Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Festékkel és plakáttal tiltakozik valaki a szentesi toronyzene ellen

Szentes - Valaki vagy valakik tovább küzdenek a szentesi zenélő templom ellen. Tavaly nyáron a bejárat előtti térkövet festették össze, nemrég pedig plakátkampánnyal nyomatékosították: van, akit zavar a felcsendülő dallam.
Akár Szentes egyik turistalátványossága is lehetne a Jókai utcai református templom toronyzenéje. Ehhez hasonló szerkezet működik többek között a szegedi városháza óratornyában és a Dóm téren, valamint a bajai és a jászberényi katolikus templomban is.

A zeneszó azonban nem mindenkinek tetszik: tavaly nyáron a templom bejárata előtti részre festett „csendet" felirattal, nemrég pedig a hirdetőoszlopokra kiragasztott plakátokkal tiltakozott valaki Felsőpárton.
Az eső sem mossa le. A feliratot még tavaly nyáron mázolta valaki a templom bejárata elé. Fotó: Majzik Attila
Az eső sem mossa le. A feliratot még tavaly nyáron mázolta valaki a templom bejárata elé.
Fotó: Majzik Attila
A templom elektronikus zenedoboza több mint százféle rövid dallamot játszik. A gitárszóra emlékeztető zene naponta négyszer indul el a harangozás előtt pár perccel, illetve negyedóránként és óránként gongütéssel jelez. A szerkezetet az 1947-ben a felvidéki Rimaszombatról kitelepített Molnár Györgyné Kozma Erzsébet tanítónő családja ajándékozta a templomnak, amiért annak idején a tanítónőt és családját befogadta a szentesi református közösség.

Van, aki mégsem örül az ajándéknak. A környék lakóit megosztja a téma, nem tetszik nekik a kialakult feszültség. Sokan egymásra mutogatnak, beindultak a gyanúsítgatások, valójában azonban nem tudni, ki vagy kik állhatnak a festés és a plakátolás mögött. Név nélkül többen is elmondták a véleményüket, belefolyni, állást foglalni azonban nem szeretne senki. – Nem értem, kit zavarhat ennyire, de igazából nem is érdekel. Nem olyan nagy téma ez. Sokszor észre sem lehet venni. Talán ha kicsit halkabbra vennék, akkor megoldódna az egész – hallottuk egy hölgytől egy közeli üzletben. Az ott dolgozó eladó hozzátette, ő nem itt lakik, így elképzelhető, hogy valaki éjszakai pihenését zavarhatja a dallam, de munka közben szinte észre sem lehet venni.
Bach-idézettel a toronyzene ellen. Valaki vagy valakik plakátokkal tiltakoznak a Jókai utcában. Fotó: Majzik Attila
Bach-idézettel a toronyzene ellen. Valaki vagy valakik plakátokkal tiltakoznak a Jókai utcában.
Fotó: Majzik Attila
A templomtól egy saroknyira, a zöldségesnél futottunk össze Paksi Ferencnével, aki elmondta, bár ő kicsit távolabb lakik, csendes időben mégis tisztán hallja a toronyzenét. – Én a Dr. Berényi utcában lakom, odahallatszik a zene, de nem zavaró. Nekem tetszik, szerintem kellemes. Nem tudom, miért zavar ez másokat – mondta az asszony.

Az önkormányzatnál is érdeklődtünk, hivatalos szintre emelkedett-e a tiltakozás, vagy csak az utcán akciózott valaki. Kérdésünkre Danyi Katalin, a közigazgatási iroda vezetője elmondta, mostanában ugyan nem, de két éve érkezett panasz az önkormányzathoz. Akkor a műszaki iroda végzett zajszennyezésmérést, de nem találták túl hangosnak a zenét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentők vittek el egy embert szén-monoxid mérgezés miatt Apátfalváról, Szegváron is szivárgott a gyilkos gáz

Mentők vittek el egy embert szén-monoxid mérgezés miatt Apátfalváról, Szegváron is szivárgott a gyilkos gáz
A fürdőszobában szivárgott a gáz Apátfalván. Szegváron egy társasházi lakásból hívták a tűzoltókat -… Tovább olvasom