Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Óriási ˝sült kacsa˝ úszik a sanghaji Huangpu-folyón

A Kínában rendkívül népszerű hongkongi óriás gumikacsa puszta lemásolása helyett sültkacsa-mintázatú komppal álltak elő Sanghaj városában. Az ötlet a helyi lakosok körében azonban nem aratott sikert.
A "Gumikacsa" nevet viselő installációt a holland Florentijn Hofman tervezte, és május elején érkezett Hongkongba, 12 világváros - köztük Oszaka, Sydney és Auckland - meglátogatása után. Az alkotás óriási népszerűségnek örvendett mind Hongkongban, mind a szárazföldi Kína területén. A kacsát számos nagyváros számos formában másolta, így az feltűnt a dél-kínai Sencsenben, a kelet-kínai Hangcsouban vagy az észak-kínai Tiencsinben is a helyi vizeken.

A kelet-kínai Sanghaj hétfőn saját kacsával állt elő, ez azonban elődjének puszta másolása helyett "sanghaji sült kacsa" névvel a Huangpu-folyón úszó komp formájában jelent meg. A komp maga az állat testeként szolgál, a vendéglők asztalain gyakran feltűnő étel formáját öltő installáció óriási sárga feje emlékeztet csupán a hongkongi "testvérére". Az egyedi komp a Shanghai Daily napilap értesülései szerint nem csupán utasokat szállít, azon kulturális rendezvényeket, így felolvasóesteket is tartanak majd.

Az újság idézte a projekt tervezőjét, Han Pej-sit, aki úgy fogalmazott: a kacsa az idei nyár minden korábbi rekordot megdöntő melegére is emlékeztet, emellett a környezet védelmének fontosságára is felhívja a figyelmet.

Az ötlet azonban nem talált osztatlan sikerre a 24 milliós metropolisz lakói körében. A "sült kacsáról" készült fotókat ezrével osztották meg a kínai mikroblogokon, köztük a több mint 500 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon, többnyire negatív kritikával. Sokakat a márciusban nagy port kavart, több mint 16 ezer úszó döglött sertés esetére emlékeztette az installáció, míg mások a projekt értelmét és annak művészi voltát kérdőjelezték meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki megbukott az egyetemi felvételi vizsgán

Az intézmény a felvételizők gyenge angoltudásával és eltökéltségük hiányával magyarázta az… Tovább olvasom