nem lehetett gyorsítani.

60 ezren léptek ki az országból a hétvégén Röszkén. Archív fotó: Karnok Csaba
60 ezren léptek ki az országból a hétvégén Röszkén.
Archív fotó: Karnok Csaba

– A hétvégén több mint 90 ezren lépték át a határt Röszkénél, kétharmaduk kilépésre választotta a Csongrád megyei átkelőt. A legerősebb nap a szombat volt, akkor 25 ezren léptek át a határon. Az utazók között csak elvétve voltak magyarok – tájékoztatott Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Péntek délutántól vasárnap estig többször is 3 órás volt a várakozási idő. – A Szerbiába belépő kocsisor a hétvégén mindvégig visszatorlódott a magyar határig. Amikor már a felüljáróig ért a sor, a rendőrök azonnal tereltek Tompa felé. Így lett „csak" 60 ezer kilépő. Újabb torlódásra mától lehet számítani – közölte a százados.

Ásotthalmi nonstoptervek

Egyelőre úgy tűnik, hogy az év végén Ásotthalom és Bácsszőlős között megnyíló, a szerbekkel közös épületben lévő határátkelő csak annyiban enyhíti majd Röszke gondjait, hogy a tiszaszigetitől eltérően nonstop fog üzemelni. Az előzetes tervek szerint csak magyar és szerb állampolgárok használhatják majd, de erről a kitételről a két ország között még nem született meg az írásos megállapodás.  

A szerb oldal pepecselése miatt a gyorsabb átkelés még akkor sem lesz megoldott Röszkén, ha jövő nyárra elkészül a magyar átkelő két-két sávval való bővítése a be-, illetve a kilépő oldalon: a Szerbia felől visszatorlódott kocsisorral nem tudnak mit kezdeni a magyar oldalon. Ahogy már megírtuk, a beruházás közel félmilliárd forintos uniós támogatásból valósul meg, és a munkálatokhoz még idén ősszel hozzáfognak.

Röszke tehermentesítését jelen pillanatban Tiszasziget tudná megoldani, de a schengeni övezet külső határán lévő 29 hazai átkelő közül éppen Tiszasziget az egyike annak az 5-nek, amely naponta csak korlátozott ideig van nyitva, ráadásul ezt is csak magyar és szerb állampolgárok használhatják. A tiszaszigeti határ nyitva tartását és „kétnemzetiségét" a két ország közötti nemzetközi megállapodás szabályozza. Magyar oldalon minden technikai feltétel adott a hosszított nyitva tartáshoz, de a szerb félnek egyelőre nem sikerült hosszítania a műszakon, és arról is eredménytelenek a tárgyalások, hogy az átkelő más nemzetek utazóit is fogadja.

Az átkelő télen mindennap 8 és 16, nyáron 8 és 18 óra között tart nyitva. A magyarok nem fordítják vissza az uniós polgárokat Tiszaszigetnél, ám a szerbek feltartóztatják őket. Egy átlagos napon 500 autó gurul át: most hétvégén 2100-an léptek be, és 2500-an léptek ki az országból.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. lukrecia 2012. július 13. 19:09
  „"jó lenne egy pár webcamera hogy láthassuk " :)) a hét legjobb vicce. Igen sőt szeretnénk ki is hangosítani--ha már láthatjuk. Sőt a kamera szobába is beszeretnénk menni-hiszen kíváncsiak vagyunk mindenre.
  Ez abszurdisztán, nem is Magyarország.”
 • 23. hege10 2012. július 13. 09:57
  „Itt a sok okos közül van valaki aki tisztában van azzal, hogy hogyan kell kiléptetni valakit az államhatáron, amire sok nemzetközi illetve magyar jogszabály vonatkozik és ezeket maradéktalanul be kell tartani a tisztelt határőröknek. Szerintem bármelyik határőr boldogan átadná a lehetőséget az itt okoskodó többség valamelyikének hogy csak egyetlen egy török apukának magyarázza el hogy miért nem állhat az uniós sávba, pedig az ő 6 hónapos gyerekének Német útlevele van.
  Ezek az okosok azt szeretnék hogy velük kivételezve legyen. Elárulom hogy a határátkelőn rendőri ellenőrzés folyik, tehát mintha az útszélén igazoltatnának a rendőrök. Gondolkozzon már el az okosak hada hogy ez mivel jár és hogy ebből az átkelőn mi valósul meg a magyar állampolgárokkal szemben.”
 • 22. ekonomist 2012. július 12. 21:55
  „hecsedli-nek lehet hogy tévedek..de kevesen ismerik jobban ezt a határt mint én mivel az én földemet sajátították ki azért hogy megépüljön a határátkelő(persze nem csak az enyémet) egyébként már akkor ki volt vonva a művelési ág alol..tehát nem kerestem semmit rajta.Gyakorlatilag a saját volt földemen szoktam órákat araszolni....(igaz anno parkolónak szerettük volna hasznosítani)
  Tehát a szerb oldalon ha Magyarországról megyünk Szerbiába nincs különválasztva az EU és az all pasport...ez csak a Magyarországra belépőknél van.
  Az a lényeg hogy én a határ egyik oldalán dolgozókat sem irigylem ebben a hőségben télen a fagyban.Sokat utazom és elmondhatom hogy korrektek mind a két oldalon.Néha gondok vannak a szervezésben de hogy a nyári forgalmat ezen a határátkelőn rendkívül nehéz átengedni az tény Nagyon jó lenne egy pár webcamera hogy láthassuk mikor milyen a forgalom
  intenzitása és ehhez alkalmazkodni tudjanak akik tehetik”
 • 21. Ganxta 2012. július 12. 20:37
  „7. hecsedli 2012.07.12. 12:28

  Ja persze, hogyne. Többször előfordult már, hogy Mo.-ról kilépéskor kb. öt-hat autó után álltam be az EU sorba és drága magyar határőreink (vámos nem is látott) félórát várattak. A két határ köze üres volt egyébként. Úgyhogy ebben aki a szerbeket hibáztatja, az sajnos hazudik.
  A belépésről meg ne beszéljünk, schengeni határ, EU kapuja, indokolt a szigor, a fokozott ellenőrzés.”
 • 20. kontrapista 2012. július 12. 20:17
  „11.Mignon
  Az oroszlámosi sexi Marika brátnődnek még jobban megéri várni, mivel számol a német nyugdíjaddal !”
 • 19. hecsedli 2012. július 12. 20:06
  „Ne haragudj de ebben nincs igazad mert ez a kilépő oldal,próbáld meg nagyobb méretben megnézni a képet.A fehér kocsik felett látszik a belépő oldal előtti wc sárga teteje.Egyébként e lényegen nem változtat:)”
 • 18. ekonomist 2012. július 12. 18:44
  „Észrevette valaki hogy a fotó a Magyarországra belépő sávról készült(illusztrációként a tömegről) Tehát a várakozók nem kiléptek az országból hanem be(pontosítás végett Magyarországra) tehát már túl vannak a szerb határon.”
 • 17. high 2012. július 12. 18:40
  „Megerősítem, általában a magyar határőrök (vámosok) miatt kell várni és sokkal többet, mint a szerbek miatt. Ami még inkább bosszantó, hogy szinte mindig hamisan tájékoztatják a közvéleményt. Ha azt mondják, hogy 2 óra a várakozási idő az általában megvan 6 óra is (ekkorát és szinte mindig nem lehet véletlenül tévedni).
  Kamerát kellene kirakni jó magasra, hogy az internetről látni lehessen, hogy mennyien vannak. Ennek ismeretében megfelelően lehetne kiválasztani melyik határátkelő felé érdemes menni.
  Természetesen a bővítés is szükséges, sőt már nagyon régóta meg kellett volna építeni és persze határőröket, vámosokat is odarendelni, mert most is sokszor azért lassú az átkelés, mert a leglassabb elem a vámos két sort lát el egyszerre.”
 • 16. lukrecia 2012. július 12. 17:39
  „Valakiknek elemi érdeke a lassítás. !! Több előny is származik a lassabb kiléptetés során. Valakiknek szintén elemi érdeke a régi határátkelő megnyitása, felújíttatása. Szerb határ szélességben mégtöbb átkelő építése.
  Ha már az ott dolgozók nem tehetnek róla (bár régebben két folyosón is kb ennyien mentek át.) akkor a politika tehet róla. Egyezmények felülbírálata, és racionális döntések sorozata segítene az embertelen körülmények csökkentésére. ????”
 • 15. Mignon 2012. július 12. 17:08
  „A cikkböl:
  "A szerb oldal pepecselese miatt..."

  Na, ez a fogalmazas nekem nem tetszik, egy kicsit sertö is!

  Mert nezzük csak hosszabb tavon a Granicarok munkajat:
  -Amikor 1989 öszen Horn Gyula kiengedte Ausztriaba az NDK-s allampolgarokat,
  azt mar a jugo Granicar megtette 21-evvel korabban a cseh allampolgarokkal...!
  -1956-ban nagyon sok magyar Jugoszlavian keresztül menekülhetett Nyugatra,
  a jugo Granicaroknak köszönhetöen...!
  -1956-1989-ig hany magyar allampolgar ment Nyugatra Jugon keresztül, ugy, hogy
  a jugo Granicarok szinte "szemet hunytak", ha magyarokat lattak az olasz es osztrak hataron...?!

  Tehat, a mostani egy kis varakozast elfeledve,
  a jugo Granicarok es Carinak, minden tiszteletet megerdemelnek!!”
 • 14. Horthyszobor 2012. július 12. 15:56
  „Az örök klasszikus: " Délvidékre megyek csak tankkal megyek, üres tankkal!" :D”
 • 13. bootscode 2012. július 12. 15:19
  „Ha több átlépést összegzünk, 80-90%-ban a magyar vámosoknál kell többet várni. Olyan sávot kellene létrehozni Röszkén, amin vissza tudok fordulni ha gond van, illetve meg tudom közelíteni a határt és vissza is tudok menni Szegedre. Pl. a mentő, hogy tudja megközelíteni az átkelőt, ha több km-es a sor? Elég tudatlanul lett az egész megépítve. Gyalogos, kerékpáros nem mehet autópályán, így elvileg ők át sem mehetnének. Szerintem a régi 5-ös úti átkelő megnyitása lenne a megoldás, 0-24 órás nyitvatartással, csak magyar és szerb állampolgárok részére, a törökök meg várjanak órákat. Ezt a busz is meg tudná közelíteni.”
 • 12. benq 2012. július 12. 14:57
  „Kedves 11. Mignon 2012.07.12. 13:57
  Látom illetve olvasom, ma igen jó kedvében van!
  ez engem is derűvel tölt el. :-)”
 • 11. Mignon 2012. július 12. 13:57
  „Tiszaszigeti atkelö...?!
  Ne röhögtessetek mar!
  Mit hasznal az?
  Semmit!

  OK, Ok, a magyar reszröl minden EU allampolgar igenybe veheti, de
  a szerb meg visszaküld mindenki mast,
  a szerb es magyar allampolgaron kivül!

  Nekem, nemet allampolgarkent, ha meg akarom latogatni
  Oroszlamoson (Banatsko Arandelovo) szexi Marika baratnömet,
  meg kell kerülnöm a fel Vajdasagot, Röszken keresztül hogy oda jussak!

  Nem azt mondom, megeri a kerülö...!
  (de megis)
  :)”
 • 10. Mignon 2012. július 12. 13:20
  „1968. augusztus 19-en reggel, atmentem Szabadkara Ivica baratomhoz.
  Masnap, augusztus 20-an kesö delutan jöttem vissza, de
  hatar le volt "zarva".
  Akkor vonultak be a Varsoi Szerzödes katonai Pragaba.

  A horgosi oldalon dugo volt, sok cseh rendszamu Skodaval, akik
  a hir hallatan, nem akartak Magyarorszagra belepni.
  A magyar oldalrol, meg lattam, amint 2 szemelyauto a nyitott sorompo alatt
  teli gazzal atjött Jugoszlaviaba...

  Kerdezte tölem a jugo Granicar, amikor mutattam a kis utlevelemet:
  -"Nem akarsz itt maradni?"

  Mondtam, hogy
  -"Nem.
  Haza akarok menni Szegedre."

  En hülye!
  Mar akkor le kellett volna lepnem, nem
  evekkel kesöbb!
  Ma is banom...!”
 • 9. dean23 2012. július 12. 13:05
  „Két hete sikerült megtapasztalni Tiszaszigetnél milyen is az igazi magyar virtus! A kocsisor vége a gyáli dombon volt, mert egyetlen egy magyar vámos volt hajlandó dolgozni annak ellenére, hogy a jegykezelő iroda mögött még kettő delikvens támasztotta a falat, biztos nehogy kidőljön. A kánikulában öröm volt az 50-60 fokos aszfalton araszolni. Szerencsére jött egy nagymenő aki a 20 milliós mercijével megelőzte az egész kocsisort szembe a forgalommal és beállt a lezárt sávba. Ezt követően a pórnépet is beengedték és lett 2 sor az áthaladásra!”
 • 8. hecsedli 2012. július 12. 12:32
  „Lemaradt az előző hozzászólásból,hogy majd ha jönnek vissza akkor meg a magyar oldal miatt lesz torlódás.Bárhova utazol a kilépés mindig gyorsabb mint a belépés.”
 • 7. hecsedli 2012. július 12. 12:28
  „Azért nem árt értelmezni ami a cikkben van,segítek:a cikk a kilépő oldalról szól és ha valaki azt állítja hogy a magyar kilépő oldalon lassú a haladás az hazudik.Hozzáteszem hogy én is sűrűn utazom.”
 • 6. Mignon 2012. július 12. 12:25
  „A "Röszkei hataratkelöhely"-röl egy könyvet tudnek irni.
  Röviden:

  A II. Vilaghaboru utan, csak a "regi 5-ösön" egy sorompo volt. (Forgalom semmi)
  Rakosiek a hatarra vezetö ut mellett bunkereket, löveszarkokat epitettek.
  1956-utan enyhült a helyzet, epitettek egy kis epületet.
  Akkoriban, a tetön ült egy golyoszoroval felszerelt hatarör...
  Kesöbb, a `60-as evek vegen, epitettek egy "uj" (ma a "regi") hataratkelöt,
  1968-ban, az utat felujitottak, emlekszem ra.
  A regi epületböl, az "Utasellato" büfeje lett.
  Kesöbb, egy tornyos fütöhazat is epitettek melle.
  A hataratkelö parancsnoka Szanka alezredes elvtars volt, (van egy gyönyörü lanya!),
  amikor elhunyt, a Delmagyar
  is megemlekezett rola egy cikkben.

  A "fordulat" 1989-es utani autopalyas, valoban uj hataratkelöt nem ismerem.
  Meg, nem jartam arra.

  (de a "regit"; ismerem, mint a tenyerem.)
  (Sorkatonakent ott "szolgaltam", kesöbb rövid ideig hivatasoskent, mint utlevelkezelö)

  Utana, elszöktem Magyarorszagrol, mert tele lett a tököm!
  :)))

  (”
 • 5. eLZé 2012. július 12. 12:09
  „Matekóra:
  Egy útlevél ellenőrzése kb. 30-60 másodperc, ez függ az állampolgárságtól, az okmány fajtájától, napszaktól, az útlevélkezelő felkészültségétől és állapotától (nem mindegy, hogy az első vagy a 10. órában dolgozik) és persze az utastól is -nem mindegy, hogy az utas közreműködik az ellenőrzés során vagy esetleg ébresztgetni kell. Nem a legrövidebb idővel számolva - hiszen az is időbe telik, amíg az egyik jármű a másik után sorra kerül és a járművek ellenőrzése is beletelik néhány másodpercbe - vegyünk személyenként 50 másodpercet, ami a biztonságos ellenőrzéshez szükséges. Ez azt jelenti, hogy óránként egy sávon 72 utas léptethető át, nyolc működő sávval számolva 24 óra alatt tehát 72x8x24= 13824 fő. Az autóbuszokkal most ne foglalkozzunk. Van lehetőség arra, hogy az ellentétes oldalon két sáv iránya megváltozzon, ez tíz sáv működtetését teszi lehetővé, aminek feltétele, hogy a másik oldalon a forgalom nagysága ezt lehetővé tegye, tehát: 72x10x24= 17280. A határátkelőhely áteresztő képessége maximális kihasználtság mellett tehát óránként 720, naponta 17280 fő! 720 ember kb. 1200-1500 méternyi kocsisorba fér el.
  A további számolást Rátok bízom tisztelt olvasótársaim...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármashatár - fokozott ellenőrzés Csongrád megyében

Immár 14. alkalommal rendezik meg ma Csongrád megyében a "Hármashatár" Nemzetközi Fokozott Ellenőrzést. Tovább olvasom