Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Magával vitte a betegek adatait a távozó háziorvos

Közel 800 árpádhalmi és eperjesi beteg adatbázisát vitte magával a praxisból távozó háziorvos június 30-án. Az új doktornak most egy újszülöttről több adata van, mint az idősebb páciensekről. Dr. Kiss Csaba azt mondja, az adatbázis a szellemi terméke, ami félmillió forintot ér.
Az adatokat át kell adni

Megkérdeztük a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, volt-e joga a távozó háziorvosnak magával vinni a betegek adatait. Azt a választ kaptuk, hogy az önálló orvosi tevékenységről szóló kormányrendelet szerint a praxisjogot elidegenítő háziorvosnak kell gondoskodnia a szakmai feladatok, valamint a bejelentkezett betegek dokumentációjának és nyilvántartásának átadásáról az adott körzetre működési engedéllyel rendelkező új háziorvosnak. A távozó háziorvosnak – amennyiben az adatokat nem adta át a működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatónak – az adatkezelési okot igazolnia kell. Az adatok átadását a praxis átadásával együtt ebben az esetekben sem tagadhatja meg.

Kiss Csabát 2006-ban és 2010- ben is polgármesterré választotta az eperjesi lakosság. 2014-ben azonban a falu lakóinak többsége Kós György Gergőre adta le a voksát. Kiss Csaba 2001-től 2015. március 1-jéig Eperjes és Árpádhalom háziorvosa is volt. Mint korábban megírtuk, a doktor azért mondott fel, mert úgy érezte, a választás alatt és után lejárató kampány folyt ellene. A 2014-es őszi választásoktól 2015 februárjáig több mint 100 beteg vitte el a kártyáját Fábiánsebestyénre. Úgy érezte, a praxis már anyagilag is veszélybe került. Felmondott, és most Gödöllő környékén dolgozik.

A 6 hónapos felmondási időt, ami augusztus 31-én járt volna le, helyettesítéssel kívánta megoldani. Márciustól június 30-áig Árpádhalmon és Eperjesen is egy nyugalmazott háziorvos gyógyította a betegeket.

„Nem gondoltuk, hogy így kitol a volt betegeivel"
– Értesüléseink szerint a helyettesítő orvos nem vállalta tovább a munkát, ezért Kiss doktor június 30-i hatállyal visszaadta a körzetre szóló engedélyét. Erről június 9-én értesített bennünket az Ezermed Bt., aminek Kissné az ügyvezetője. Eddig akár egy szokványos történet is lehetne, de nem gondoltuk volna, hogy az orvos így kitol a volt betegeivel! – adott hangot felháborodásának Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere.

– Telefonon megállapodtunk, hogy június 30-án kerül sor az átadás-átvételre. Az irodámban vártam. Egy kollégám szólt, hogy valaki van a rendelőben. Kiss doktor volt, pakolt. Megkérdeztem, hogy képzeli, hogy leltár nélkül viszi el a holmikat. Ragaszkodtam a hivatalos átadás-átvételhez. Kértem, hogy a betegek számítógépes adatbázisát mentsük át egy pendrive-ra. Azt válaszolta, mivel nem vagyok egészségügyi szakember, nem adhatja át nekem. Mondtam, hogy akkor vigyük át közösen Szentesre, és adjuk le a népegészségügyi szolgálatnál. Erre nem volt hajlandó, majd közölte, hogy ügyvédekkel beszélt, az az ő szellemi terméke és elviszi. Az új orvos még a régi, 2010-ig vezetett kartonokhoz sem jut hozzá, mert annak a kulcsa sincs meg – sorolta Szarka Attila, aki megmutatta, a rendelőben nem maradt szinte semmi, csak egy 30 éves EKG-berendezés.

Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere mutatja, szinte semmi nem maradt a rendelőben. Fotók: Kovács Erika
Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere mutatja, szinte semmi nem maradt a rendelőben. Fotók: Kovács Erika

„Kérek két fehér tablettát, meg egy pici sárgát?"

– Az orvosi eskü, úgy gondolom, nem erről szól. A következő orvosnak a nulláról kell felépítenie a praxist. A két település lakóinak többsége idős ember, akik nem nagyon tudják megjegyezni a gyógyszereik nevét. Ha nincs meg a gyógyszeres dobozuk, mit mondanak az orvosnak, mit írjon fel? Két kerek fehér tablettát, meg egy pici sárgát?

Eperjesen is június 30-án vitte el a rendelőből a holmijait Kiss Csaba. – Nekünk felkínálta a betegek adatbázisát, méghozzá 500 ezer forintért. Nem voltunk hajlandók fizetni, úgy gondoljuk, ez nem alku tárgya! – mondta megkeresésünkre Kós György Gergő, Eperjes polgármestere.

Eperjesen eredetileg is úgy volt, hogy Kiss Csaba felmondási idejének lejárta után a FÁBIÓ-MED Bt. látja el a háziorvosi praxist. Az árpádhalmi önkormányzat is velük kötött szerződést, de csak december 31-éig. – Mi már február végén megállapodtunk Patvaros Áronnal, Orosháza-Szentetornya háziorvosával, hogy átveszi a körzetet. Csakhogy jelenleg Eperjes és Árpádhalom egy körzet, mert Kiss Csaba, a jobb finanszírozás érdekében, évekkel korábban összevonatta. A szétválasztás procedúrája hónapokig is eltarthat – mondta Szarka Attila.

A távozó háziorvos, Kiss Csaba azt mondja, egyik önkormányzattól sem keresték, hogy egyeztessenek.
A távozó háziorvos, Kiss Csaba azt mondja, egyik önkormányzattól sem keresték, hogy egyeztessenek.

„Kulcs az íróasztal felső fiókjában"

Megkérdeztük Kiss Csabát is az adatbázisügyről. – Az elmúlt 5 hónapban egyik önkormányzat sem keresett, hogy egyeztessünk, mit viszek el, és mit hagyok a rendelőkben. Az adatbázis kapcsán jeleztem a gesztor település, Eperjes polgármesterének és jegyzőjének, hogy 500 ezer forintot kérek érte. Nem településenként, hanem összesen. Ügyvédek javasolták, mivel ez a szellemi termékem – hangsúlyozta Kiss Csaba, aki szerint a betegek nincsenek veszélyben.

– Ha az ügyeletre mennek, vagy kórházba kerülnek, ott sem tud többet róluk az orvos, mint amit elmondanak. A karton is az utódaim rendelkezésére áll, abban benne vannak a kórházi zárójelentések is – mondta, és azt üzente az árpádhalmiaknak, hogy a kartonozó kulcsát nem vitte el, hanem az orvosi íróasztal jobb felső fiókjában van. Kiss Csaba sérelmezte, hogy 14 év háziorvosi munka után így kell elhagynia a praxist. – Nem díszpolgári címet vártam, hanem azt, hogy üljünk le és egyeztessünk!

A két önkormányzat az adatbázis elvitele miatt panasszal fordul az ÁNTSZ-hez, a Magyar Orvosi Kamarához és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

Nincs műszer
– Véleményem szerint ez az ellátás súlyos veszélyeztetése! Ilyen eset még nem fordult elő Magyarországon, hogy egy háziorvos magával vigye az adatbázist. Június 30-ától már nincs semmi köze Kiss doktornak a betegek adataihoz! – nyilatkozta Kós György háziorvos, aki július 1-jén már a két településen rendelt. Kós György mindkét településre az egyik fábiánsebestyéni mentővel megy rendelni, mert abban minden eszköz rendelkezésre áll. Most ugyanis a rendelőkben nincs műszer, amit a FÁBIÓ-MED Bt., az önkormányzatokkal közösen, a közeljövőben pótolni fog.

Nincs műszer

– Véleményem szerint ez az ellátás súlyos veszélyeztetése! Ilyen eset még nem fordult elő Magyarországon, hogy egy háziorvos magával vigye az adatbázist. Június 30-ától már nincs semmi köze Kiss doktornak a betegek adataihoz! – nyilatkozta Kós György háziorvos, aki július 1-jén már a két településen rendelt. Kós György mindkét településre az egyik fábiánsebestyéni mentővel megy rendelni, mert abban minden eszköz rendelkezésre áll. Most ugyanis a rendelőkben nincs műszer, amit a FÁBIÓ-MED Bt., az önkormányzatokkal közösen, a közeljövőben pótolni fog.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnaptól vasárnapig palacsintafesztivál

Szerdán 16 órakor kezdődik és vasárnap délig tart Derekegyházán a palacsintafesztivál - tudtuk meg Szabó Istvántól, Derekegyház polgármesterétől. Tovább olvasom